maanantai 18. toukokuuta 2009

Day Of The Dead (2008)

Muistattehan George A. Romeron klassikon, Day Of The Dead vuodelta '85?
Tuossa elokuvassahan Romero kuvaili kuinka zombie-epidemia ajoi vähäiset ihmiset piiloon ja nämä ihmiset jakaantuivat kahteen ryhmään. Olivat he jotka koettivat keksiä keinoja elää hallitsevan tilanteen kanssa ja olivat he jotka päättivät ampua hallitsevaa tilannetta päähän. Lopulta nämä kaksi ihmisryhmää hajottivat itse oman yhteisönsä ja ajoivat itsensä lopulliseen tuomioon.
Romero käsitteli aihettaan hartaasti ja harkiten. Hän teki elokuvan jota katsoessa jaksoi ajatella, mutta ei unohtanut tarjota myös kunnon zombiemeininkiä.


Nyt iloksemme saapui tuon elokuvan remake.
Mutta mitä ihmettä?

Mitä tekemistä tällä vuoden '08 versiolla on tuon vuoden '85 Romeron kanssa?
Ei mitään.


Muistatteko sen kauhean elokuvan nimeltä Day Of The Dead 2: Contagium?

Minä muistan,,, tuskallisesti.
Tuo vuoden '05 ääliömäisyys kehtasi antaa ymmärtää elokuvalla olevan edes jotain minimaalista tekemistä Romeron kanssa, mutta jokainen elokuvan nähnyt tietää että Alvin ja Pikkuoravat oli enemmän Day Of The Dead kuin Contagium on.

Tämä uusi Day Of The Dead kreditoi Romeron alkuperäisen version tekijäksi ja täten tämän samaan tarinaan pohjautuvaksi. Elokuvan takakansikin valistaa meitä siitä että nyt ollaan uskollisia Romeron näkemykselle. Joten kenties tällä on jotain tekemistä Romeron kanssa.
Ei mitään.


Maanalainen tutkimuslaitos? Ei.
Zombie-ehdollistamista? Ei.
Eläviä kuolleita? Ei.
Ei eläviä kuolleita elokuvassa jonka nimi on Day Of The Dead? Totta, sillä tämän elokuvan zombie-epidemia ei vaadi ihmisten kuolemaa toimiakseen. Yskit, joudut staattiseen tilaan, olet zombie.
Eli kannattaa unohtaa täysin se remakeajatus tämän kohdalla, sillä jos tätä kutsuu Romeroremakeksi, niin sitten kyseessä on Night Of The Living Dead. Siispä nyt ollaan taas siellä epidemian synnyssä.


Ollaan pikkukaupungissa jossa armeija rupeaa eristämään kaupunkia siellä leviävän viruksen vuoksi. Kaupunkilaisille uskotellaan kyseessä olevan vain jokin flunssavirus, mutta pianhan sitä selviää että kyseessä onkin jonkinlainen Planet Terror-virus.
Planet Terror siksi, että elokuvan ns. zombiet muistuttavat ulkoisesti tuon kyseisen elokuvan ns. zombeja. Jotenka juostaan kuin päättömät kanat ja näytetään siltä kuin pitsa olisi sulanut kasvoille.
Pikkutytön näköinen Mena Suvari perheineen on siellä jossakin pääosassa ja Suvari haluaa pelastaa perheensä zombeilta.
Mukana menossa on myös kasvissyöjäzombie.
Sitten koetaan paeta kaupungista ja selviää että valtiohan se taas on kaiken takana.
Ja loppuun vielä se (köh!) yllättävä säikäytys. Jonka uskon naurattavan kaikkia katsojia.


Elokuva sisältää uskomattoman ruman vihreänkeltaisen valaistuksen, ärsyttävän huojuvaa kameraa, huonoja puujalkavitsejä, umpisurkeita tietokone-efektejä ja näyttelijäsuorituksia jotka saavat puimaan nyrkkiä taivaalle ja huutamaan ”MIKSI?! HYVÄ JUMALA, MIKSI?!”
Etenkin pääosan Mena Suvari on niin reppanan oloinen, että oikein ihmettelee miksi hän halusi ylipäätään olla mukana tässä elokuvassa. Mutta ei huolta, huonoja olivat muutkin elokuvan tähdet.
Ja hitto, miksi Nick Cannonin ura näyttelijä ei loppunut jo ennen tätä.


Jos miettii positiivisia seikkoja elokuvassa, niin niitä löydän kaksi joista jälkimmäinen ainakin on näkökulmasta riippuen negatiivinen tai positiivinen.


Ensinnäkin Tyler Batesin musiikki oli varsin onnistunutta. Olikin hauska huomata kuinka nopeasti tunnistin musiikin Batesin tekemäksi, vaikka olen pistänyt hänet merkille vasta Dawn Of The Deadin remakesta lähtien, eli vuodesta 2004.


Toiseksi ja se mielenkiintoisempi mahdollinen positiivinen seikka on nimenomaan tämän elokuvan remakestatus. Kun sitä aina kiukuttaa kuinka remaket eivät koeta millään tavalla uudistaa käsittelynsä kohdetta, vaan tyytyvät toistoon ja ikävän usein tahtovat korostaa huonoja puoliaan. Niin sitä ajatellen Day Of The Dead vuosimallia '08 ainakin on uusintaversioinninksi todellakin uudelleenversioitu. Mutta ongelmaksi syntyy se, että remaken pointti lienee kuitenkin siinä, että se ottaa jo käytetyn tarinan ja uusii nimenomaan sen. Joten tässä tapauksessa tarinan pohjan tulisi löytyä Day Of The Romerosta, ei Night Of The Living Romerosta.

Tässä tapauksessa kyse on oikeastaan jostain Night Of The Living Planet Terrorista, feat. Day Of The Dead 2: Contagium.

No, jotain iloa löysin siitä, että se kasvissyöjäzombie toi jostain syystä mieleeni sellaisen roskaelokuvaklassikon kuin C.H.U.D.


Jos unohdat Romeron ja katsot tätä elokuvaa sillä asenteella, että kyseessä on Day Of The Dead 3: More Contagium, niin saat taatusti enemmän irti. Jos koettaa yhdistää tätä millään tavalla Romeroon, niin se ei ole hänelle eduksi.


Tähdet: *
Day Of The Dead

...NOIR

Ei kommentteja: