keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Teen Wolf (1985)

Opiskelijapoika Scott (Michael J. Fox) toivoisi vieläkin kärsivänsä yöllisistä luiden venymisistä aiheutuvista kasvukivuista, sillä kuten tiedämme niin Fox ei ole se kaikkein pisin mieshenkilö ja sitä hyödynnetäänkin siinä, ettei Scott pärjää koulunsa koripallojoukkueessa. No, ei se pituus ole kaikki kaikessa, sillä muutkin joukkueensa pelaajat ovat eri kokoisinakin surkeampia kuin Scott. Valmentaja joka on valmis antamaan vastustajille luovutusvoiton, jotta ehtii kotiin ennen ruuhka-aikaa ei ainakaan nostata tunnelmaa. Onneksi Scott rupeaa kuitenkin kokemaan murrosikäisen muutoksia ja karvaa alkaa kasvamaan oudoissa paikoissa, mutta aknen ja vinkuvan äänen sijaan hampaat kasvavat terävyyttä ja täysikuu aiheuttaa lihanhimoa.
Oh-ho, Scott on ihmissusi.
Kuten kaikki muutkin ikäisensä asian kokevat, muutokset aiheuttavat turhaa häpeää ja nolostuksen tunteita, sillä kunhan Scottkin ymmärtää jokaisen kokevan samankaltaista kehitystä elämässään, voi hän ottaa paikkansa koulun suosituimpana ja karvaisimpana kaverina. Koripalloilustakin tulee helppoa ja isona Scottista tulee Robin Williams.

Kiva murrosikäkomedia johon lykantropia sopii ideana varsin mainiosti, samalla symbolisella tavalla kuin esimerkiksi Cronenbergin Kärpäseen aids-tematiikka. Mutta on se todettava, että ilman Foxia ja hänelle tuttua poikamaista charmia sekä eläväisyyttä ei Teen Wolf olisi yhtään sen erikoisempi kuin mikään Sabrina Teininoidan jakso. Vitsit ovat aika harvassa ja poikkeuksetta niitä helpoimpia (teinipojat epäonnistuneilla kaljaostoksilla, teinisusi peittelee korviaan ja mörinä on murrosikää, etc.), mikä ihmissusi-idean vuoksi kantaa hieman normaalia pidemmälle, mutta ei muiden, tavallisten ihmishahmojen kohdalla aiheuta juuri haukotusta suurempaa reaktiota.
Se vitsi jossa Fox muuntuu ensimmäistä kertaa kokonaisuudessaan ihmissudeksi ja isä tekee oman paljastuksensa geeniongelmista on aivan loistava ja samalla elokuvan kohokohta.
Lisäksi pidän siitä kuinka Scott on ihmissutena koulussa ja kukaan ei pidä sitä mitenkään ihmeellisenä. Eli kyllä ne susijutut ovat ihmiskohtaloita kiinnostavampia. Ei niitä muita hahmoja taikka heitä näytteleviä meinaa muistaa edes elokuvan ollessa ruudussa.

Siispä kyseessä on suositeltavaa katseltavaa ideansa, muutaman vitsin ja Michael J. Wolfin ansiosta, mutta muutoin kyseessä on sen verran liukuhihnamaista tavaraa, että kertakatselun jälkeen saattaa houkutella ajatus tuotepalautuksesta.

Tähdet: *** (ilman Foxia **)
Teen Wolf

Ei kommentteja: