torstai 12. huhtikuuta 2012

Rankka Keikka (The Hard Way, 1991)

48 Tuntia, Toiset 48 Tuntia, Junakytät, Tappava Ase 1-4, Kiss Kiss Bang Bang, Tango & Cash, Cops & Robbersons, Kyttä & Puolikas, Harley Davidson & Marlboromies, Thelma & Louise. Öö, no ehkei tuo viimeinen.
Sillä vaikka duosta on jälleen kyse, niin kovin komediallinen se ei ole ja siksi ei oikein sovellu perinteiseksi buddy- tai buddyynaelokuvaksi. Buddyyna?
Mutta jos nuo edellä olevien kaltaiset elokuvat ovat tuttuja, niin silloin Rankka Päivä ei tuo mukanaan mitään yllätyksiä, mutta on lajityypin ystäville varsin maittava kevyt toimintakomedia nautittavaksi.

Siispä James Woods on kaupungin kovin hiljaa tai saat turpaasi-kyttä John Moss, joka käy esimiesten hermoille, kiroilee kuin Turkkilainen merimies ja saa tuloksia aikaiseksi, vaikka siinä sivussa saatetaankin rikkoa rikollisten oikeuksia ja liikennesääntöjä.
Moss jäljittää Kuokkavieraana (Stephen Lang) tunnettua sarjamurhaaja, jonka toimintatapaan kuuluu kutsua poliisit paikalle kun hän toteuttaa murhansa.
Samaan aikaan eräänlaisia Indiana Jones kohtaa James Bondin Koukkusormessa-tyylisiä toimintaelokuvia tehtaileva pehmeä elokuvatähti Nick Lang (Michael J. Fox) haluaa saada roolin ns. aikuisemmassa elokuvassa ja saadakseen katu-uskottavuutta masinoi hän pr-toimistonsa järjestämään itsensä Mossin pariksi ja siitähän Moss innostuu.
Mutta vaikka Mossin pitäisi pitää Lang poissa ongelmista ja vaaroista, niin hän ei aio jättää Kuokkavieras-juttua kesken ja täten Lang saa nähdä mitä poliisin työ todellisuudessa (okei, Hollywoodtodellisuudessa) on ja samalla agressiivinen Moss on päätyä hulluksi kaitsiessaan Michael P. Hiltonia.
Lopussa katsellaan Langin elokuvaa.

Vaikka osa aiemmin mainitsemistani elokuvista on valmistunut Rankan Keikan jälkeen, niin ajalla ei tässä tapauksessa ole merkitystä, sillä vaikka hius- ja puhelinmallit saattavat muuttua, niin eräänlainen bad cop good cop-meininki ei ja siksi tämäkin elokuva on kaikesta miellyttävyydestään huolimatta sen verran kulunutta kerrontaa, että se ei pääse oikein erottumaan joukosta.
Eli vaikka näyttelijät tekevät hyvää työtä, tarinankuljetus on kelvollista ja kaiken kaikkiaan Rankka Päivä on kiva elokuva, niin kaikki vain on juuri sitä mitä odottaakin. Stephen Lang on Stephen Lang, James Woods on James Woods ja Michael J. Fox on Michael J. Fox. Paha on tosi paha, rääväsuu on tosi rääväsuu ja Supernanny saa hemmotellun muksun oppimaan aikuisuutta. Eikä siinä mitään, kun se kerran toimii ihan hyvin.

James Woodsista puheen ollen, on hauska katsella häntä esittämässä sitä tuttua moottoriturpakettuilijaa ja samalla ajatella hänen pitäneen roolia vaikeana, koska Fox oli niin mukava tyyppi että oli hankalaa esittää hänelle tauotta vihaista hahmoa.

Hyvä, mukava, kiva, yllätyksetön.

Tähdet: ***
Rankka Keikka

Ei kommentteja: