lauantai 2. toukokuuta 2009

Pimeyden Armeija (Evil Dead 3: Army Of Darkness, 1992)

Evil Dead-sarjan kolmas osa on epäsuoraa jatkoa edelliselle osalle. Kuten Dead By Dawn antoi lopullaan ymmärtää, niin Ash (Bruce Campbell) ajautui jonnekin ritariaikaan, kiitos demonisen aikapyörteen. Kolmas osa jatkaa siis juuri tuosta tilanteesta kun Ash on juuri saapunut menneisyyteen ja on asiasta luonnollisesti hieman hämillään. Lähtökohtaa on kuitenkin muutettu pieniltä osin, mutta hyvin näkyvästi. Dead By Dawnin lopussa Ash ampuu ökkömönkiäiseltä pään irti ja tämä saa ritarit hurraamaan hänelle, koska Ash näemmä osoittautui myyttien sankariksi joka tuli pelastaamaan maan muilta ökkömönkiäisiltä. Kolmannen osan alussa ei hurraamisesta ole tietoakaan, sillä ilmeisesti tuota örkin pään räjäytystä ja sen aiheuttamaa euforiaa ei tapahtunutkaan. Mutta kakkososan lopetuksen versioon päädytään myöhemmin.

On siis vuosi 1300 ja jotain, ja Ash on siis ajautunut Kuningas Arthuriaaniseen miljööseen.
Englannissa on nostanut jokin pahan ilmentymä päätään ja kiusaa paikallisia. Samanaikaisesti kaksi eri klaania tappelee keskenään ja molemmat syyttävät toisiaan tämän pahan ilmentymän ilmestymisestä.
Taivaalta pudonneen Ashin uskotaan kuuluvan Punaisen Henryn (Richard Grove) joukkoihin ja Lordi Arthur (Marcus Gilbert) vangituttaa Ashin ja aikoo saattaa tämän historiallisesti ennenaikaiseen hautaansa. Mutta kunhan Ash saa moottorisahansa ja haulikkonsa avukseen, niin Ashia aletaankin pitämään sankarina joka vapauttaisi maan pahuudelta.
Poloinen yksikäsi kun haluaisi vain palata kotiinsa, mutta se edellyttää Kuolleiden Kirjan löytämistä, sillä sen sivuilta löytyy keino palata omaan aikaan. Siispä Ash rakentaa itselleen Robocopkäden ja lähtee etsintäretkelle.
Eteen ilmaantuu kolme kirjaa joista Ashin on valittava oikea, samalla lausuen hokkuspokkus-sanoja. Tottakai käy kuten Lordin elokuvalle, eli käsille menee jotta roiskahtaa ja pian esiin marssii Hiidenpadan armeija, jota johtaa Ashin demoninen kaksonen.
Sitten hiukan propellimeininkiä, supercoolia stop motion-animaatiota ja ”gimme some sugaria”, niin on Englanti pelastettu ja siinä lomassa kilpailevista klaaneista on tullut halihaliklaaneja.
Ja tässä versiossa on se ns. tuottajien mielestä masentava lopetus.
Ashille keitetään taikajuoma josta olisi tarkoitus ottaa sopivat kuusi tippaa, joiden avulla hän voi nukkua omaan aikaansa saakka. Luonnollisesti Ashille käy kuten odottaa sopiikin ja hän nauttii yhden tipan liikaa ja herää post apokalyptisessa maailmassa. No, ainakaan hänen ei tarvinnut kärsiä PMMP:stä.
Ja tuo oli tuottajien mielestä liian masentava tapa lopettaa elokuva, joten saatavilla on versio jossa Ash herää oikeassa ajassa ja lopettaa elokuvan liiankin nuoleskelevaan sävyyn. Siispä tämä väärään aikaan-herääminen on onnistuneempi kettuilulopetus elokuvalle.

Jokainen Evil Deadit nähnyt henkilö varmasti huomioi kuinka huumoripainotteisia elokuvia ne olivat. Jopa siinä määrin, että Evil Deadin voi asettaa yhtä hyvin komediahyllyyn kuin kauhuunkin. Pimeyden Armeija on kevyempää katseltavaa kuin edelliset kaksi osaa, vaikka onkin tunnistettavasti samaa sarjaa kuin edellisetkin osat. Mukana ovat tutut demonimönkijät, paholaisliemet, musta huumori, kermakakkukomiikka, hysteeriset kamera-ajot, etc.
Kauhu ja komiikka ovat taattua Evil Deadia.
Nyt kuitenkin kauhuosiot esitetään aiempaa siistimmässä muodossa, eikä huumori ole yhtä pikimustaa kuin aiemmin. Pimeyden Armeija on kuin Evil Deadin tanssiremix. Siitä tunnistaa alkuperän, mutta tämä sopii aiempaa paremmin perseen vatkaamiseen.
Kenties tämän elokuvan kevyempi ote aiheeseensa johti siihen miksi tätä nimeomaista elokuvaa kutsutaan Army Of Darknessiksi, eikä Evil Dead kolmoseksi. On siis haluttu ottaa jonkinlaista pesäeroa edellisiin osiin, jotta uusi yleisö löytäisi tämän ilman että edellisten maine mahdollisesti karkoittaisi uudet nappisilmät videohyllyltä toiselle. Tätä kolmososaa onkin helpompi suositella noviiseille, koska se ei käy päälle yhtä agressiivisesti kuin ensimmäinen ja toinen osa. Vastaavasti elokuvan kevyempi ote on johtanut siihen, että edellisiin osiin verrattuna Pimeyden Armeija tuntuu ajoittain turhankin lussulta. Mutta hyvä on, kyseessähän on kuitenkin kolmas osa ja olisiko siltä halunnutkaan samanlaista tunnetta kuin aiemmilta? Mielummin jotain kehitystä kuin taantumaa ja siihen nähden Pimeyden Armeija on onnistunut jatko-osa. Ja onhan tämä elokuva täynnä vauhtia ja huumoria, joten mieluusti sitä suosittelee kaikille hieman erikoisemmista komedioista pitäville. Arvostus Pimeyden Armeijaa kohtaan riippuukin osittain siitä, että vertaako sitä ylipäätään kauhukomedioihin, vaiko nimenomaan Evil Dead-sarjaan. Sillä kauhukomediana kyseessä on loistava elokuva, mutta Evil Dead-sarjassa kyseessä on vasta kolmanneksi paras elokuva,,, mutta ei kuitenkaan liian kaukana takana.

Pimeyden Armeija on hauska kauhutoimintakomedia jossa on samanlaista poikamaista charmia kuin jossain Indiana Jonesissa. Onhan se nyt veikeä idea pistää egoistinen ääliö haulikon ja moottorisahan kanssa keskelle ritarikarnevaaleja taistelemaan luurankoarmeijaa vastaan. Ja Bruce Campbell pistää kaiken Hessu Hopomaisuuden peliin sellaisella tarmolla, että ei hänestä voi olla pitämättä.

Pirates Of The Caribbeanin tekijät ovat taatusti nähneet Pimeyden Armeijan, sillä kylläpäs ovat samanlaisia niin Piratesin ilkimysmerirosvot kuin Armeijan ilkimysarmeija.

Tähdet: ****
Pimeyden Armeija

...NOIR

Ei kommentteja: