torstai 13. lokakuuta 2011

A Single Man (2009)

Vuosi on 1962 ja kirjallisuuden professori George Falconer (Colin Firth) muistelee elämäänsä äskettäin kuolleen poikaystävänsä Jimin (Matthew Goode) kanssa, koettaa pitää homoseksuaalisuuttaan suojassa ymmärtämättömältä maailmalta samalla tukahduttaen suruaan ja valmistelee itsemurhaansa.

A Single Man on aivan helvetin hyvä elokuva.

Huomaa kyllä että tämä on muotisuunnitelijan (Tom Ford) ohjaama tuotos, sillä ihmiset ja kuvat ovat pirun tarkkaan tyylikkäästi harkittuja ja välillä tuntuukin kuin katselisi jostain muotilehdestä jotain alkoholimainosta. Ja vaikka kuvat ovatkin lähes koko ajan kuin mainoksia, niin kyseessä on enemmänkin jotain Annie Leibovitz-kuvia kuin Ingmariini-mainos, joten elokuvan ilme ei vaikuta missään vaiheessa pinnalliselta.

Colin Firth on näyttelijä jonka pelkkä nimi aiheuttaa yleensä vastenmielisyyden puistatuksen ja en ole koskaan tajunnut miksi hän on niin suosittu, kun joka ainoassa elokuvassa hän tuntui esittävän yhtä ja samaa Bridget Jones-elokuvien löysää omakuvarooliaan ja jos se oli olevinaan edes vähääkään oikea Colin Firth, niin ainakaan minä en kestäisi keskustelutuokiota hänen kanssaan ilman murhasuunnitelmia. No, tämän elokuvan perusteella sanon, että Bridget Firth on edelleen ärsyttävä tapaus, mutta A Single Firth on uskomattoman hyvä ja lahjakas näyttelijä. Firth vetää roolinsa George Falconerina niin uskottavan tunteikkaasti, että kaikki muut jäävät hänen varjoonsa ja kuitenkin vaikuttaa siltä että kaikki muutkin elokuvan näyttelijät eläimiä myöten tekevät uransa parhainta työtä.

A Single Man on kaikin puolin vaikuttava elokuva. Se näyttää hyvältä, siinä on hyvä tarina, loistavia roolisuorituksia ja musiikki on aivan he-le-ve-tin hienoa.

Loistava! Tajusitteko? LOISTAVA!

Tähdet: *****
A Single Man

5 kommenttia:

Tiinanen kirjoitti...

Menee kyllä maku niin ristiin. En tykännyt tästä, enkä Prinsessa ja sammakko -leffastakaan... :D

...noir kirjoitti...

Ei se mitään, minä en siedä Mona Lisa Smilea, eikä Mark Strong ole tehnyt vaikutusta. ;)

...noir kirjoitti...

Btw. Tuo oli varmaan ensimmäinen kerta eläissäni kun olen käyttänyt hymiötä, sen sijaan että olisin vaikkapa kirjoittanut perään "silmääiskevä hymynaama"

Sivustakatsoja kirjoitti...

Itsekin tykkäsin tästä, vaikka ihan vähän lipsuinkin täysistä pisteistä. :)

...noir kirjoitti...

No, 4 ja puoli sentään.