tiistai 3. huhtikuuta 2012

Shiner (2000)

Gangsterimainen nyrkkeilypromoottori Billy "Shiner" Simpson on järjestämässä suurta ottelua johon on saatu mukaan ihan oikea Amerikkalainen supertähtimukiloija, mutta jos uran suurin tapahtuma ja oma hermoileva nyrkkeilijä eivät ole tarpeeksi, niin esille nousee eräs Shinerin laittomana järjestetty ottelu jonka toinen muksija oli sen seurauksena kuollut.
Sivussa Shinerin aikuiset tyttäret tappelevat ylinäytellen, apulaiset törmäilevät ylinäytellen ja herra itse valittaa kihdistä.
Kun Shinerin nyrkkeilijä ja myöskin samalla hänen poikansa Eddie (Matthew Marsden) häviää ottelun, niin ensinnäkin ihmettelen että miksi kaikki näyttelevät kuin heillä olisi murkkuja pöksyissä, sillä niin levottomia he ovat ja toiseksi Shiner vie poikansa syrjäiseen paikkaan antaakseen hänelle opetuksen, mutta joku toinen ehtii ensin ampuessaan Eddien ja nyt vielä äsken murhanhalua täynnä ollut mies on vaihtanut olotilansa suruun ja siitä sitten kostonmakuun.
Onko syypää Eddien kuolemaan jenkkipromoottori Frank (Martin Landau), Shinerin Addams Familysta karannut tytär, vaiko mies lippalakissa?
Ei kun se onkin Shinerin kaltoin kohtelema avustaja joka ampui väärän ihmisen. Että se siitä sitten.
Ja miten se aiemmin järjestetty laiton ottelu ja sen seurauksena kuollut nyrkkeilijä liittyvät tuohon elokuvan varsinaiseen Eddien tappajan selvitys-tarinaan? Ei sitten mitenkään.

IMDb:n käyttäjäkommenteissa joku totesi Shinerin olevan Michael Cainen uran huonoin elokuva ja vaikka en aivan samaa mieltä olekaan, niin voin kyllä helposti ymmärtää tuon toteamuksen. Tämä kun ei ole samalla naurettavalla tavalla huono kun jokin Tappajahain Kosto, koska se sentään oli hauska, vaan Shiner on vain tylsän kömpelö.
Kansi ja elokuvan juoni viittaavat synkähköön brittijännäriin, mutta hupsu dialogi, ajoittaiset todella pahat ylinäyttelemiset (etenkin Andy Serkis esiintyy kuin olisi portsarihahmo jollaisia Hale ja Pace esittivät Hauskoissa Pojissa), aivan päin mäntyä valitut musiikit ja rakenne joka todellakin viittaa vakavaan elokuvaan, mutta jota olisi jälkiäänitetty komediaksi ja se saa epäilemään, etteivät tekijät itsekään tienneet mitä oikeasti halusivat. Sinänsä sääli, sillä tästä oltaisiin asiallisemmalla otteella voitu saada aikaiseksi vaikuttavakin draamakertomus, eikä vain geriatrista horinaa.

Tähdet: *
Shiner

2 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Tappis nelonen on kyllä omalla tavallaan varsin veikeä tekele. :D
Shinerista en sitten niin tiedä, kun en ole sitä nähnynnä...

...noir kirjoitti...

Muriseva hai ja vettä hylkivät vaatteet. Tottakai se on veikeä elokuva.