maanantai 1. heinäkuuta 2013

Malice (1993)

Elokuvasta Malice, eli kotimaisittain Petos mielessä on parhaiten jäänyt mieleeni se, että silloin kun vielä työskentelin videovuokraamossa, niin tämä elokuva oli erään kivan noin 70-vuotiaan mummelin lempielokuva.

Andy (Bill Pullman) työskentelee who cares-yliopiston valvojana ja tekee ilmeisen kehnoa työtä koska siellä raiskataan ja tapetaan teinityttöjä, mutta onneksi jälkiseuraamuksia korjailee juuri paikalliseen sairaan työskentelemään saapunut superkirurgi Jed (Alec Baldwin), joka on kaikkea mitä Andy ei ole: itserakkautta lähentelevän rehvakas, suosittu ja eloisa naistenmies.
Sellainen Jed oli jo opiskeluaikoina, kun hän sattumalta oli samassa koulussa Andyn kanssa, eikä tietenkään edes tiennyt jälkimmäisen olemassaolosta. No, onneksi Andylla on söötti vaimo Tracy (Nicole Kidman), jota ei haittaa laisinkaan vaikka naapurissa asuva mieshenkilö tirkistelee varsin avoimesti pariskunnan petipuuhia.
Andy ja Tracy haluaisivat siemensyöksyn seurauksena ilmestyvän lapsia, mutta näin ei ole kohtu suonut. Onneksi Jed lupaa vilkaista millaista tukkoisuutta rööreissä on ja sepäs ilostuttaa aina Jedin ystäväksi kaipaillutta Andya, mutta ei niinkään Tracya joka kuuluu siihen en-luota-häneen-vaikka-en-tunne häntä-sarjaan. Joten onkin sopivaa, että sairauskohtauksen vuoksi keskenmenon kokeva ja kuolemanvaaraan joutunut Tracy tulee Jedin pelastamaksi, mutta samalla tehty hoitovirhe estää rouvaa enää koskaan saamasta lapsia ja se johtaa siihen, että Tracy haluaa tuhota Jedin uran ja vähentää sairaalan rahakirstun sisältöä. 
Tottakai samaan aikaan Andy on poliisin silmissä epäilty paikan muihin ikävyyksiin, eikä miehen mielialaa ainakaan nosta se tieto, että hän on steriili, eikä ollut siis kykeneväinen valmistamaan Tracyn massuun edes sitä keskenmenon vuoksi kuollutta sikiötä. Ilmenee että murheen vuoksi Andyn jättänyt ja paikalta kadonnut Tracy on valehdellut lähes kaiken elämästään ja ilmeisesti koko ikänsä tähdännyt johonkin johonkin suureen huijaukseen, mutta miksi on kysymys, kun eihän Andylla ole mitään muuta menetettävää kuin itse Tracy. Ja miten Jedin kouluaikojen professori Kesslerin (George C. Scott) nolaaminen liittyy suunnitelman toteutumiseen?

Öö joo, sinänsä kyseessä on varsin hyvä trilleri, että juonittelua, tunnelmointia, kieroja ihmisiä ja sinisiä silmiä on varsin runsaasti, ja kun mukana oleva hiipivä musiikki tarpeellisine iskusävelmineen ja vakuuttavaa työtä tekevät näyttelijät pitävät uskottavuutta yllä, niin tuntuu melkein ikävältä sanoa elokuvan olevan aika pitkästyttävä. Elementit ovat sinänsä hyviä, mutta osa on niistä on mukana aivan turhaan ja vain tarpeettomasti siirtävät ajatuksia pois pääasiasta ja eivät sitä edes siten, että niitä pitäisi oikeutettuina silmänkääntötemppuina. Tarkoitan tällä sitä, että kun varsinainen mutkittelujuoni pyörii Jedin, Tracyn ja Andyn ympärillä, ja he pelaavat hyvin yhteen, niin sitten siellä on se sarjaraiskaajajuoni, jonka ainoa merkitys koko hemmetin elokuvassa on vain siinä, että saadaan tekosyy tehdä Andysta hetkeksi epäilty jotta saadaan ottaa spermanäyte, joka sitten toimii varsinaisena pääjuonen avaajana. Itse raiskaustarinalla ei ole muuta syytä olle mukana ja se ratkaistaan, tai pikemminkin pyyhkäistään pois vain suurinpiirtein sellaisella no se on vaikka toi-paljastuksella. Niinpä pelkän näytteen saamiseksi sarjaraiskaus on turhan iso sivuraide, Taikka toisin sanoen osa elokuvan sivujuonista ei tue päätarinaa, vaan sooloilee. Joten kun osalla tarinaa ei ole varsinaista syytä olla mukana, eikä sellainen toimi edes kunnon harhautuksena, niin se on vain tiellä kuin isopäinen heppu leffateatterissa ja saa hieman kyllästymään odottaessaan pään joko kutistuvan taikka siirtyvän pois edestä. No onneksi se kolmiojännitysjuoni toimii sujuvasti ja kuten sanoin, näyttelijät pelaavat hyvin yhteen, niin kun se tarina pääsee kunnolla vauhtiin ollaan parhaimpien, ei nyt Hitchcockien mutta ainakin De Palmojen tasolla. Joten kyllä minä ymmärrän miksi mainitsemani mummelikin piti tästä elokuvasta niin suuresti, sillä parhaimmillaan Malice on hyvinkin sydäntä jumputtavaa perinnetietoista jännäriä, mutta toisaalta huonoimmillaan elokuvalle käy kuten vanhoissa peleissä, jossa liiallinen määrä tavaraa ruudulla aiheuttaa hidastumista.

Se tirkistelevä naapuri-ideakin on periaatteessa aika tarpeeton seikka elokuvassa, mutta ainakin sen "paljastus" on sopivan, en nyt tahdo sanoa nokkela, mutta huumorintajuttoman hauska ainakin.

Tähdet: ***
Malice

Ei kommentteja: