sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Tuntematon vihollinen 2: petos (The Art of War 2: Betrayal, 2008)

Jälleen superagentti Neil Shaw (Wesley Snipes) liikkuu kuin smooth operator ja jälleen elokuvan nimestä huolimatta Sunzin/Sun Tzun merkitys jää vain johonkin jälkiajatuksena mukaan heitettyyn lainaukseen.
Kun Shawn ristiinpukeutuja-äiti-isä-mentori tapetaan ryöstön yhteydessä saa sankarimme huomata, että kyseessä oli vain keino houkutella virallisesti epävirallisesti eläköitynyt agentti esille, jotta taas korkeampi taho voisi suorittaa lavastavan petoksen. Ihan oikeasti, jos aiotte tehdä syntipukin agentista jota itsekin pidätte maailman parhaana kaikesta lähitaistelusta kaukotaisteluun, niin ehkei se kannata. Ottakaa mielummin se joukon surkein ja kaatakaa ongelmanne hänen niskaansa. Missä Ja Rule on silloin kun häntä tarvitaan?
Kuten arvata saattaa niin kehenhään ei voi luottaa, paitsi heihin joihin voi ja Shawn on toimittava yksin kavereidensa kanssa, ja taas superagentti päihittää kaikki ylivertaisilla kyvyillään.

Matkustaja 57:n kohdalla ihmettelin miksei se ollut saanut jatkoa, kun kerran Snipesin esittämä hahmo oli varsin otollinen hyödynnettäväksi myöhemminkin. Jos Tuntematon vihollinen ei olisi saanut jatkoa, olisin sen kohdalla ihmetellyt samaa asiaa. Mutta niin vain se sai, kuten tämä tapaus sen osoittaakin ja tulipahan vielä toinenkin jatko-osa, jossa tosin kaikkien aikojen paras näyttelijä, Treach korvasi Snipesin Neil Shawn roolissa. Ai ettäkö Treach muka kaikkien aikojen paras näyttelijä? No ei nyt sentään, se kunnia kuuluu Bokeem Woodbinelle.
Hauska triviatieto liittyen tuohon kolmoseen on se, että se onkin oikeasti kakkonen ja siirrettiin julkaisussa uuden, Snipesin tähdittämän kakkosen jälkeiseksi elokuvaksi koska... Snipes.

Jatko-osana Tuntematon vihollinen 2: petos on sellainen ihan tyypillinen itseään hieman halvemman oloisesti toistava tekele, joka ei nyt saa pinnaa kiristymään, mutta ei kyllä vastaavasti helpotakaan oloa.
Tässä on mukana todella ärsyttävä leikkaustapa joka kiusaa koko elokuvaa, sillä muuten koreografialtaan ihan toimivat kamppailukohtaukset romuttuvat kun jokainen on pitänyt väkisin koettaa muokata nykytyylin mukaiseksi epileptiseksi efektiksi. Ja jos sellainen pännii jo isomman rahan elokuvissakin, niin arvatkaa vaan miten se nyppii kun se saadaan näyttämään huonosti latautuvalta quick time-videolta. Oletan, että Michael J. Fox on vastannut elokuvan kuvauksesta/leikkauksesta, sillä Tuntematon vihollinen 2 näyttää aivan liian usein tälläiseltä:
Tosin Fox tuskin voi asialle mitään, mutta tämän elokuvan ohjannut Josef Rusnak olisi ehkä voinut. Toisaalta hän vastasi myös Snipesin The Contractorista, että ehkei sittenkään.
Shawn menneisyyttä esittävät takaumat (joita on suht' paljon) vieläpä sisällyttävät itseensä sellaisen riipivän liitutaulunaarmutusäänitehosteen, joka todellakin saa harkitsemaan vasaran käyttöä levyyn
Kyseessä on muuten ihan kelvollinen toiminta-agenttielokuva. Paitsi tosiaan silloin kun se rupeaa nykimään kamera-ajoissaan ja leikkauksessaan. Sellaista tapahtuu aivan liian usein.

Tähdet: **
Tuntematon vihollinen 2: petos

Ei kommentteja: