sunnuntai 26. elokuuta 2012

Movie monday: Posters

Haasteena leffajulisteet.

Kun olin teini ja asuin vielä niin sanotusti kotona, olivat huoneeni seinät vuorattu elokuvajulisteilla ja kun huoneeni oli olohuoneen ohella talon suurin, oli pinta-alaa varsin mukavasti käytettävissä. Siinä vaiheessa kun julisteisiin piti leikata reiät valokatkaisimia varten, ne alkoivat tarttumaan kattoon ja levisivät kielloista huolimatta huoneeseeni johtavaan käytävään oli lopputulos kulunutta Samuel L. Jackson-vitsiä muunnellen enough is enough! I have had it with these motherfucking posters on this motherfucking room! Siispä muuttaessani omilleni eivät yhtä poikkeusta lukuunottamatta julisteet enää seuranneet mukanani.

Tuo Indiana Jones-juliste onkin sellainen jollaisista pidän suuresti ja se onkin heti ulko-oven avatessa suoraan paraatipaikalla.
Toisaalta taas jokin Pi:n kaltainen minimalistisuuskin on myös mieleiseni, ettei sen julisteen aina tarvitse olla täynnä detaljeja joita bongailla. Ja myös tälläiset Raivoisan Ajojahdin kaltaiset "pimennossa" pidettävät kuvat ovat kanssa aika usein hienoja.

Ja oikeastaan Indiana Jonesmaiset julisteet ovat alkaneet jo pidemmän ajan kyllästyttämään siinä mielessä, että varsinkin nykyään kun esimerkiksi fantasia- ja sarjakuvaelokuvia ilmestyy niin riivatun usein, niin jokainen niiden julisteista näyttää yhden ja saman henkilön tekemältä. Nykyään Drew Struzanin sijaan asialla on photoshop. Joten vaikka ne ovatkin usein ainakin väritykseltään nättejä, niin jos edes sattuisin harkitsemaan seinieni täyttöä julisteilla, niin kyllä nämä tälläiset jäisivät valintojen ulkopuolelle. 

Nuo äsken kritisoimani julistemallit kuitenkin ovat ainakin yksittäisinä ilmentyminä hienoja, vaikka eivät sitten suuressä määrin enää kovinkaan miellyttäviltä näytä. Niin kuitenkin tylsimmät ja rumimmat julisteet ovat mielestäni niitä, jotka eivät edes soolona estä silmiä sulkeutumasta suloiseen uneen, jossa haaveilla paremmista julisteista.
Etenkin Screamin vanavedessä tullut poseerausmalli on aivan kauhea. Varsinkin tuo kolmioasettelu.
Samaten naistenlehtikansimalli jota käytetään romanttisissa elokuvissa on kohdeyleisötuntemuksensa ohella aika huvittavan näköistä.

Nykyään ainoa seinälläni oleva juliste on siis tuo Kadonneen Aarteen Metsästäjät, joka minulla on ollut hiukan päälle 20 vuotta ja luoja vain tietää kuinka kauan se oli ystävälläni joka sen minulle antoi. Alunperin muutettuani nykyiseen asuntooni, koetin kuitenkin pitää tovin seinälläni kahta jättijulistetta (Hellraiser 2 ja Halloween 4), mutta ne päätyivät nopeasti kierrätykseen. Lisäksi pidin useamman vuoden In Dreams-leffan julistetta samanlaisissa lasikehyksissä kuin tuota Indya, mutta kun hylly vei In Dreamsin paikan, ei se enää ole takaisin esille päässyt.
Rullalla ovat vielä ensimmäisen Terminatorin juliste ja Peter Jacksonin Aivokuollut, mutta en usko niitä koskaan pistäväni esille (vaikka Terminator ältsin makea onkin), sillä pelkistyneeseen sisustukseen ei kyllästy yhtä helposti kuin sellaiseen joka on täynnä rojua. Ja se on helpompi tarvittaessa muuttaa toisenlaiseksi.

Tosin jos joskus satun teettämään esimerkiksi tästä muokkaamastani kuvasta julisteen, niin se kyllä pääsee seinälle koreilemaan.

2 kommenttia:

corum81 kirjoitti...

Toi pii-juliste on aika hieno yksinkertaisuudessaan. Indianakin on tyylikäs.

...noir kirjoitti...

Kyllä ja kyllä