perjantai 23. elokuuta 2019

Wolverine (Hulk Vs Wolverine, 2009)

Joka on siis pikemminkin Hulk, koska mukana tällä dvd:llä on kaksi tarinaa joissa molemmissa esiintyy Hulk, mutta vain toisessa Wolverine. Lisäksi takakannen antaman alkuperäisnimen perusteella tuo ensimmäinenkin osa antaa Hulkin ottaa pääosan ja jos mennään vielä pidemmälle, niin näyttäisipä molemmat sisältävä alkuperäisjulkaisu olevan vain Hulk Vs., että näin vielä katsomatta koko tapausta ajan epäilemään Wolverinen olevan olemassakaan.

HULK VS. WOLVERINE

Jokin mitä amerikkalaiset kutsuvat Hulkiksi tuhoaa kanadalaisessa vuoristossa paikkoja, joten hallitus lähettää Wolverinen pysäyttämään tämä ns. Hulk - joka siis on vanha tuttu oikea Hulk - keinolla millä hyvällä. Wolverine seuraa tuhojälkiä löytääkseen aran puolialastoman pikkumiehen, Bruce Bannerin ja haistaa hänessä vaaran, mutta mitä haittaa tuollaisesta ruipelosta muka olisi ja siksipä Wolverine alkaa kovistelemaan Brucea. Sitä voisi pitää virheenä koska nyt Bruce suuttuu ja vihreäksi muuttuu ja Wolverine saa nyrkistä naamaansa. Tappelu kuitenkin keskeytyy kun Deadpool, Sabretooth ja kaksi muuta Wolverinen Ase-X-menneisyydestä tuttua henkilöä tainnuttavat heidät ja vievät molemmat vanhaan kotoisaan laboratorioon leikeltäväksi. Hulkista kun voisi saada uutettua mitä-lie-gammanestettä jota käyttää tulevien ihmishirviöiden luomiseen. Wolvien on siis paettava ja saatava huumattu Bruce raivostumaan jotta voitaisiin yhdessä vetää koko laitos muussiksi. Mutta niin Wolverine kuin muutkin paikalla olevat saavat huomata, että herätetty Hulk ei toimi suunnitelmien mukaan ja jokainen aie Hulkia kohtaan vain suututtaa häntä enemmän. Sitten.... ei mitään, leffa jätetään tyystin kesken ja lopputekstit koska tällä ilmeisesti vain haluttiin myydä seuraavakin Marvel-julkaisu, joten se jätetään aikalailla teaseriksi. Tämä on saippuasarjameininkiä, että mitään ei viedä loppuun saakka koska pitää jättää ratkaisu seuraavaan jaksoon, jossa sielläkään sitä ei kerrota koska se pitää säästää seuraavaan jaksoon.

HULK VS. THOR

Loki on taas kiukkuinen Thorille ja haluaa kostaa hänelle käyttämällä apunaan vangitsemaansa Bruce Banneria. Suututetaan Brucesta esiin Hulk, irroitetaan taikakeinoin heidät erillisiksi hahmoiksi ja ohjastetaan banneriton Hulk kohtaamaan Thor. Joskaan ei varmaan tule kenelläkään yllätyksenä se, että kauaa ei Loki pysty Hulkia hallitsemaan ja kohta koko Asgård on menossa sekin muussiksi.

Tämäpä hieman hölmöä: teos ilmoittaa kannessaan, että se on suomeksi puhuttu, mutta onneksi myös mukana olevan kotimaisten harakanvarpaiden ohella ne perinteiset kolme muutakin pohjoismaista tekstitysvaihtoehtoa. Näin ei kuitenkaan ole, vaan mukana toki ovat suomi, ruotsi, norja ja tanska, kuten myös alkuperäiskieli englanti, mutta kaikki ainoastaan dubbauksina, ei tekstitysvaihtoehtoja laisinkaan. Ei se nyt mikään ongelma ollut ja katsoin Hulkit vaivatta alkuperäisääniraidalla ilman tekstitystä, mutta heille jotka haluaisivat kokea elokuvan samoin ja silti saada tekstityksen, ei sellaista vaihtoehtoa levyllä ole vaikka näin kerrotaan.

Perustasokasta animaatiota jossa liike on varsin sujuvaa ja piirros tarpeellisen ilmeikästä, mutta silti varsin simppeliä jotta sitä ei voi aivan liian yksinkertaiseksi haukkua, vaikkakaan ei myöskään kehua kenenkään tavoitelleen mitään sikstiiniläiskappeliakaan. En vieläkään oikein oikein pidä tästä näille animaatioelokuville tyypillisestä kulmikkaasta piirrostyylistä, kun en minä nyt Wolverinea katsoessani halua saada mielikuvia Minecraftista, mutta ei se ylitsepääsemätön ongelmakaan ole, edustaahan se jokseenkin kunnialla oman aikakautensa tyyliä. Ainakin osittain Wolverine- ja Thor-osuuksilla on eri animoijat, taikka sitten jälkimmäiseen on käytetty enemmän vaivaa koska sen väritys on huomattavasti sävykkäämpää ja piirros yksityiskohtaisempaa mikä ei ehkä paljastu noista ylempänä olevista yksittäisistä kuvista. Legopalikoita ne molemmat siltikin ovat.

Ääninäyttely on pääosin sopivaa, vaikkakin etenkin Hulk Vs Wolverinen kohdalla suurin osa dialogista nyt koostuukin pelkistä murahduksista ja tuskanhuudoista, että jos verrataan ensimmäiseen Terminatoriin oli Schwarzenegger suhteessa aikamoinen suupaltti. Siten dubbauksessakin on päästy suht' helpolla.

Wolverine-osuuden suurin ongelma on se, että tällaisenaan se on aika surkea ilmestys, koska mukaan tuodaan viitteitä Wolverinen alkuperästä johon ei kunnolla panosteta ja vaikka sen sivuuttaisi niin elokuva jätetään silti täysin kesken. Tämä ilmeisesti olikin suunniteltu esiosaksi myöhemmälle Wolverine and the X-Men-animaatiosarjassa käytävälle tarinalle, mutta teaserin sijaan ei varmasti olisi paljoa vaadittu jotta Hulk Vs. Wolverinesta olisi saatu aikaiseksi sellainen teos joka olisi tuntunut myös omalta yksittäiseltä tarinaltaan eikä vain elokuvalta jolta loppui filmi kesken. Se pilaa aika paljon kokemuksesta kun muutama minuutti lisää ja oltaisiin saatu lopetuskin mukaan. Erityisen ärsyttävää tässä on se, että elokuva, tms. ei lopu edes cliffhangeriin jotta sen ratkaisua odottaisi näkevänsä toisaalla, vaan se vain loppuu kesken meneillä olevan tappelun. Joskin tietäen myöhemmän jatkon pystyy tästä nimenomaisesta animaatiovierailusta näkemään, että suurempaa oli ollut mielessä kuin mitä levylle saakka päästettiin.

Thor-puoli toimii omillaan paremmin, koska vaikka siinäkin tehdään viitteitä muualle niin ne ovat vähäisempiä merkitykseltään, ollen vain osoituksia yleisfiiliksestä kuin kertomassa jostain oman jaksonsa ansaitsevista tarinoista. Tämä on enemmänkin vain se perusjakso jossa kohdataan tämän viikon monsteri, vaikka se nyt sattuukin olemaan jonkin puuhirviön sijaan merkittävä Marvel-hahmo. Sinänsä tässä olisikin voinut olla jokin geneerisempi lihashirviö jota Loki käyttäisi marionettinukkenaan, ettei juoni erikseen vaatinut nimenomaan Hulkia mukaan ja lopetus esimerkiksi ei johda mihinkään sellaiseen joka osoittaisi Hulkin olleen työkaluna merkittävämpi kuin sen nimettömän esimerkkipuuhirviön. Se toki tekee kertomuksesta vähemmän tärkeän kuin Wolverinen viittaukset Ase-X-historiaan, mutta näin yksittäisenä jaksona se on toimivampi.

Musiikki on molemmissa aivan loistavaa ja menisi täydestä missä tahansa suuren budjetin liveactionleffassakin (tai no, aivan yhtä animaatiota nekin nykyään ovat).
Ja molemmat ovat tietenkin varsin sujuvaa ajantappoa, joskin aika selvästi hieman isommille lapsille suunnattuja, sen verran väkivaltaisia molemmat ovat ja varsinkin Wolverine-osuus sisältää niin runsaan määrän sekä verta että irtoraajoja, että gorehoundit iloitsevat. Tietenkin tuttuun Marvel-tyyliin ei haittaa vaikka pää irtoaa, sitä vain ravistaa pölyt harteiltaan ja kaikki on taas ihan super. Mutta hetken se pääkin ehtii olla muissa maisemissa.

Tähdet: ***

Ei kommentteja: