Neukut ehdottavat jenkeille vankeinvaihtoa ja tokihan tähän suostutaan sillä jälkimmäiset olisivat saamassa takaisin salaisen mataharimaisen agenttinsa Sylvian (Persis Khambatta) ja hänen sängyssä saamansa tiedot saattavat olla omiaan kääntämään kylmän sodan voimasuhteet murican kannalle. Yhtään ei tietenkään ihmetellä sitä, että sirpin ja vasaran edustajat vaativat vaihdon tapahtuvan sukellusveneiden kohtaamisessa ja amerikkalaisen uboatin tulee olla ydinasein varustettu, jolloin matkaan lähetetään ydinsukellusvene USS Cobraa kipparoiva venäläisvastainen veteraanikapteeni Welch (Stuart Whitman). Ennen kuin mitään ehditään tehdä meinaa USS Cobra upota, koska on ilmeisesti sellainen romu ettei edes Kelsey Grammer suostuisi sitä ohjastamaan.
Mitä jenkit eivät kuitenkaan tiedä on, että Sylvia toimiikin kommunistien puolella ja hänen koko paluunsa onkin todellisuudessa kamikazejuoni päästä laukaisemaan USS Cobran ydinpommit ja sytyttää siten kolmas maailmasota jossa Amerikkalaiset ovat lavastettu aloittajaksi.
Kaksi asiaa houkutti minut aikoinaan haalimaan tämän elokuvan katsottavaksi: se näyttää kantensa perusteella aika makeelta ja toiseksi siinä on mukana Persis Khambatta, joka jäi aikoinaan hyvin vahvasti mieleen ensimmäinen ja parhaimman Star Trek-elokuvan sanansaattaja Iliana. Mitenkään hyvänä näyttelijänä en Khambattaa Star Trekin perusteella pitänyt, mutta hyvin näyttävä ilmestys hän kuitenkin oli:
Joskin myönnettäköön, että Ilia oli käytännössä tarkoituksella persoonaton "kone", jolloin sitä ajatellen Khambatta esitti hahmonsa siihen kuuluvasti kylmän elottomana, ettei sitä ehkä saisi ainakaan sen perusteella leimata hänen näyttelijäkykyjään. Hän kuitenkin jäi vahvasti mieleeni, mutta tähän USS Cobraan törmätessäni huomasin etten muista häntä yhdestäkään muusta elokuvasta vaikka filmografiansa perusteella olenkin nähnyt hänet useammassakin roolissa. Khambatta menehtyi vieläpä sen verran nuorena (49v), että kenties se todellinen elämän rooli jäikin vielä toteuttamatta. Kuitenkin kenties tämä USS Cobra on sitten se elokuva jonka perusteella muistaisin Khambattan vahvemmin näyttelijäkyvyistään kuin visuaalisesta näyttävyydestään.
No se oli ennen elokuvan katsomista ja nyt sen jälkeen joudun vain toteamaan, että kyllä Khambattan paremmin muistaa Star Trekista kuin tästä. Ei hän huono ole, mutta aika mitäänsanomaton. Joskin hänen puolustuksekseen todettakoon ettei USS Cobrassa kukaan pääse loistamaan vaan kaikki ovat aika keskitasoa, jollaista on koko elokuva muutoinkin. Se kaksoisagenttipetturi itsemurhamissiolla-idea on varsin hyvä ja erittäin sopiva kylmän sodan tarinaan, mutta vaikka ajatus tietojensa vuoksi vapautettavasta salaisesta agentista joka pelaakin oletettua kotiaan vastaan on mainio, on suurin osa elokuvasta sukellusvenejännäreiden standardikamaa, mikä muun muassa tarkoittaa molemmilta puolin kapteeneja jotka ovat jo iät ja ajat tapelleet toisiaan vastaan, kehittäen siksi ajan myötä vihan ohella kuinnoitusta toisiaan kohtaan. On rutinoitunut jääräpäinen ikämieskapteeni joka joutuu törmäyskurssille nuoren kokemattoman, mutta lopulta kaiken pelastavan meripojan kanssa. On paljon kohtauksia joissa nojataan periskooppiin ja kohta käsketään olemaan hiljaa jotta vastapuoli ei kuule, ja tietenkin kaikkea muutakin jollaista odottaa sukellusveneleffassa olevan. Saksalaisella aksentilla puhuvia venäläisiä. Paitsi no, ei sitä nyt kuitenkaan ehkä odota tai ainakaan halua myöntää odottavansa vedenalaisia tehostekohtauksia joissa meri tuntuu olevan ammeessa kuvattua (ts. mittasuhteet ovat pahasti väärät) ja miniatyyrit ovat tyyliä Ed Wood. Sellainen vie hieman uskattavuutta jykevältä ydinsukellusveneeltä.
Kohtaussarja jossa Khambatta kulkee sukellusveneessä kuin T800 poliisiasemalla on kyllä niin tiukkaa kamaa, että se yksinään on perustelu katsoa USS Cobra.
Niin ja soihan siellä välillä aika messevää synapopitusta joka saa hyväksyvän nyökkäyksen.
Tähdet: **
3 kommenttia:
Khambattaa ei juuri muista mistään muusta kuin Star Trek: The Motion Picturesta. MacGyverissä taisi jossakin vaiheessa piipahtaa, mutta siinäpä ne omat muistikuvani hänestä sitten ovatkin.
Vanhan Kettulaisen Stuart Whitmanin piirrossilmät, piirrosilme kassun kannessa ovat, on kyllä kylmän sodan kyynistämän miehen,kaiken nähneen kaverin ilme. Juuri tällaista haettiin..
Stuart Whitman oli Walker Texas Rangerissa ja esitti kovanyrkkistä old school-cowboyta (muistaakseni ex-ranger) ja istui rooliin varsin paksuniskaisen hyvin.
Lähetä kommentti