lauantai 10. lokakuuta 2015

Tuntematon vihollinen (The Art of War, 2000)

Superagentti Neil Shaw (Wesley Snipes) kutsutaan apuun aina kun edessä on mahdoton tehtävä jossa edellytetään siistiä mittatilauspukua ja coolia asennetta.
Kun seuraavan mission aikana Kiinalainen suurlähettiläs salamurhataan estääkseen jonkinlainen kauppasapimus ja toisaalla on löydetty kontillinen kuolleita kiinalaisia siirtolaisia saa Shaw huomata, että hän päätyy epäillyksi tapahtumista ja ettei pomoista taikka rinnakkaiskollegoista ole apua, sillä tokihan he ovat liikekannalla vain hiljentääkseen Shawn. On siis luotettava vain itseensä ja tietenkin siihen toiseen mukaan otettuun henkilöön (Marie Matiko) ja puhdistettava maine. Mikä on sinänsä huvittavaa, kun Shaw on niin salainen ettei hänelle voida myöntää edes ansaittuja mitaleita kun kukaan ei tiedä kuka hän on ja näin ollen eihän kukaan edes saisi tietää maineen puhdistumista, kun ei tiennyt sen likaantumisestakaan. Niin ja mihin ne kuolleet siirtolaiset liittyivät, kun eipä heistä taidettu enää alun löytymisen jälkeen välittää laisinkaan.

007 kohtaa Mission: Impossiblen ilman Blaculaa, ettei kuitenkaan kyse ole mistään ns. mustasta Bondista, blaxploitaatiosta, vaan roduttomasta lähitaistelevasta teknojännäristä jossa tyyli ja asenne on kohdillaan. Ylemmän tason toimintavakoilua, teknologiafetisismiä, tekopartoja, korkean aseman selkäänpuukotusta, tehokasta räiskintää ja Snipes istuu Bournemaisen (myös nyk. Bondmaisen) lähitaisteluagentin rooliin varsin mallikkaasti, joten kyseessä on hyvinkin suositeltavaa toimintaelokuvaa.
(Hieman vähäeleisempi) Bond ja Mission: Impossible tulevat kyllä väkisinkin esille ja se lienee tarkoituskin, sillä juonellisten jippojen ja päähenkilön ohella elokuvan aloittavassa musiikissa on pieni viittaus Bond-tunnariin ja huvittavasti Tom Cruisen ensimmäinen Mission: Impossible tulee vahvasti mieleen siinä olevan Emilio Estevezin ja tässä esiintyvän Michael Biehnin roolin samanlaisuudesta (tai sen pätkän perusteella mitä Estevez ehti olla mukana):
Jep, pelkkä korvakoru riittää minulle merkiksi heidän olevan sama hahmo.

Kyseessä on sen verran vakaalla kädellä tehty elokuva ettei se tosiaan vaikuta olevan vain jokin Bondin, tms. vaihtoehtoihonvärillinen remake, jolloin se kuinka tämä superagentti sattuu olemaan tumma ei ole painotettu seikka tässä samalla tavalla kuin esimerkiksi sukupuoli tuntui olevan Saltissa. Sori nyt vaan, mutta Salt on kyllä niin selvästi halu kopioida Bourne ja hämätäkseen katsojaa ollaan vain vaihdettu sukupuoli. Kuitenkin Tuntematon vihollinen on elokuvana niin Mission: Imbondible, että vaikka se on sujuvasti rullaava agenttijännäri niin sen tarpeellisuus on kenties sittenkin hieman tarpeeton. Toki olen hyvilläni, että Snipes sai tämän elokuvan tehtäväkseen, mutta kuten Matkustaja 57:n johnmcclaneismin kohdalla sitä kuitenkin olisi suonut hänellä jotain samankaltaista, mutta huomattavasti rohkeammalla yrityksellä erottua esikuvistaan.
Siltikin, hyvä elokuva tälläisenäänkin.

Tähdet: ***
Tuntematon vihollinen

Ei kommentteja: