maanantai 26. elokuuta 2019

Doctor Strange: The Sorcerer Supreme (2007)

Huippuneurokirurgi Dr. Butcher MD... ei kun sori, siis tohtori Stephen Strange keskittyy nyt edustamisen ja rahankeruun sijaan ihan oikeaan potilastyöhön. Mistä syystä hän jättää hoidon kesken ja painuu mäkeen. No, ehken minäkään toivoisi kirurgikseni ihmistä joka näkee toistuvia demonisia näkyjä, koska sellainen saattaisi häiritä kun pitää viipaloida maksaa tai jotain. Erään näyn seurauksena Strange ajaa kolarin ja loukkaa kätensä, mikä johtaa työttömyyteen ja lopulta vararikkoon. Hmm, jos hän kerran oli sairaalansa tunnetuin nimi joka keräsi paikalle sekä julkisuutta että runsaasti rahalahjoituksia, eikö hän siis olisi voinut jäädä vaikkapa sairaalan hallintoon tekemään muita töitä kuin työntämään skalpellia kalloihin? Toisaalta silloin Strange ei kenties ajautuisi epätoivoon, itsemurhayritykseen ja lopulta voittaisi ahdinkoaan. Siispä mystisen viestin saattelemana Strange patikoi Tiibetiin, kiipeää vuorelle ja päätyy mystisten taikurimunkkien opetukseen. Täällä hänen kätensä ja mielensä parannetaan, egoistisuus sekä narsismi karkoitetaan ja miehestä tulee taikurimestari joka käyttää kykyjään supersankaruuteen. Lisäksi hänen parran- ja hiustenkasvunsa saa hänet näyttämään John Wickilta:
Mutta supersankaruus saa vielä odottaa, sillä ensin pitää oppia hallitsemaan voimia ja se edellyttää sekä Rocky nelosta muistuttavia treenauksia (siis niitä Rockyn itsensä Venäjällä suorittamia fyysisiä raadantoja) ja ilmeisesti Dark Side of the Moonin kuuntelua oikeasssa mielentilassa. Kun suuri pahuus eli Saatana on koomassa olevien lasten kautta nousemassa maan päälle on Strangen otettava paikkansa luvattua vapahtajana, mistä hänen taikurioppilaskollegansa Mordo ei yhtään diggaa ja koettaa pistellä kapuloita rattaisiin.

Vahvasti tietokoneistettu animaatio jossa hahmot toki ovat ns. käsinpiirrosta, mutta taustat, ajoneuvot ja efektit (myrskyt, räjähdykset, tms.) ovat silkkaa binäärikoodia, ja niiden hiirettömien hahmojen liikkeissäkin näkyy kompuutterianimoinnin apua koska varsin painovoimatonta toiminta usein on. Esimerkiksi valoefekteissä tietokonevahvistus ei ole haittaavaa, mutta muutoin se on samalla tavalla valitettavan silmiinpistävästi muusta eroavaa samoin kuin muinoin kalvoanimaatioissa se irtoavan oksan väriero taustasta.

Piirros ei ole aivan yhtä kulmikasta kuin esimerkiksi tuon edellisen postauksen Hulkeissa, mutta edelleen samassa tyylissä pysytään ja esimerkiksi ihonväritys on edelleen samanlaista tasapintaista väriä jossa on yhdenlainen vaalea beige ja toisenlainen tumma väri varjona, mutta ei sen suurempia sävyeroja.

Liike on sujuvaa ja musiikki sopivaa eikä tämä origin storykaan ole hullumpi, vaikka tätä päivää ja elokuvan kautta ajatellen se tuntuukin täysin samalta kuin Batman Begins feat. taikuus. Lisäksi tämä myös minimoi tohtorin live action-versiota kertomalla aikalailla samaa tarinaa ja siksi onkin hämmentävää, että vuoden 2016 ns. oikeilla näyttelijöillä tehdyn elokuvan kirjoittajakrediiteissä ei mainita laisinkaan animaatioelokuvan tekijöitä. Varmaan ottanut päähän, mutta nimenomaan julkaisuajankohtaa ajatellen Christian Balen kolme vuotta aiemmin koetut vuoristomunkkiseikkailut ovat tarpeettoman läheisiä, jolloin sieltäkin suunnasta olisi voinut tulla pyyntöjä käsikirjoittajien nimilisäyksistä. Syntytarina on siitäkin huolimatta sopivan toimiva ja animaatioelokuva on jo pitkälti sen vuoksi vuoksi mainiota katseltavaa. Lisäksi pidän siitä miten Marvel-elokuvia ja niiden tunnettua universumia yleisesti ajatellen tämä tuntuu varsin erilaiselta kuin muut, elokuvan ajautuessa useastikin varsin kauhuleffamaisiin sävyihin, joskin pysytellen juuri ja juuri poissa suoranaisesta kauhusta. Kaupungilla kävelevät pahuuden valtaamat pupillittomat lapset ovat kyllä silkkaa Romeroa.

Lopputulos saa kaipaamaan tarkempaa viimeistelyä jossa perinteinen ja modernimpi animaatio olisi sulautettu paremmin yhteen ja muutoinkin olisi joitakin yksityiskohtia tarkennettu, jolloin muuten oltaisiin täysin pyyhitty pois Benedict Cucumberin version tarpeellisuus kun tämä olisi ainoa mitä tarvittiin ja se riittää koska hyväksyvän nyökkäyksen tohtorin animaatioilmentymälle antaa.

Tähdet: ***

Ei kommentteja: