sunnuntai 10. helmikuuta 2013

The Patriot (1986)

Jos etsit Mel Gibsonia, niin tulet pettymään, jopa katsellessasi Mel Gibsonin The Patriotia.

Terroristit murtautuvat USA:n atomiasevarastolle, mikä ei tunnu olevan temppu eikä mikään, sillä näyttäähän siellä olevan ainakin yksi vartija. Onneksi sentään pahiksien poistuessa esiin astuu useampikin turvallisuushenkilokuntaan kuuluva, sillä eihän se olisi hauskaa ampua vain yhtä hengiltä. Siispä atomipommeja lähtee vieraiden matkaan ja koska yksi terroristeista näyttää David Spadelta Joe Dirtissa, niin tottakai jenkkiviranomaiset ovat lirissä kaulaa myöten. Joten apuun tarvitaan armeijauransa taakseen jättänyt ex-supersotilas, nykyinen rahaton prätkäkundi Ryder (Gregg Henry), joka sitten menee ja pelastaa demokratian.

Elokuvassa on kohtaus jossa mystiset miehet mustissa vievät Ryderin väkisin tapaamaan armeijan johtoa ja tottakai siinä vaihessa luetaan Ryderille ääneen tietoja hänestä. Näitä juttuja joissa kerrotaan kuinka päähahmo on entinen mikä lie huippu-urheilija, älykkyyden perikuva, saanut urhoollisuusmitaleita ihan rutosti ja pelastanut suurinpiirtein galakseja. Mutta miksi? Oletettavaa on, että päähenkilö itse tietää mitä on saanut ja tehnyt, ja todennäköistä myös on, että kansiota lukeva tyyppi on jo aiemmin tutustunut sen sisältöön. Joten se luetaan vain meille, katsojille, jotka kyllä varmasti ymmärtävät jo vähemmälläkin, että tässä on heppu joka donkkaa tykimmin.

Kannesta tulee minulle mieleen G.I. Joe ja oikeastaan koko elokuvastakin.
Toisin sanoen kyseessä on sellaista Navy Sealsin ja Cannonin tuotosten kaltaista rinnanröyhistystoimintaa jossa ameriikan ihmemaa pelastaa kaikki, sillä muut eivät siihen kykene. Jotenka olen mies ja te ette-repliikkejä, sarjakuvamaisia pahiksia, nyrkkejä halaamassa kasvoja, kauniita naisia ja Rooman palon nolaavia suuliekkejä on tarjollla sopivassa määrin ja näin ollen voi vain todeta, että me zombi me iit breins. Sellaisenaan The Patriot on ihan hauskaa aivojen nollausta ja jos mukana olevat Gregg Henry sekä Leslie Nielsen (jolla on pikkurooli jonkinlaisena komentajana) eivät olisi liian tasokkaita tälläiseen elokuvaan, niin elokuva olisi aidompaa roskatoimintaa. Henry ei ehkä ole mitään A-luokkaa ja on sopivan jäyhä esittääkseen mätkivää supersotilasta, niin hän on kuitenkin hieman liian lahjakas tälläisiin elokuviin.

Täytyy sanoa, että Wikipedian The Patriot-sivu on aivan riemastuttava tylyn tehokkaalla informaatiollaan:
- Plot summary: Agent tries to track down terrorists who are intercepting government nuclear weapons.
- Reception: The film has received mainly negative reviews.
Lyhyestä virsi kaunis, mutta voiton vie tieto siitä, että The Patriot on Coenin veljeksille "major influence on their later work" ja että elokuvan pohjalta tehtiin jopa leluja. Huippua!

Tähdet: **
The Patriot

Ei kommentteja: