sunnuntai 26. huhtikuuta 2009

Nimeni on Bruce (My Name is Bruce, 2007)

Nimeni on Bruce hyödyntää mainiota jippoa, jota esimerkiksi Curb Your Enthusiasm käyttää toistuvasti. Kyse on siis siitä että näyttelijä esittää fiktiivistä versiota itsestään. Ted Danson on Ted Danson, mutta ei ole Ted Danson.
Joten elokuvassa Nimeni on Bruce pääosin B-elokuvista tuttu isoleukaisen karismaattinen Bruce Campbell esittää B-elokuvanäyttelijä Bruce Campbellia. Mutta tietenkään hän ei ole Bruce Campbell... Vai onko?

Bruce Campbell (Bruce Campbell) on töykeä, egoistinen B-luokan elokuvissa esiintyvä B-näyttelijä, joka kyllä haaveilee mahdollisuudesta päästä tekemään laatuelokuvaa, mutta ei oikeastaan haluaisi nähdä lainkaan vaivaa arvostuksen ja mahdollisuuksien saamiseksi. Hänhän on Bruce Campbell, joten kaiken pitäisi olla tarjolla hänelle ilman erillistä pyyntöä.
Toisaalla, pienessä, Jumalan selän takana sijaitsevassa Goldlickin kylässä paikalliset teinit vapauttavat erehdyksessä Kiinalaisen sodan Jumalan ja kuolleiden vartijan Guan-Din (James Peck.) No, Guan-Di rupeaa tietenkin poistamaan Goldlickin asukkailta ikävää tapaa olla elossa.
Bruce Campbellin suurimpiin faneihin kuuluva teinipoika Jeff (Taylor Sharpe) saa uskoteltua kyläläisille että Bruce Campbell olisi varmasti sopiva mies taistelemaan Guan-Dia vastaan, sillä olihan tämä tehnyt paljon elokuvia joissa tappoi demoneja. Joten he ottavat yhteyden Bruce Campbellin agenttiin ja tämä ehdottaa asiaa Campbellille. Kohta Bruce herääkin Goldlickissa ja kuulee että hänen halutaan tuhoavan aluetta riivaava Guan-Di. Koska samana päivänä on Brucen synttärit, niin hän luulee joutuneensa johonkin syntymäpäiviensä vuoksi järjestettyyn näytelmään. Siispä Bruce ottaa kaiken irti heerospalvonnasta jota Goldlickilaiset häneen kohdistavat, mutta kun Bruce huomaa että kyseessä ei olekaan näytelmä ja Guan-Di on tappavan todellinen hirviö, niin eikös hän ensimmäiseksi pakene paikalta. Kuten hän itse toteaa ”run like a cheap mascara.”
Palattuaan asuntovaununsa kurjuuteen ja huomattuaan että seuraavat työtarjoukset olisivat Cave Alien 3 ja 4, tajuaa hän että jotain muuta on tehtävä. Kun Bruce lisäksi kuulee että Jeff on lähtenyt yksinään metsästämään Guan-Dia, tajuaa hän että se mitä hänen on tehtävä on tappaa Guan-Di ja todistaa olevansa kykeneväinen johonkin tärkeään.
Siispä Bruce palaa Goldlickiin ja lähtee kohtaamaan Guan-Dia apunaan elokuvien kliseet. Sääli vain ettei paikalta löydy avuksi gorilloja tai muitakaan elokuva-apuja. No, onneksi avuksi löytyy tofupurkki jolla pitää Guan-Di kaukana.


Nimeni on Bruce on varsin hauska ja hyvin itseironinen elokuva.


Tosin, elokuvassa on toistuva kohtaus jossa pari hyypiötä soittaa jotain folk-musiikkia ja sen avulla kertoo elokuvan tarinaa. Se ei ole ensinnäkään laisinkaan hauska ja tarinan ymmärtää ilman heidän olemassaoloaankin. Joten sen osion olisin leikannut armotta pois.


Vaikka minusta Nimeni on Bruce on hauska elokuva, niin myönnän sen suurelta osin johtuvan siitä että olen tietoinen Bruce Campbellista ja hänen urastaan. Mutta jos ei ole Campbell-fani, niin Nimeni on Bruce ei varmastikaan uppoa yhtä tehokkaasti. Suurin osa vitseistä kun liittyy siihen että tietää minkälaisia elokuva Campbell on tehnyt, joten liian usein ne jäävät hyvin sisäpiirin huumoriksi. Jos katsojalle ovat tuttuja elokuvat kuten Bubba Ho-Tep, Evil Dead, Maniac Cop ja kaikki muut loistavilla titteleillä varustetut elokuvat, niin tällöin myös Nimeni on Bruce on huumoriltaan ymmärrettävämpi.

Kun elokuvan toteutus ulkoasultaankin noudattaa vielä tyypillistä B-rainafiilistä, niin ilman tietämystä Bruce Campbellin elokuvista, pelkään että Nimeni on Bruce jää liian fanikeskeiseksi elokuvaksi.
Faneille Nimeni on Bruce tarjoaa lukuisia onnistuneita viittauksia Bruce Campbellin uraan, useita ironisia huomautuksia lajityyppinsä kliseistä ja tietenkin tarpeeksi monsterimeininkiä.

Kuitenkin...
Vaikka elokuva oli mielestäni hauska, niin se jäi hieman liian hajanaiseksi ja sisäänpäinkääntyneeksi sketsikokoelmaksi. Joten kieltämättä hauskasta ideastaan huolimatta se jää vain sinne hyvien Bruce Campbell-elokuvien sarjaan, sen sijaan että yltäisi Campbell-klassikoksi.


Tähdet: ***
Nimeni on Bruce

...NOIR

Ei kommentteja: