tiistai 25. lokakuuta 2011

T.N.T. (1997)

Vuorossa on klassikkojen klassikko, mestariteos vailla vertaa.

Alex (Olivier Gruner) on osa Taktista Neutralisointitiimiä. Eli kyse on erikoisryhmästä joka käy Amerikan valtion laskuun tappamassa asekauppiaita, huumekauppiaita, uraanikauppiaita, puhelinmyyjiä, maailman pahimpia ihmisiä. Mutta viimeaikoina Alex on alkanut kyseenalaistamaan työnsä mielekkyyttä mikä näkyy esimerkiksi siinä, että vastoin käskyä hän päättää pelastaa panttivangin ja suuttuu kun pari viatonta sivullista kuolee huumekauppiaan salamurhan yhteydessä. Siispä Alex päättää erota ryhmästä josta ei ole lupa erota ja varmistaa sen tekemällä nauhoitteen jossa paljastaa kaikki Taktisen Neutralisointitiimin tekemät vallankaappaukset, salamurhat ja piknikit. Ryhmän korruptoitunut johtaja Russo (Eric Roberts) kiukuttelee ja päättää, että Alex voitaisiin pistää hengiltä ja kohta ex-kollega, jatkuvasti krapulaiselta vaikuttava Miles (Ken Olandt) saapuukin hiljaiseen pikkukaupunkiin etsimään Alexia. Uudessa elämässään uudessa työssään Alex toimii kuntosalilla hyppynaruopettajana (?) ja isotissiset naiset ovat aivan innoissaan öljytystä lihaskimpusta, mutta miehen sydän kuuluu kiltille Jamielle (Rebecca Staab.)
Koska kyseessä on toimintaelokuva ja Gruner tunnetusti osaa liikuttaa jalkojaan, niin pitäähän tähän väliin laittaa kohtaus jossa Alex päätee kenkimään baarihäiriköitä joihin lukeutuu mm. Kane Hodder.
Alexin entinen ryhmänjohtaja, ilkea Miles (Cyril O'Reilly) lähtee tappajajoukon kanssa keskeyttämään Alexin elontien, mutta ymmärrettävästi mies ei pidä tätä suunnitelmaa kovinkaan miellyttävänä.
Alex on jossain korkealla kalliolla pullistelemassa.
Miles kaappaa Jamien houkutellakseen Alexin ansaan ja täydenkuun aikaan, susien ulvoessa, sumun peittäessä maan Alex kaivaa esiin aseensa siirtyen Commandoon, joka on elokuva jota T.N.T. pyrkii loppupuolellaan selvästi imitoimaan onnistumatta siinä. "Let off some steam Bennett."
Alex pistää kaikki Milesia lukuunottamatta hengiltä, sillä hänen kanssaan pitää käydä se lopullinen titaanien taisto. Mainiosti Alex mätkii Milesia oblivioniin, mutta kun Jamie huutaa hidastetusti niin se onkin Alex joka on pulverina. Rekka ajaa Milesin päälle. Hahaha! Erinomaista on vieläpä se, että näemme kuinka Alex kierähtää sivuun ettei jää itse alle, mutta toinen kamera osoittaa hänen olevan sopivasti rekan alla renkaiden välissä turvassa.

Voi luoja, että oli huono elokuva. Jos tätä katsoessa ei repeä nauruun, niin ei sitten millään. En oikein tiedä edes mistä aloittaa koska tässä on niin uskomattoman paljon tahatonta komiikkaa, että lista niistä olisi täältä ikuisuuteen. Mikä on hauskempaa kun ammuskelu jonka ääniefektit kuulostavat siltä kun näyttelijät itse tekisivät sellaista "piuu!"-ääntä, vaiko se että ilman mitään juonellista syytä päähenkilö onkin yllättäen kesken elokuvaa jossain kalliolla esittelemässä kiiltävää kroppaansa, tai se että hän laskeutuu köydellä alas vain koska se kuuluu osana erikoisryhmiä kuvaavaa toimintaa kun paikka jonne hän menee ei ole lähelläkään kallioita joita kiipeillä.

Näyttelijät ovat niin äärimmäisen huonoja, että jopa Olivier Gruner vaikuttaa muiden rinnalla Laurence Olivierilta. Joku olisi voinut sanoa, että jos pitää näytellä kuollutta, niin silloin ei saa liikkua tai hengittää näkyvästi.

Musiikki pyrkii sellaiseen The Rock-tyyliseen massiiviseen actionmeininkiin, mutta päätyy olemaan Yannia.

Ajassa 1:06:28 näkyy Grunerin selässä kameran varjo, eikä se jää ainoaksi kuvausvirheeksi. Sillä esimerkiksi muutama minuutti tuon äskeisen jälkeen saamme katsella kuinka autosta ammutaan näkyvästi takalasi hajalle, mutta sen jälkeen se on taas ehjä. Ah, loistavaa!

No, tämä on yksinkertaisesti niitä niin huonoja elokuvia joista alkaa pitämään juuri sen vuoksi.

T.N.T. on aivan kuin joukko pieniä lapsia leikkimässä sotaa metsässä, mutta rakastettava leikkimielisyys on siitä kaukana.

Tähdet: ~

T.N.T.

6 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Yllättäen omistan tämänkin tekeleen. En tosin ole vielä katsonut sitä, mutta arvostelusi jälkeen taitaa olla pakko tehdä niin.

Muitakin Grunereita löytyy... esim. Nemesis ja Interceptor Force 2. Ykköstä ei valitettavasti sitte löydykkään...

...noir kirjoitti...

Minulla on muutama muukin Grunerin leffa, muun muassa tuo samainen Nemesis, joka taitaakin olla hänen elokuvistaan paras ja eipä sekään ole järin hyvä.

Gruner oli jossain vaiheessa tosi kova nimi uutena Van Dammena, mutta eipä koskaan tainnut päästä mihinkään isoon leffan mukaan. No, yhdessä hänen leffoistaan oli sentään mukana edesmennyt John Ritter.

Tuoppi kirjoitti...

Mercenary (lunttasin movie databasesta) onpi se leffa, jossa Ritter on mukana. Samassa pätkässä esiintyy muuten muutama muukin legendaarinen naama. Edesmennyt Robert Culp (I Spy), Ed Lauter (Death Wish III) ja Martin Kove (Karate Kid). Aika kova miehitys noin töllöleffaksi...

...noir kirjoitti...

Sen takia sen mainitsinkin erikseen, kun se (ilman sen syvempää tarkastelua) saattaa olla se Grunerin "nimielokuva", vaikka ei mikään iso olekaan.

Occo kirjoitti...

Eittämättä käsittämättömän kömpelöä menoa, toisaalta aika leppoisa meininki. Tätä on jotenkin haastavaa inhota.

...noir kirjoitti...

Se on juuri se maaginen niin huono että hyvä-ilmiö.