lauantai 9. toukokuuta 2009

Jerry Cotton: Timantit Hohtavat Verta (Dynamit in Grüner Seide, 1968)

Jerry Cottonit ovat tuttuja minulle pääosin siitä kun muksuna istui autossa lomamatkalla, tms. niin isällä oli Jerry Cottoneita ja niitä tuli siis luettua vain ajan tappamisen vuoksi. Jerry Cotton meni hieman samaan sarjaan silloin kuin Bond, Remo ja Agentti X9:n Rip Kirby ja Modesty Blaise. Ei niihin muksuna hirveästi energiaa pistänyt, mutta kuitenkin ne jäivät lähtemättömästi mieleen.

Maailmalla tapahtuu suuri määrä erinäisiä ryöstöjä joiden toteuttajina on aina varkaiden kerma. Kuitenkin jokaisen tehtävän jälkeen nämä varkaat tapetaan ja saalis katoaa. Asia on ilmeisesti niin että kaikkien näiden varkauksien takana on jokin salaperäinen Stonen liiga ja tämä Stone palkkaa aina alansa ammattilaiset, mutta tapattaa nämä heti onnistuneen keikan jälkeen ja pitää siis itsellään saaliin, ilman että jää minkäänlaisia todistajia. Tuoreimman keikan yhteydessä eräs varkaista ehtii kuitenkin ennen kuolemaansa mainita Stonen nimen ja nyt avautuu mahdollisuus paljastaa liiga ja romuttaa sen tulevaisuus. Siispä asialle pistetään FBI-agentti, tai kuten tässä tapauksessa kuuluu mainita, G-mies Jerry Cotton (George Nader.) Cotton esiintyy huippuluokan kassakaappi-/hälytineksperttinä joka soluttautuu Stonen liigaan.
Hetkinen? Elokuvassa todetaan Stonen liigan tehtailleen näitä varkauksia jo pitkän aikaa ja joka kerta Stone tapattaa varkauksien toteuttajat.

Miksi pirussa kukaan haluaa mennä hänelle töihin?
Cottonia alkaa vaivata se että hän saa käskyjä joltakulta Stonelta, mutta ei missään vaiheessa tapaa tätä, vaan joutuu toimimaan kaiken maailman hanslankareiden kanssa.
Cottonia pidetään pimennossa ja hänen käsketään vain tekemään hommansa. Stonen jengi on suorittamassa suurta timanttikeikkaa kun Cotton pistää hanttiin ja hänet koetetaan pistää lihoiksi.
Ja kuten aina ennenkin, varkaat heittävät lopulta veivinsä. No, ainakin Cotton ehti siinä välissä napata timanttisaalliin turvaan. Cotton ajatteleekin että tällä timanttiläjällä hän saisi houkuteltua tämän salaperäisen Stonen esille ja saada sillä tavoin rikollispomon kaltereiden taakse.
Cotton tapaakin viimein Stonen ja seuraa löysä takaa-ajo, joka päättyy masentavaan tappeluun veneellä. Stonekin potkaisee tyhjää kun hänen apulaisensa vahingossa ampuu tämän.


Elokuvan kannesta saati elokuvasta itsestään en löytänyt tietoa kuka näytteli Stonea. Enkä myöskään löytänyt koko Stone-hahmoa sen imdb-sivulta, joten siksi en kertonut sitä. Tosin sen verran masentavasti herra roolinsa näytteli, että väliäkö sillä kuka oli kyseessä.


Timantit Hohtavat Verta on tylsä. Se oli aivan liian hidastempoinen, juonellisesti köyhä ja näyttelijät esiintyivät kuin heidät olisi sidottu pöytään kiinni. Asiaa ei auta monotoninen dubbaus.
Toimintakohtaukset olivat kömpelöitä. Aivan kuin niiden olisi ollut tarkoitus parodioida esittämäänsä lajityyppiä.
Elokuvassa oli useita leikkausvirheitä ja eritoten valaistusmokia. Itseasiassa elokuvan valaistus oli ajoittain todella rasittavaa. Ne kohdevalot joita elokuvassa käytettiin, korostivat toistuvasti väärällä tavalla hahmojen kasvoja muun kuva-alan hinnalla. Välillä tuli tunne kuin elokuvaa olisi valaistu taskulampuilla.


Vastaavasti taas ne kömpelöt esiintymiset, dubbaukset, koreografiat ja juonelliset epäloogisuudet tekivät elokuvasta tahattomasti hauskan, mutta välillä juuri siitä syystä oikeasti hauskankin.

Etenkin elokuvan musiikki aiheutti välillä huvittavia tilanteita. Suurimmaksi osaksi elokuvan musiikki oli tuon ajan jännityselokuville tyypillistä modernia jatsia, mutta sitten se muuttui välillä joksikin Oktober Festivaaleilla kuultavaksi olutmakkaratuubailuksi.

Ei tätä nyt varmaan toistamiseen jaksaisi katsoa, kun jo yksikin kerta otti hieman voimille. Mutta kiitos sen tahattoman huumorin, elokuva oli kuitenkin välillä jokseekin miellyttävä.


Ja onhan siinä aika cool kansi.

Paitsi tietenkin se oikeassa kulmassa oleva kuva, josta ei tajua pätkääkään jos ei ole jo katsonut elokuvaa. Varsinkin kun kannessa kuva on väärinpäin. Siinähän on imuri imemässä timantteja.

Tähdet: **
Jerry Cotton: Timantit Hohtavat Verta

...NOIR

Ei kommentteja: