sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Rikas, rakas, köyhä... (For Richer or Poorer, 1997)

Haluaisin vitsailla tämän elokuvan olevan For Richer or Pooper, mutta ei se niin huono ole. Valitettavasti.

Ökyrikkaat kaupungin kermaan kuuluvat Brad (Tim Allen) ja Caroline (Kirstie Alley) nauttivat juhlahumusta, keskipisteenä loistamisesta ja tietenkin avioliitto on jo muuntunut rakkaudesta kulissiksi. Rikkaudetkin ovat todellisuudessa vain velkaa velan päällä ja koska pariskunnalle tärkeintä on tuhlaaminen ei pään vaivaaminen tilitiedoilla, niin hienoisena yllätyksenä tulee kirjanpitäjä Bobin (Wayne Knight) suorittamat veropetokset Bradin nimissä. Siispä omaisuus takavarikkoon ja muuta kivaa, kun perässä hengittää Lester (Larry Miller), tuo veroviraston versio likaisesta Harrysta. On siis aika karistaa kaupungin ja julkisuuden, kuten myös suunnitellun uskontoaiheisen Las Vegas-kopion tomut jaloista. Brad ja Caroline päätyvät maalle amissi-yhdyskuntaan, teeskennellen olevansa erään parrakkaan perheen kaukaisia serkkuja ja sitten arvaatte kyllä, huumoria luodaan siitä kuinka kuohuviiniin, merkkivaatteisiin ja sähkövaloon tottuneet jupit joutuvat herra paratkoon tekemään fyysistä työtä. Ymmärrettävästi tämä maanläheinen kokemus tuo Bradin ja Carolinen lähemmäs toisiaan ja jälleen rakkaus kukoistaa.

Toki se kala kuivalla maalla-tematiikka luo joitakin vitsejä, jotka oikeassa mielentilassa saattavat naurattaa ääneen saakka, mutta Woody Harrelsonin maitoviiksiä Kingpinissä on aika vaikea ylittää, kun amissihuumorista puhutaan:
Roy: Hey, I hope you don't mind, I got up a little early, so I took the liberty of milking your cow for you. Yeah, it took a little while to get her warmed up, she sure is a stubborn one. Then, POW, all at once.
[Takes a drink from the bucket]
Mr. Boorg: We don't have a cow. We have a bull.
Roy: I'll brush my teeth.
Joten esimerkiksi verrattaessa näiden elokuvien huumoria, Rikas, rakas ja niin edelleen on kiltimpää, sellaista Alleylle ja Allenille tutumpaa perhekomediaa. Sellaisena tämä onkin ihan kelvollinen, mutta samalla siis kovin särmätön ja tuntuu sortuvan liiaksi niihin helpoimpiin vitseihin (hienostoravintoloiden pienikokoisiin mauttomiin ruoka-annoksiin tottuneet ihmiset saavat eteensä kotiruuan hervottoman kokoiset rasvamakkarat), kun vastakkainasettelu tarjoaisi rohkeampiakin mahdollisuuksia. Joten kyllä tämän läpi katsoo vaivatta, mutta tuskin jää muistelemaan.

Tähdet: **
Rikas, rakas, köyhä...

Ei kommentteja: