lauantai 21. huhtikuuta 2012

Rio Grande (1950)

Yksi lämpimimpiä elokuvallisia lapsuusmuistojani on se kun ala-asteen alkupuolella tuli televisiosta suht' ahkerasti länkkäreitä ja muun muassa Johnny Weissmullerin Tarzaneita ja muita seikkailuelokuvia kuten King Kong. Sitten kun leikin pihalla niin äitini ystävällisesti kutsui minut sisään aina kun jokin tälläinen elokuva oli alkamassa ja sillä tavoin näin myös suurimman osan John Waynen westerneistä, kuten tämän Rio Granden ensimmäistä kertaa. Tietenkään en silloin oikein ymmärtänyt, saati välittänyt näiden elokuvien draama-annista, vaan muovirevolveri kädessäni olin vain innoissani päästessäni ampumaan vähemmistöryhmiä. Hahaha!
No ei nyt sentään, mutta kyllähän te ymmärrätte lapsen innostuksen lehmipojista ja intiaaneista ilman seksuaalisia virityksiäkin.

Rio Granden laitamilla oleva varuskunta sotilaineen pitää alueen rauhaa yllä ja siinä onkin työnsarkaa kun Apassit harrastavat villintymistä, mihin varmasti onkin syytä kun taas kerran valkoinen mies tunkee nenäänsä väärään paikkaan. Mutta elokuva on muastavalkoinen, joten annetaan mukatodellisuudenkin olla niin.
Everstiluutnantti Kirby Yorke (John Wayne) kouluttaa uusia miehiä, tuskastelee poliittisten rajoitusten kanssa ja toimii esikuvana Tom Highwaylle. Yksi tuoreimmista tykin ruokalistalle kuuluvista nuorukaisista on Jefferson Yorke, joka nyt sattumoisin on Kirbyn poika jota hän ei ole tavannut 15 vuoteen. Siispä alkaa isän ja pojan uudelleentutustuminen, kun poika kiukuttelee ettei hänellä ole isää ja isä häpeilee kun oma poika reputti West Pointissa. Lopussa he tietenkin ovat löytäneet sukulaisuusrakkauden ja siinä välissä ollaan taisteltu Apassien kanssa ja Kirby on ravistellut päältään armeijan jäykkyyttä, jotta voi välillä osoittaa olevansa oikeastikin rakastunut vaimoonsa Kathleeniin (Maureen O'Hara).

Taitoratsastusta, pahat intiaanit, jylhiä maisemia pilvitaivaineen, sankarillista torvi- ja huilumusiikkia, reippaita lauluja, henkseleitä, nyrkkitappeluita ja olki roikkuu suunpielestä. Eli juuri sitä millaisena westernin näki mielessään ennen spagettia ja sellaisena Rio Grande on täydellistä villin lännen eskapismia.

Wayne ja O'Hara sopivat hyvin yhteen.

"I don't want you men to be fooled about what's coming up for you. Torture, at least that."

Tähdet: ****
Rio Grande

Ei kommentteja: