torstai 7. toukokuuta 2020

Ensimmäiset 20 miljoonaa (The First $20 Million Is Always the Hardest, 2002)

Piilaakson markkinointipuolella työskentelevä Andy (Adam Garcia) tykkää kyllä urheiluautostaan, hemaisevasta naisystävästään ja kalliista puvuistaan, mutta kaipaa työhönsä muutakin kuin sonnanpuhujan aseman ja hankkiutuu työnantajansa tutkimusosastolle voidakseen luoda käsillään sekä aivoillaan jotain uutta ja konkreettista. Uusi pomo Francis (Enrico Colantoni) on mulkero ja pottuuntunut kun hänen niskoilleen heitettiin noviisi joka todennäköisesti olisi vain tiellä, ja tottakai Andyn elitistinen tyttöystävä jättää hänet kun selviää, että miehen palkka putoaa uuden toimen vuoksi. No, mutta Andylla on intoa ja ideoita... tai no, intoa ainakin.
Francis tyrkkää Andyn johtamaan projektia luoda 99 dollaria maksava sylitietokone ja tämän läppärin tulee olla paitsi edullinen, myös oikeasti hyödyllinen vehje eikä mikään romu jolla ei saa edes Wordia toimimaan. Toisin sanoen kyseessä on niin sanottu mahdoton tehtävä jolla Francis pääsee eroon Andysta ja poistumaan lopulta kokonaan piilaaksosta takaisin omiensa luokse. Andy kuitenkin kokoaa lupaavan nörttiryhmän (Jake Busey, Ethan Suplee sekä Anjul Nigam) ja ihastuu taiteilija Alisaan (Rosario Dawson) joten odotettavissa on altavastaajatarina jossa noustaan vaikeuksien kautta voittoon, saaden siinä ohessa romantiikkakin kukkimaan.

Hmm...
Box Office
Budget:$17,000,000 (estimated)
Opening Weekend USA: $2,535
Gross USA: $5,491
Cumulative Worldwide Gross: $5,491
Kyllä, ensimmäiset 20 miljoonaa dollaria ovatkin selvästi ne vaikeimmat. Ba dum tss!

Ensimmäiset 20 Miljoonaa pohjautuu samannimiseen Po Bronsonin kirjaan ja sitä lukematta olen ymmärtänyt kyseessä olevan teknologia-alan startup-yrityksistä kertovan teoksen, joka innovatiivisten ajatusten ohella käsitteli mahdollista (ja sitten ilmennyttä) alan kuplan puhkeamista. Tapahtuma jota nähtiin internetbuumin alussa Suomessakin. Mutta vaikka ajallisesti 20 miljoonaa kohdistuukin 2000-luvun alkuun niin sen tapahtumat on helppo soveltaa nykyhetkellä trendikkääseen joukkorahoitusilmiöön jossa kuka tahansa voi ideoita kaikkea maan ja taivaan väliltä, jossa voikin nähdä ajoittain yhtä lennokkaita/idealistisia aikeita kuin mitä täyden palvelun läppäri oli elokuvan tapahtuma-ajalle. Vastaavasti 99 dollarin tietokoneesta tuli mieleen myös aiempi tosielämän tapaus nimittäin koko kansan tietokoneena markkinoitu Commodore 64, joka löikin itsensä hyvin läpi ja siten 20 miljoonan juoni ei ole kovinkaan kaukaa haettu, ollen hyvinkin uskottava tarina. Varsinkin kun se elokuvassa luotu tietokone hyödyntää sittemmin jokseenkin arkiseksi käyneitä ideoita, aina jostain ääniohjauksesta virtuaalitodellisuuteen. Siksipä totean pitäväni tarinasta joka soveltuu varsin hyvin elokuvalle jossa altavastaajan innokkuus sekä yritteliäisyys rikkaampia ja paremmin varusteltuja kilpailijoita vastaan vievät voittoon. Elokuvassa on myös aika miellyttävä tunnelma, että sen katsoo hyvin mielellään läpi. Joskin miinuksina siinä on myös hieman turhankin heppoinen ote jonka vuoksi elokuvan tarinasta ei välity tarpeeksi hyvin sen tarkoittama maasta ponnistaminen ja vaikka pituus on sopiva ja askelmerkit ovat oikeilla kohdillaan niin joihinkin käänteisiin mennään vähän turhan nopeasti sekä vaivatta jotta sen merkitys olisi tarpeeksi painokas. Esimerkiksi 99 dollarin tietokoneen ideointi, budjettiin pääseminen ja sen luominen fyysiseksi laitteeksi tapahtuu valitettavan pikaisesti eikä se siis oikeasti tunnu haasteelta jota sen pitäisi elokuvan omien sanojen mukaan olla. Samaten vaikka näytteleminen on kauttaaltaan kelvollista, myös sitä vaivaa sellainen kevytmielisyys ettei 20 miljoonasta ole erityisen mieleenpainuvaksi elokuvaksi. Se varmasti on tarkoitettukin hyvän mielen teokseksi ja onkin sitä, että en varsinaisesti valita vaikka siitä ei enempään olekaan, mutta samalla haikailen mahdollisuutta saada jotain kouriintuntuvampaa. Ehkäpä ns. komedian sijaan jotain vakavampaa? Jos 99 dollarin läppäri olisi vaikkapa levittänyt syöpää ja keksijäjoukko taistelisi läpi kemoterapian saadakseen laitteensa massamarkkinoille?

Tähdet: **(*)

Ei kommentteja: