keskiviikko 10. kesäkuuta 2020

Tai Chi Shadow Boxing (Feng shi guai tu, 1979)

Tunnetaan myös nimellä Tai Chi Devil Dragons ja tarjolla on myös ihan hienoja julisteita, mutta vaikka esimerkiksi seuraavakin on varsin onnistunut niin pidän silti enemmän tuosta dvd-kannesta (se mikä on tekstin lopussa) niiden jin/jang-pallojen vuoksi. Niillä kun olisi kiva pallotella.

En tiedä onko elokuvan aloittava musiikki oikeasti Tai Chi Shadow Boxingia varten tehty vaiko napattu jostain muualta, mutta enemmän kotonaan se olisi jossain italowesternissa kuin kungfuleffassa. Ellei sitten ajattele jotain Tarantinon Kill Billia ja sen tapaa käyttää musiikkia yhdistettynä lajityypin maistiaisiin. Hyvältähän se kuulostaa, mutta ei laisinkaan sellaista mitä olettaisi kuulevansa kungfumestareiden treenimontaasin aikana.
Kuitenkin, kaksi hupsuttelevaa ja jatkuviin ongelmiin päätyvää nuorta herraa (Jackie Chen [siis Chen, ei Chan. Tunnetaan myös nimellä Jacky Chek] ja valitan en ole varma kuka) näpistelevät toisiltaan sekä muilta, tappelevat keskenään sekä muiden kanssa ja tätä on jokapäiväinen arki. Okei, tuo musiikki nyt ainakin on jostain länkkäristä ja melkein voisin väittää sen olevan Elmer Bernsteinia. Nuorukaiset kohtaavat vanhan herran jonka aikovat kääntää, mutta päätyvät samantien kaveeraamaan hänen kanssaan. Hyvä veto sillä vanhus on kungfumestari joka voi opettaa pojille sellaisia temppuja, että huh! ja huh! Nuoret herrat ovatkin valmiita kungfuoppilaiksi, varsinkin kun siihen suostumalla heidät päästetään irti puusta johon ovat sidottu vangeiksi. Treeni on sitä, että vanhus mätkii nuorukaisia kunnes he ovat täysin oppineita. Välillä tehdään toisille jekkuja kuten laittamalla naula maahan pystyyn ja sitten tallotaan siihen. Vanhuksen motiivi opettaa taistelutaitojensa salat nuoremmille löytyy siitä, että perinteiseen tapaan janotaan kostoa veljen tappajalle joka tietenkin on taas kerran joku megamogulikungfuilija. Ai niin, on siellä jokin kultainen tiikeripatsas jonka jotkut haluavat ja jotkut eivät, mutta vaikka se mainitaan niin kukaan ei oikeasti tunnu muistavan elokuvassa sellaista olevankaan.

Tai Chi Shadow Boxing on niin vahvasti komediapainotteinen, että nyt astellaan jo Kung Fu Hustlen suunnalla ja siten vaikka moni elokuvan huvittavista hetkistä onkin selvästi tahatonta komiikkaa niin kun kaikki on kuorrutettu huumorin kermakakuilla, että juuri mitään ei osaa ottaa ajatuksella sen olleen tarkoitettu vakavaksi. Aika menee nopeasti kun lähes nonstoppina törmäillään jolloin elokuva kyllä viihdyttää melkein huomaamattakin, mutta kun koettaa pysähtyä katsomaan että missä nyt oikeasti mennään niin huomaa ettei sisällössä ole juurikaan tolkkua. Hahmot jäävät raakileiksi, juonta ei ole lähes nimeksikään ja vitsit saavat pääosan, mutta niiden yhdistäminen ei ole ollut kenenkään mielessä. Kamppailukoreografiat ja muut hyppelyt ovat kyllä varsin energisen lennokkaita, mutta aika iso osa niistä sisältyy esimerkiksi keskinäiseen kisailuun taikka treenaamiseen eikä varsinaiseen pahan valtakunnan kukistamiseen. Esimerkiksi tarinaa niillä ei viedä eteenpäin ja sellaisesta tulee huomio jo alkutekstien loikkimismontaasissa joka toki on kivaa katseltavaa, osoittaen hyvää luiden joustavuutta, mutta se on siellä vain koska on makeen näköistä ja se riittää. Edeltävä kyllä saa irrallisuutensa anteeksi ollessaan alkutekstien taustaa, mutta hetkittäin tässä tulee fiilis kuin katsoisi jotain musikaalia jossa yht'äkkiä revetään laulu- ja tanssiesitykseen ilman että laulussa kerrottaisiin kuinka Django saapuu, tms. Aivan loistava on vaikkapa se taisteluharjoitus jossa pojat tanssivat niiden jin ja jang-pallojen kanssa. Ei siinä harjoitella pahiksen kallon murskaamista vaan kerätään pisteitä voimistelukisassa ja siten se on vain oma yksittäinen tapahtumansa vailla kunnon sidosta muuhun elokuvaan. Se tuntuu mainoskatkolta.
Siltikin, sketsimäisestä rakenteestaan huolimatta kyseessä on hauska ja viihdyttävä kungfukomedia, että aika tosiaan kuluu vaivatta. Se kuinka paljon jää mieleen lopputekstien jälkeen onkin sitten jo toinen asia, mutta arvioidaan tämä nyt vain sen mukaan kuinka fantsua on katsella kungfutanssia.

Tähdet: ***

Ei kommentteja: