sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Ironmaster - Terässoturi (Vindicator - La guerra del ferro Ironmaster, 1983)

Takakansi väittää ajan olevan rauta, mutta eipä sillä nyt juurikaan väliä ole sillä tieto siitä, että nyt olemme barbaariajassa riittää ja sehän tarkoittaa turkiskalsareita, keihäitä ja tuli on ihmeellinen asia.
Minkä lie luolakarhun klaanin ikääntynyt johtaja Iksay (Benito Stefanelli) on valmis astumaan alas ja antamaan nuoremman polven edustajan ottaa johto käsiinsä. Iksay haluaisi johtoon nuoren Elan (Sam Pasco, joka tosiaan on sukunimensä tasoinen näyttelijä), joka ainoana edes jotenkin näyttää elokuvien, tms. kuten tämän kansikuvissa esitetyltä lihaskimpulta, sillä muutoin elokuvan hahmot ovat fysiikaltaan tavanomaisia Matti Nykäsiä.
Arvojärjestyksen mukaan kuitenkin ilkeän Voodin (George Eastman) tulisi olla klaanin uusi johtaja ja metsästysreissun aikana hän varmistakin etteivät ruuaksi tarkoitetut villisiat ole ainoita jotka kuoleman kohtaavat ja näin Iksay saa kopautuksen kalloonsa. Valitettavasti Ela näkee tapahtuman ja kommentoi asiaa kärkkäästi, mikä saa Voodin kiukustumaan ja vahingossa tappamaan myös heimon poppamiehen, joka sitten johtaa murhaajan pakoretkelle. Näin ollen Ela saa.. hetkinen, missä me oikein olemme niin noin kuin kartalla? Sillä kiviautimaametsässä on puhveleita, leijonia ja styroksilavasteita. Minä aina yhdistän nämä barbaaritarinat jonnekin nykyisen euroopan alueelle, mutta en muista siellä juuri asuneen leijonia. No hei, tässä elokuvasssa aika ja paikka eivät kohtaa kuin villeimässä mielikuvituksessa, joten väliäkö järjellä.
Ela siis sai heimon johtoonsa ja toisaalla pakeneva Vood löytää tulivuoren miekaksi muokkaaman rautapalan ja sehän tarkoittaa sitä, että hän voi ottaa vaikka minkä klaanin johtajuuden, sillä nyt hän on voittamaton. Näin ollen Ela pakotetaan tappelemaan apinaihmisen kanssa ja on nyt tse pakosalla. PUHVELEITA! Niitä pitää Elan metsästää, vaikka hän ei niitä metsästäkään.
Ela löytää toisen heimon ja sillä aikaa on hienoa huomata kuinka barbaarit jotka hädin tuskin osaavat röhkiä oppivat aseiden teon vain kaatamalla sulaa rautaa kivirailoon ja sieltä tulee valmiina miekkoja kuin kaupan hyllyltä. Hiukan matsataan apinaihmisten kanssa ja sitten Ela voikin legendojen suurena soturina haastaa maalilmanvalloituspuuhissa olevan Voodin toimet.
Mitä hittoa! Ase on paha?
Zardoz väitti aivan muuta.

Ironmasterin kannen perusteella on syytä odottaa riemastuttavaa kökkötraktoria, mutta vaikka elokuvassa onkin paljon ilon aiheita kuten hallitsematon epäloogisuus ihmiskunnan kehityksen suhteen ja leikkaukset harvoin yhdistävät kuvia toisiinsa muutoin kuin saamalla lopputuloksen näyttämään Robert DeNiron naamalta Frankensteinissa, niin tämä elokuva on tehty aivan liian vakavahenkisenä jotta se lunastaisi kaikki sille langetetut idiotisminautinnot. Onhan tämä tyhmä kuin saapas, dubbaus on kauheaa, näyttelijät suorittavat osansa niin huonosti kuin toivoa sopii, mutta sellainen Conanin kieliposkessamystiikkahuuhaa ei saa tarpeeksi tilaa, kun ilmeisesti joku on ajatellut tekevänsä Taistelu tulesta kaltaista jotenkin edes muka asiallista historiakertomusta. Onneksi sentään elokuvan hyvä nainen on maskaraa käyttävä blondi (Elvire Audray) ja paha nainen brunette (Pamela Prati), että ainakin mustavalkoisuus on kohdallaan.

Tähdet: *
Ironmaster - Terässoturi

4 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

"Eastman! He came out of the East to do battle with the Amazing Rando!"

Hassua muuten, että mainitsit Taistelun tulesta tässä kohdin, sillä bongasin sen juuri kokoelmiini tuosta meitin lähikirpparilta... :D

...noir kirjoitti...

Aluksi meinasin kirjoittaa siihen Luolakarhun klaani, mutta huomasin tehneeni jo aiemmin siihen viittauksen.

Occo kirjoitti...

Aloin katsomaan tätä melkoisin nollaodotuksin, mitä nyt aavistelin halpishubaa olevan enemmän tai vähemmän onnistuneesti, ja sitten tässä olikin yllättävän kantaaottava tarina. Ymmärrän toki niitäkin, joilla juonen ja tehosteiden heppoisuus painaa vaakakupissa enemmän :D

...noir kirjoitti...

Kun kansi on mitä on.