lauantai 2. helmikuuta 2013

Enough (2002)

Slim Hiller (Jennifer Lopez) on kah... hetkinen! Slim Hitler? Ei kun sori, siis Hiller.
Sim Hiller on kahvilatyöntekijä joka on tietenkin liian älykäs sellaiseen hommaan (elokuvassa on jopa repliikki jossa korostetaan tuota totuutta), koska kaikkihan me tiedämme, että jos joku Jennifer Lopez on kahvilassa töissä, niin se ei voi jatkua loputtomiin. No kuitenkin, tottakai Slim tapaa kahvilassa miehekkään komistuksen, Mitch Hillerin (Billy Campbell) ja kuten nimi kertoo, niin naimakaupassahan myös Slim Hillerin nimekseen sai. Lapsikin (Tessa Allen) tulla pukkaa pihalle ja sitten Mitch alkaa lyömään Slimia, joten rouva pakenee tyttärensä kanssa, opettelee itsepuolustusta ja vetää miestään turpaan.

Enough noudattelee kaikkia mahdollisia tunnistettavia kliseitä hurmaavasta psykopaattiaviomiehestä , siihen kuinka lähes joka ainoa (99%) elokuvan mieshahmo tuntuu olevan jotenkin negaativisen imagon ihminen, korostaakseen siten naisuhrin oikeutta kostaa ja sinne että Lopez on tauotta ylikorostetun kauniisti laitettu tilanteissakin joissa kaipaisi meikitöntä luonnollisuutta. Eli jälkimmäiseen liittyen Lopezin kampaus on kunnossa on sitten posteljoonin sää, taikka jokin muu mikä. Toki synnytyksen jälkeisessä kohtauksessa hius tai pari on märkä ja poissa paikoiltaan, mutta yleisesti ottaen Lopez pidetään koko elokuvan ajan liian huippumallikunnossa jotta täysi uskottavuus olisi toiminnassa ja vaikka en mitenkään väitä etteivätkö jotkut ihmiset olisi laitettuja päivästä ja hetkestä toiseen, niin kun kyse on perhehelvettielokuvasta, olisi jotenkin suotavaa saada edes meikit sekaisin kun mies hakkaa.
Oikealla oleva kuva Lopezin hahmosta mätkimisen jälkeen onkin osoitus juuri äsken kertomastani seikasta ja vaikka en nyt tietenkään tarkoita, ettäkö Lopezin pitäisi elokuvassa tulla murjotuksi näyttämään Eric Stoltzilta Maskissa, niin toki ymmärrätte mitä tarkoitan. Jos iso paha mies hakkaa toistuvasti pientä herkkää naista (elokuvan osoittama alleviivaus, ei minun), niin kenties sitä kannattaisi sitten painottaa kunnolla, jos sen kerran tahdotaan olevan lihavoitu.
Niin kuin minäkin nyt kritisoin tämän elokuvan pinnallisuutta, niin melkein toivon että Lopez olisi mennyt sille Oscar-houkitin "rumennukselle" jota ovat muun muassa Halle Berry, Nicole Kidman ja Charlize Theron hyödyntäneet.

Heti elokuvan alussa osoitettu "totuus" ettei yhteenkään mieheen voi luottaa alkaa käydä elokuvan aikana naurettavaksi, sillä vaikka tällä tavoin tahdotaankin korostaa Lopezin hahmon myöhempien tekojen oikeutusta, niin siihen olisi riittänyt jo pelkästään Campbellin hahmon mulkeromaisuus.

Joten muutoin rutiininomaisesta elokuvasta ei oikein pääse pitämään siksi, ettei se pyri edes Taivaansilpojamaiseen uskottavuuteen, joka sekään ei hirveästi tuosta ylellisyydestä nauttinut. Molempien elokuvin kohdalla tulee koko ajan päällimmäiseksi mieleen ajatus siitä, että nyt ovat kaikki tekijät väärissä kohdin, vaikka voisivat toisessa järjestyksessä olla oikeinkin. Sillä Campbell, Lopez, tarina ja ohjaaja Michael Apted voisivat olla oikeasti hyväkin yhdistelmä. Onkin uskomatonta, että sanon näin, mutta Julia Robertsin Vihollinen Vuoteessani on suositeltavampi elokuva samasta aiheesta. Siitä tosin puuttuu se jippo joka olisi voinut nostaa Enoughin lajityyppinsä mielenkiintoisempien joukkoon, sillä toisin kuin yleensä näissä tämän sarjan elokuvissa, ei uhattu henkilö vain pakene ja lopussa jouduttuaan umpikujaan pistä viimein vastaan. Enoughissa uhri kylläkin pakenee, mutta kuten elokuvan nimikin vihjailee palaa hän eräänlaisesssa vigilante-elokuvan hengessä takaisin. Tosin se väkivallan vIhollisuus jätetään niin viime minuuteille, ettei sitä meinaa edes huomata ja onhan se hieman huvittavasti tehty, kun aluksi näytetään Lopezin olevan herkkä pieni nyrkkeilysäkki ja sitten noin kuukauden harjoittelun jälkeen hän on kuin Uma Thurman The Bridena. Kuulee sydämenlyönnit, näkee pimeässä, liikuu kuin kissa ja lyö kuin leka. Ja muistatteko kuinka tuolla aiemmin näytin kuinka Lopez on suunnilleen paremmassa kunnossa hakkaamisen jälkeen kuin ennen, mutta katsokaapa millaisessa kondiksessa Campbell on lopussa kun tilanteet vaihtuvat.
Hahaha! Okei, en löytänyt oikeaa kuvaa, mutta Enoughin lopussa kun Lopez mätkii Campbellia, niin mies on kuin verisen mankelin läpi ajettu. 

Rujompi ote ja siinä se ainoa välttämätön kaipaamani muutos olisi oikeastaan ollut.
Nyt valitettavasti tätä elokuvaa kannattaa katsoa vain nähdäkseen kauniita naisia ja komeita miehiä, mutta silloin voi yhtä hyvin suorittaa kuvahaun.

Tähdet: *
Enough

1 kommentti:

Tuoppi kirjoitti...

Campbell näyttää lopussa Jasonilta ja Jennifer on edelleenkin se sama kulmakunnan Jenny kuin ennenkin :D