torstai 5. huhtikuuta 2012

The Informant (The IRA Informant, 1997)

IMDb tarjoaa tämän elokuvan suomenkieliseksi nimeksi The Vasikkaa. HAHAHA!

Pohjois-Irlannin maaseudulla piileskelevä IRA-mies Sean McAnally (Anthony Brophy), kutsutaan järjestön toimesta takaisin Belfastiin tekemään isku erästä tuomaria kohtaan ja pian saa Sean tuntea potkuja McAnallyssaan kun viranomaiset saavat hänet kiinni.
Inhimillisyyteen uskova söpökasvoinen brittisotilas David Ferris (Cary Elwes) pistetään avustamaan puolestaan epäinhimillisyyteen uskovaa rujokasvoista irkkukyttä Rennieta (Timothy Dalton) ja Sean painostetaan ryhtymään ilmiantajaksi. Ymmärrettävästi tämä johtaa siihen, että Seanin perhe pitää miestä pelkurina ja entiset ryhmätoverit haluavat saada hänet hengiltä.

The Informant on varsin hyvä puhepainotteinen IRA-draama joka keskittyy vahvasti käsittelemään lojaalisuutta, joten sinänsä sillä että kyseessä on juuri IRA ei ole lopulta suurtakaan merkitystä, vaan kyseessä voisi olla vaikkapa Mafia taikka Kalpa, kunhan kyseessä on järjestö johon sitoudutaan niin vahvasti että lappuja voi olla silmillä täältä ikuisuuteen.
Se mistä pidin eritoten oli Seanin perhesuhteiden käsittely ilmiannon jälkeen, kun vaimo ja lapset eivät enää kestäneet katsella miestä jota kuitenkin rakastavat.

Näyttelijät tekevit pääosin hyvää työtä ja etenkin Timothy Dalton muistutti, että vaikka James Bond on aika (hyvälläkin tavalla) leimaava rooli, niin mies osaa olla myös jotain muuta.
Joskin yleisesti ottaen hahmot olivat hiukan karikatyyrimäisiä, mikä etenkin Cary Elwesin sinisilmäisen sotilaan kohdalla oli jonkinlainen miinus.

Vaikka The Informantissa onkin mukava alempaa keskiluokkaa oleva tunnelma, niin ajoittainen lad-kulttuuri kaljankittaamiseen ja jalkapalloiluneen oli hieman turhan päälleliimattua ja vaikka tälläisessä elokuvassa soi ymmärrettävästi (hyvä) irkkumusiikki kuten The Pogues, niin soundtrackilla oli toistuvasti aivan liian reipasta menoa kuvassa olevaan melankoliaan nähden. Joten kyseessä oli epätasainen elokuva, mutta ehdottomasti kertakatselun arvoinen.

Tähdet: ***
The Informant

1 kommentti:

Tuoppi kirjoitti...

The Vasikka - Suomennos Google Translator :D