torstai 7. helmikuuta 2013

MacGruber (2010)

Elokuvan alussa ollaan Siperiassa ja jostain syystä minua vaivaa kovasti se, että siinä käytetään kuvassa oranssin sävyjä, kun jostain syystä se tuo mieleen enemmän jonkin lähi-idän.

Tuhma Dieter von Cunth (Val Kilmer) varastaa ydinaseen ja sen uhkaa estämään noudetaan 10 vuotta sitten kuolleeksi julistettu salainen agentti MacGruber (Will Forte).  Koska von Cunth oli syypää MacGruberin katoamiseen, hänen tapettuaan MacGruberin morsiamen, on kostoa janoava salainen agenttimme valmis revanssiin. Siispä kootaan vanha jengi, tapetaan heidät vahingossa ja kootaan uusi jengi (Ryan Phillippe ja Kristen Wiig), ja missio voi alkaa. Tehtävä voisi olla helpompikin, mutta kun sitä johtaa legendaarinen idiootti MacGruber, niin yksinkertaisin asiakin voi onnistua vain moukantuurilla, jos silloinkaan.

MacGruberin luonut Will Forte on itselleni vielä suht' tuntematon näyttelijä ja sen vähän perusteella mitä olen häntä elokuvissa nähnyt, olen leimannut hänet jonkinlaiseksi Will Arnettin halpakopioksi ja Will Arnett on jo itsensä halpakopio. Ei siis liene ihme, että ennen McGruberia ainoa Forten pääosittama leffa jonka sain mieleeni on molempien Willien yhteistyö Veljekset Solomon, joka ei hirveän paljoa naurattanut vaikka komediaksi olikin tarkoitettu. Siellä on Forten filmogafiassa pari muutakin elokuvaa jotka olen nähnyt ja joissa hän ilmeisesti on esiintynyt, mutta kenties parhaiten mieleeni on jäänyt herran vierailu Conan O'Brienin talkshowssa, jossa hän oli puhumassa elokuvasta Veljekset Solomon. Joten tosiaan, suurempia odotuksia ei minulla Forten esiintymiskyvyistä ja etenkään koomisesta ajoituksesta ollut kun pistin MacGruberin pyörimään. No, tämän elokuvan perusteella en oikein vieläkään pysty luokittelemaan Fortea muuksi kuin Arnettiksi, sillä eipä mies nyt mikään maata järisyttävän hauska ole. Kunhan on vain parhaimmillaan ihan ok. Sellainen perinteinen naamanvääntelijä ja kakkavitsejä suoltava SNL-koomikko.
Tämä ei tietenkään tarkoita, ettäkö MacGruber olisi huumorivapaa elokuva, sillä minä nauroin kolmasti leffaa katsoessani ja sen ansiosta voisin jopa katsoa seuraavankin eteeni tulevan Forten elokuvan. Mieluusti jopa MacGruber kakkosen, jonka tiedän saavan joiltakin negatiivisen kommentin.

Älkää ymmärtäkö väärin, sillä MacGruber on ihan hemmetin tyhmä elokuva ja en oikeastaan ihmettele sen kaupallista floppaamista. Vitsit ovat toistuvasti alatyylisiä ja tuo Val Kilmerin hahmon nimi von Cunth on hyvin tyypillinen MacGruber-vitsi. Mutta ne MacGruberin alatyyliset vitsit tulevat sen verran nopealla tahdilla, että ne alkavat kaikessa tarmossaan voittamaan puolelleen. Edyllyttäen siis, ettei niitä jää suuremmin miettimään.

Kuten päähahmon nimikin jo kertoo ja asia varmistetaan muun muassa takakannessa, niin MacGruber on olevinaan parodia MacGyverista. En tiedä kuinka hyvin tämä ajatus parodioida MacGyveria toimii Saturday Night Live-sketseissä, koska en ole nähnyt niitä, mutta olettaisin vitsien takatukasta ja männynkävyistä tehdyistä pommeista olevan  kotonaan lyhyessä muodossa ja yksittäisinä pätkinä. Varmaan kukin meistä on tehnyt erinäisiä vitsejä MacGyverista. Minäkin olen, katsokaa vaikka.
Öö, okei.
No kuitenkin, se kuinka MacGyverismi toimisi elokuvan pituudessa kuulosti hieman huolestuttavalta, koska vaikka kyseinen hahmo on hyvä sketsipohja, niin saako siitä aikaiseksi pitkää tarinaa. Varsinkin kun MacGyver on jo itsessään tarpeeksi hauska, ettei parodia siitä ehkä voi ylittää alkuperäistä.
Tottakai MacGruber on helposti arvattava vitsi, sillä hän rakentelee ihmeellisyyksiä arkipäivän tavaroista, mutta on tietenkin täysi idootti, eikä saa mitään toimimaan oikein. Tehdään hahmosta ääliö ja muutetaan ystävällinen käytös ureapäisyydeksi runsaan kiroilun muodossa. Eli käytännössä MacGyverista tehty vitsi kaikkein yksinkertaisimmassa muodossaan. Tätä ajatellen onkin suuri positiivinen yllätys, että MacGruberista tulee aikalailla mieleen Rambo. Ehkä jopa enemmänkin kuin MacGyver. Alussa on selvä Rambo kolmonen-vitsi kun MacGruber noudetaan jostain munkkiluostarista ja hahmon väkivaltainen maine yhdistyy MacGyveria enemmän Rambokliseisiin. Kaiken lisäksi niitä itse MacGyverrakenteluita on aikasta vähänlaisesti elokuvassa, niinpä mielikuvat siirtyvät helposti hakemaan viittauslähteitä muualta. Elokuvan pilkallinen patriotismiuhoaminen tuo taas Rambon taikka ihmemiehen sijaan enemmnkin Team American ja American Dadin mieleen. Itse asiassa melkein uskallankin väittää, että tässä on haluttu tehdä jonkinlainen liveactionversio Team Americasta, mutta samanlaiseen terävään satiiriin ei olla ylletty. Jos kuitenkin kaipaa kakkavitsiversiota Trey Parkerin komiikasta (mitä toki Team America jo oikeastaan on), niin voisi sitä huonommankin valita kuin MacGruberin. Toki myös paremman.

Tahdon kuitenkin toistaa sen, että tämä on tyhmä elokuva ja vitsit ovat lähestulkoon vain alatyylisiä. Ainakaan tämän perusteella Forte ei ole kovinkaan hyvä näyttelijä, eivätkä muutkaan Powers Boothesta Val Kilmeriin pääse osoittamaan kunniallista esiintymistä. Mutta jos vertailukohdaksi otetaan mikä tahansa idioottivitsien kimara jollaisia Forten kaltaiset koomikot yleensäkin tekevät, niin etenkin sopivan väsyneenä MacGruberkin pääsee naurattamaan silkalla typeryydellään.

Ja siitä puheen ollen, tässä ovat ne elokuvan kolme vitsiä jotka naurattivat minua ääneen:

- Heti alkuteksteissä esitellään MacGruber erinäisten salaisten kansioiden avustuksella ja yhdessä vaihessa nähdään lehtileike jossa lukee: "MacGruber foils terror plot. Kills 200 in process."

- Rakastin sitä vitsiä jossa näytettiin kuinka MacGruber oli koonnut yhteen vanhan tiiminsä, joukon alansa mestareita ja sitten hän vahingossa räjäyttää kaikki hengiltä ennen tehtävän alkua.

- Ääneen nauratti myös se kun elokuvan loppupuolella MacGruber aloittaa pitkin elokuvaa huhutut kurkkujen repimiset, sillä hän kun ei käytä aseita.

Lisäksi elokuvassa on muutamia oikeasti oivaltavia huumoriannoksia, joiden kohdalla voi ainakin itselleen vakuutella ettei koko sisältö koostukaan alapääiskuista. Esimerkiksi se kohtaus jossa MacGruberin näytetään montaasimaisesti (vrt. Commandossa oleva varustautuminen) tuhoavan kostoksi vihollisensa autoa ja mukana on jopa se klassinen zippon heitto sytyttämään ajoneuvo (vrt. Die Hard 2), vain paljastuakseen että kyseessä on jonkun sivullisen auto. Ja se heti alussa näytetty MacGruberin ylitsevuotava vihamielisyys Ryan Phillippea kohtaan on loistava veto, kun sille ei ole mitään perusteita ja Phillippen osoitetaan olevan mukava heppu joka ihailee MacGruberia.
Joten kyllä MacGruber ainakin yhden katselun verran nauratti minua.

Tähdet: ***
MacGruber

Ei kommentteja: