maanantai 31. lokakuuta 2011

Movie monday: Tuntematon

Panokseni Movie Monday-haasteeseen jossa aiheena Tuntematon

.
.
.
"Valtavirran ja massamedian jalkoihin jää usein hienoja pienempiä teoksia. Niillä ei ehkä ole miljoonabudjettia ja suunnatonta mainoskampanjaa. Nyt on tilaisuutesi suositella elokuvaa, josta kukaan ei ole koskaan kuullutkaan."

Tuorein Movie monday-haaste tuntuu jotenkin kovin läheiseltä, sillä usein luonani vierailevat ihmiset kyselevät elokuvahyllyäni tarkastellessaan "mikä tää on? mistä tää kertoo? millanen tää on?" Kyse ei ole niinkään siitä, ettäkö valikoimani koostuisi nimenomaan joistakin todella obskuureista elokuvista, mutta hyvin suuri osa siitä edustaa elokuvia jotka eivät ole aivan niin rummutettuja ainakaan muualla kuin lajityyppiharrastajien seurassa. Siispä average Joe ja Jill ovat hämmennyksen vallassa kun elokuvia löytyy myös teatterivalikoimien ja videovuokraamoiden uutuushyllyjen ulkopuolelta.
Toisaalta jotkut elokuvat joista "kukaan ei ole koskaan kuullutkaan" eivät aina ole oikeasti kovinkaan harvinaisia. Joskus elokuvat ovat ihmisille tuntemattomia koska ne ovat lajityypeistä joita he eivät juuri seuraa, ne ovat liiian vanhoja, ne ovat liian uusia, niissä puhutaan muuta kuin englantia, ne ovat piirrettyjä, etc. Ja joskus niistä ei vain olla koskaan kuultukaan.

Killing Zoe on esimerkiksi elokuva joka ei mielestäni ole saanut tarpeeksi huomiota, edes siitä huolimatta että siihen yhdistetään Quentin Tarantinon nimi, mutta toisaalta sitä ei nyt kuitenkaan voi kovin harvinaiseksikaan kutsua kun tuntuu kuin joka ainoa elokuvia myyvä liike pitäisi sitä valikoimissaan.
Joten kun kohta vihdoinkin esittelen elokuvia joita pidän sellaisina etteivät ne ainakaan ole tänä päivänä tarpeeksi huomioituja, niin itsekin ymmärrän että osa niistä on saattanut julkaisuaikanaan olla jopa hittielokuvia ja osassa niistä on hyvinkin tunnettuja tekijöitä (esim. Guillermo Del Toro) mukana.
Listauksen sijaan pistänkin vain kuvamuodossa ensimmäisenä mieleeni tulleet elokuvat joista osa on varmasti kuullut, mutta tarpeeksi moni ei. Jokainen niistä on kuitenkin sellainen joita suosittelen, vaikkakin ehkä joitakin pienellä varauksella.

10 kommenttia:

Lokitar kirjoitti...

täytyy sanoa että en ole kuullutkaan yhdestäkään noista, että aika osuvat valinnat siis :D

...noir kirjoitti...

Se onkin välillä huvittavaa, kun joidenkin leffojen kohdalla tulee ajatelleeksi että miten niin ette ole muka kuulleet tästä ja tästä, kun siinähän on mukana Kathryn Bigelow, Darren Aronofsky, Christopher Walken, Jeff Goldblum, Robocop, etc. Mutta niin se vain on, että joskus itselle tuttuakin tutumpi on toiselle suuri tuntematon.

horrendous kirjoitti...

Muutamia tuttuja nimiä näissä, mutta nähtynä vain Near Dark, Pi ja The Warriors. Kiinnostaa kyllä tutustua muihinkin!

...noir kirjoitti...

Jos pidit Near Darkista, niin pitänet Dust Devilista.

Jos pidit Pi:stä, niin pitänet Primerista.

Jos pidit The Warriorsista, niin pitänet Southern Comfortista.

Tuoppi kirjoitti...

Aika moni noista on tullut nähtyä ja löytyy myös omasta hyllystä. Onkos tuo Dust Devil se Dir cut. versio muuten? Ihan vaan mielenkiinnosta kyselee hän... :D

...noir kirjoitti...

Jotenkin osasin arvata, että tässä on elokuvia jotka olisit nähnyt, sillä aika samankaltaisesta shitistä me tunnumme pitävän.

Minulla on Dust Devilin director's cut, mutta vaikka tuo kuva on kanssa director's cutista, niin se ei ole se kansikuva joka minun versiossani on. Siinä on se kuva Robert Burkesta levittämässä käsiään.

Mörri kirjoitti...

Oijojoi, Tesis ja Witchfinder general on niin rautaa! On tuossa muutama vielä näkemättä, pistetäämpäs korvan taakse.

...noir kirjoitti...

Cathedral-yhtyeen parhain biisikin liittyy Witchfinder Generalissimukseen

Anzi kirjoitti...

Tesis, Near Dark ja Pi on nähty ja pidin niistä paljon. Witchfinder Generalista olen kuullut, mutta en ole nähnyt. Muut ovat melkoisen tuntemattomia.

...noir kirjoitti...

Nähtyjen perusteella uskoisin muidenkin olevan vähintäänkin siedettäviä. Tosin Cherry 2000 ja Buckaroo Banzai ovat sen verran koomisia, että ne eroavat selvästi muista, mutta jos lähtee katsomaan niitä jonkinlaisella Rocky Horror-fiiliksellä, niin sitten nekin varmasti maittavat.