tiistai 24. tammikuuta 2012

Animaatiot osa. 3

ANKRONIKKA (Ducktales, 1987 - 1990)

Kuten useamman tuhannen Disney-sarjakuvan kokoelmani voi paljastaa, niin pidän Disney-sarjakuvista ja niistä erityisesti Aku Ankoista. Myös elokuvallinen Disney on kovasti makuuni ja sieltäkin erityisesti Ankka-tarinat, jotka varsinaisina elokuvina ovat hyvinkin suuren kiven alla piilossa. Onneksi lyhytelokuvina Aku on päässyt aikoinaan ahkerasti esille ja muut ankat etenkin Ankronikan avulla.
Ankronikka onkin aika mielenkiintoinen Ankkasarja sekä sarjakuvana, että animaationa, sillä Aku ei pahemmin näissä tarinoissa esiinny. Toinen erikoisuus on Eurooppalaiseen Ankkatarinointiin tottuneelle erikoiset ilkimys-valinnat, sillä Kroisos Pennosen sijaan merkittävänä vastuksena on Kulta-Into Pii. Kuten myös visuaalisesti ei-identtisistä jäsenistä koostuva Karhukopla. Piin mukanaolosta olinkin kovin iloinen, mutta pakko myöntää etten juurikaan arvosta tätä versiota Karhukoplasta.
Sittemmin kun Ankronikka on kaikissa muodoissaan hautautunut enemmän tai vähemmän historiaan, ei muita mukana olleita sivuhahmoja ole juuri nähty, mutta ainakin Jumbo-sarjassa saattaa vielä esiintyä Ankronikkaa jonka avulla Heimo Huima ja muut pääsevät esittelemään kykyjään.

Ankronikka on yhdellä sanalla täydellinen ja useammalla se on erittäin hyvin animoitu, hahmot ovat kiinnostavia, ääninäyttely erinomaista, musiikki loistavaa ja tarinat ovat hyvin hauskoja sopien kaikenikäisille. Joten ainoa miinus jonka itse löydän sarjasta on se Karhukoplan design ja se ei ole paljon mitään se.
Niin hyviä kuin monet Disneyn pitkät animaatioelokuvat ovatkin, on Ankronikka lähes poikkeuksetta jakso jaksolta parempi.

Rahakato (The Money Vanishes) Ei niin yllättäen Karhukopla pakenee vankilasta ja vapaalla jalalla ollessaan he ensitöikseen varastavat Pelle Pelottomalta sädepyssyn jolla voi siirtää materiaalia paikasta toiseen, samalla tavalla kuin sillä Kärpänen-elokuvan atomimyllylaitteella. Laite siirtää mitä tahansa minne tahansa, kunhan ensin muistaa suihkuttaa spesiaalidödöä siirrettävän kohteen päälle. Siispä lahjoitetaan suihkepullo Roope Ankalle ja annetaan hänen ymmärtää sen suojelevan rahat sitä syöviltä ötököiltä. Varallisuutensa puolesta huolestunut Roope tekee juuri mitä odotettiinkin, mikä antaa Karhukoplalle mahdollisuuden tehdä valuuttasiirtoja omiin taskuihinsa.
Veljenpojat altistavat itsensä edellä mainitulle dödölle ja täten siirtyvät samaan paikkaan kuin Roopen rahat, ja sitten erheen vuoksi ilmoille karkaa dödöpilvi jonka vuoksi veljenpoikia jahtaavat koplalaiset siirtävät milloin mitäkin vastaan tulevaa eriskummallisiin paikkoihin, kuten leijonan kampaamoon. Kohta asetelmat kääntyvät ja Karhukopla saa paeta veljenpoikia, jotka sitten siirtävät koplan minnekäs muualle kuin vankilaan.

Tähdet: *****
Ankronikka


TIKU & TAKU: PELASTUSPARTIO (Chip & Dale: Rescue Rangers, 1989 - 1990)

Suomessa ei muistaakseni tainnut pahemmin Tiku & Taku Pelastuspartiota (tai Pelastajia) sarjakuvamuodossa näkyä, mutta kuten Ankronikan kohdalla jokainen muistanee animaatiosarjan ja tottakai Nintendon seurassa kasvanut mukula varmasti muistaa myös niistä tehdyt erinomaiset pelit. Oi niitä hyvästä syystä tuhlattuja tunteja.

Pelastuspartio iskeytyi tajuntaani samoihin aikoihin kuin Ankronikka, mikä on loogista jo siksikin että sarjojen valmistumisajankohdat ovat samoja, mutta aivan samanlaista vaikutusta eivät nämä jyrsijät tehneet. Mutta koska myös Pelastupartiossa on erinomainen animaatio, musiikki loistavaa ja ääninäyttely hyvää, niin luulen että pääsyyni suosia Ankronikkaa Pelastuspartiota enemmän johtuu vain siitä, että vaikka pidänkin näistä talttahampaista, niin pidän vielä enemmän ankoista.
Oli kyllä loistava idea tehdä Tikusta ja Takusta eräänlaisia yksityisetsiviä ja etenkin Magnum P.I.:lta näyttävä Taku pääsee esittelemään koomikonkykyjään suurella sydämellä.

Chi-chi-chi-chip an' Dale ja kuulostaa kovasti Ihmemieheltä.

Three Men and a Booby
Tämä jakso on ehdoton suosikkini koko sarjasta ja se johtuu kahdesta mukana olevasta hahmosta, jotka ovat mielestäni kaikkien aikojen parhaimpien animaatiohahmojen joukkoon kuuluvia. Toisaalta tämä samainen jakso sisältää myös yhden Jar Jar Binksmäisen ärsyttävän hahmon.
Alussa näemme kuinka Tiku, Taku ja kollegansa ovat kaupassa ostoksilla, kun paikalle pyyhältää hysteerinen lintu (eli se ärsyttävä hahmo) etsimään eggnapattua lastaan. Pelastuspartio päättää auttaa löytämään kadonneen lapsen, tai siis kadonneen munan ja päätyvät tutkimuksissaan munahullun (hei, se vain kuulostaa härskiltä) miljonäärin, Peter Lorrelta näyttävän Dumptyn jäljille. Apunaan Dumptylla ovat henkivartijahaukat Cruiser ja Bruiser, jotka ovat aivan riemastuttavia hahmoja. Cruiser ja Bruiser ovat Myrskyn Ratsastajista karanneen Patrick Swayzen näköisiä, mutta kuulostavat Keanu Reevesilta ja bilettävät kuin olisivat jossain Peter Fondan prätkäleffassa. Puhdasta neroutta.
Pelastajat pelastavat munan, mutta äitilintu jää Dumptyn vangiksi. Sen sijaan, että keskittyisimme nyt äitilinnun pelastamiseen, niin Pelastajat ryhtyvät hoivaamaan munaa joka lähtee karkuteille. Munasta kuoriutuu lintu jolle Taku koettaa syöttää Tikun.
Seuraavaksi päätetään pelastaa se vangittu äitilintu ja näin tehdään.

Tähdet: ****
Tiku ja Taku: Pelastuspartio

3 kommenttia:

Anzi kirjoitti...

Ankronikka ruletti.

Tuoppi kirjoitti...

Ducktales... wuu-u!... Teemamusan muistaa varmasti lopun elämäänsä, mikäli sarjasta on yhdenkin jakson joskus katsonut...

...noir kirjoitti...

Wuu-u!