perjantai 13. maaliskuuta 2020

Jason Bourne (2016)

Alkuun sama laina Matt Damonilta jonka mainitsin The Bourne Legacyn kohdalla:
"We have ridden that horse as far as we can."
Ja sitten ilmeisesti sekä ohjaaja Paul Greengrassille kuin juuri Damonille tarjottiin tarpeeksi rah... hyvä käsikirjoitus jotta molemmat saatiin palaamaan Bourne-sarjan pariin.
Tämä vain lempeämielistä kuittailua, koska kyllä uskon molempien oikeasti aikoinaan ajatelleen Bourneja tehdyn heidän osaltaan tarpeeksi, mutta vastaavasti epäilen muka ainoan syyn paluuseen olleen heidän mielestään erinomainen käsikirjoitus.

Jason Bourne (Matt Damon) on viime ajat viettänyt rauhaisaa eloa Ateenassa, rahoittaen elämäänsä osallistumalla laittomiin katutappeluihin ja hakkaamassa selvästi itseään kyvyttömämpiä ihmisiä muussiksi. Mikä on varsin ymmärrettävää entiseltä tappamisen ammattilaiselta joka ei halua olla missään tekemissä entisen elämäntapansa kanssa. Kenties Bournen esikuvana on Rambo osasta kolme.
Nyt ex-agentti ja sittemmin Bournen liittolaiseksi ryhtynyt Nicky Parsons (Julia Stiles) murtautuu CIA:N tietoverkkoon ja löytää tietoja uudesta ihmistenvalvontaohjelmasta jonka estämiseen hän haikailee Bournen apua. Samalla Nicky saa selville, että Jasonin isä oli osallisena poikansa sekoittaneessa agenttiaivopesuohjelmassa ja se tulee kertoa eteenpäin. Tämä tietenkin tuo Jasonin jälleen esille ja valtion jahdattavaksi. Jahtaajista haastavin on henkilökohtaisella kostomatkalla oleva nimetön agentti (Vincent Cassel), jonka vaikutus Bournen elämään on suurempi kuin ensialkuun olettaisi.

Jason Bourne on jälleen kerran varsin onnistunut osa Bourne-sarjaan ja sen katsoo mielellään läpi. Samalla se on kyllä heikoin Bourneista, osittain koska se tuntuu pitkälti pysyttelevän liiankin turvallisesti tutulla maaperällä ja toistavan jo useasti tekemiään temppuja. Toki myös Jeremy Rennerin tähdittämä edellinen bourneton osa teki sekin saman, mutta tässä tapauksessa se tuntuu hivenen tylsemmältä koska toistosta vastaa ne jo tehnyt näyttelijä (unohtamatta ohjaajaa). Juonellinen lisäys pistää Bournen daddy mukaan ei ole erityisen kiinnostava ja vaikuttaa turhan laiskalta ratkaisulta koska isän varsinaista toimenkuvaa ei kunnolla esitetä, että mitä sitten seuraavaksi? Jasonin paha kaksoisveli tulee mukaan ja heidät erottaa toisistaan vain ilkimyksen kippuraviiksistä? Lisäksi haluaisin tietää kenen aivopieru oli pistää Bourne elättämään itseään laittomilla katutappeluilla? Oikeasti, parempi ratkaisu olisi ollut tehdä hänestä vaikka tekopartainen kalastaja taikka tekopartainen talomaalari.

Ne Snowden-viittaukset ja tietosuojajuonittelut ovat toki ajankohtaisia (toisen ollessa ajankohtaisempi), mutta ideoina sellaisia jotka sitovat elokuvaa tiettyyn hetkeen ja siten mahdollisesti vanhenevat liian nopeasti. Vaikka Bournet ovatkin ns. teknojännäreitä niin esimerkiksi tiettyihin tietyn ajan ilmiöihin viittaaminen, varsinkin tietoteknisellä alueella on aina riskialtista ja kohta kukaan ei enää katsokaan kasiraitanauhuria samalla tavalla. Siispä toisin kuin muut osat jotka toimivat paremmin irti ajastaan, tämä viides alkaa jo itsensä aikana tuntumaan vanhentuneemmalta.

Vincent Casselin esittämä Bournelle kaunainen agenttitappaja oli ihan hyvä lisä ja sitä koska hän ei vain tunnu olevan ensimmäinen oikeasti varteenotettava vastus, vaan myös koska hänen motiivejaan johtaa henkilökohtaisuus joka taas paljastaa kuinka Bournen aiheuttama julkisuus myös vaarantaa ihmisiä kun perässä on tyyppi joka ei antaisi viattomien seistä tiellään. Lopetus Cassellin kohdalla on hieman antikliimaksi, mutta ehkäpä siinä missä koko Bourne-sarja on ollut hänen henkilökohtaista missiotaan olisi ollut hyväksi tehdä osa jossa Bournen jahtaaja on pääosassa.

Edelleen mukana on hyvää tekstiä varmaotteisesti esitettynä ja näyttelijäkaarti on taas kerran vakuuttava, vaikka tällä kertaa kokonaisuus ei ole aivan yhtä eheä kuin vielä Legacyn kohdalla, sillä tuttuja hahmoja on vähäisenlaisesti sitomaan kaikkia yhteen ja siten punainen lanka ei tunnu enää vievän samaa tarinaa eteenpäin vaan ottavan sivuaskeleen.
Kuitenkin Jason Bourne on ehdottomasti nautinnollista agenttitoimintaa eikä Damon ole menettänyt otettaan, mutta samalla tarinallisesti se ei ole tarpeeksi ehjä ja tuntuu jo tässä vaiheessa liiallisesti itsensätoistolta jotta ainakaan täysin todistaisi paremmuuttaan edelliseen elokuvaan.

Tähdet: ***(*)

Ei kommentteja: