perjantai 8. toukokuuta 2009

Maltan Haukka (The Maltese Falcon, 1941)

Tässä elokuvassa on niin herkullinen tarina, että kerron siitä vain hyvin yksinkertaistetun version, jotta en paljastaisi liikaa sisällöstä. Tämän elokuvan haluaa nimittäin mielummin avautuvan sitä mukaa kun sitä katsoo. Ja uskokaa pois, vaikka luette kirjoittamani synopsiksen, niin elokuvassa on paljon paljon muutakin.

New Yorkista San Franciscoon matkannut Ruth Wonderly (Mary Astor) palkkaa yksityisetsivä Sam Spaden (Humphrey Bogart) pareineen etsimään karannutta siskoaan ja tämän miestä. Spaden pari ja Ruth Wonderlyn siskon mies tapetaan ja Spade haluaa tietää miksi. Oikeutettu kysymys, etenkin kun sekä poliisi, että ilmeisesti kaikki muutkin tuntuvat uskovan Spaden olevan kuolemien takana.
Seuraavaksi Spaden luokse saapuu eräs Joel Cairo (Peter Lorre) joka haluaa Spaden etsivän käsiinsä erään lintupatsaan ja raha ei ole este sen löytymiselle. Mutta Cairo uskoo jostain syystä Spaden jo saaneen kyseisen patsaan haltuunsa.
Wonderlyn ja Cairon välillä on yhteys.
Wonderly tietää jotain patsaasta.
Mukaan ilmaantuu Kasper Gutman (Sydney Greenstreet) jolla tuntuu olevan yhteys sekä Wonderlyyn että Cairoon ja myös Gutman on kovin kiinnostunut saamaan tuon aiemmin mainitun lintupatsaan itselleen. No, Gutman onkin kuluttanut jo 17 vuotta patsaan etsimiseen, joten eiköhän siinä ajassa ehdi ajautua jo tarpeeksi fanaattiseksi.
Lopulta lintu ajautuu Spadelle ja voidaankin koota kaikki asianomaiset paikalle, ja käydä koko vyyhti lävitse. Kuka tappoi kenet? Kuka petti ketäkin? Kuka on kuka? Kuka voittaa ja kenet uhrataan? Ja miksi tämä lintupatsas oikeastaan on niin tärkeä?

Kaikki sortuu käsiin.

Elokuva alkaa kertomuksella siitä mikä tämä etsitty lintupatsas, Maltan Haukka oikein on. Kyseessä kuitenkin on vain arvokasta krääsää. Ahneus on tietenkin se elokuvan hahmojen kantava voima, mutta se olisi liian yksinkertainen kuittaus koko jutulle. Nämä ovat liian älykkäitä hahmoja ollakseen pelkästään ahneita, mutta he ovat kaikki myös liian rikkinäisiä mentaliteeteiltaan jotta osaisivat toimia oikein.


Maltan Haukka on nerokas elokuva. Se on hyvin ohjattu, hyvin näytelty ja siinä on aivan pirun hieno tarina jota hyödynnetään aivan oikein. Se mikä Maltan Haukassa on erityisen onnistunutta, on se tunne että vaikka elokuvan ymmärtäisi täysin ensimmäisellä katselukerralla, niin se jättää silti sellaisen maun että ihan kuin jotain olisi jäänyt huomaamatta. Hieman kuten tuoreemmista elokuvista L.A. Confidential ja Epäillyt tekee. Ja lievästi vanhemmista Chinatown. Kyseessä on siis niin hyvin kerrottu tarina, että siihen jää aina jotain tulkittavaa myöhempiäkin katselukertoja varten. Eikä elokuva silti tunnu katsellessa siltä että sitä pitäisi ratkoa kuin jotain koulutehtävää.


Tähdet: *****
Maltan Haukka

...NOIR

Ei kommentteja: