sunnuntai 1. joulukuuta 2019

Sandtrap (1998)

Tiedättehän kuinka IMDb:llä elokuvasivujen yläosassa on ensin teoksen nimi, julkaisuvuosi, pituus ja lyhyt kuvaus elokuvan sisällöstä? Tämä on Sandtrapin käsitys jälkimmäisestä:
Eikö luokin uskoa elokuvaan?

Nynnerön rikkaan miehen, Nelsonin (David John James aka David Markey) asuntoon murtaudutaan ja hän saa turpaansa minkä vuoksi miehen asianajaja/ystävä Jack (Brad Koepenick) haluaa hänen hankkivan turvakseen ampuma-aseen, mistä Nelsonin vaimo Margo (Elizabeth Morehead) ei ole kovinkaan iloinen. Siispä jätetään huolet taakse, rentoudutaan ja lähdetään kolmistaan aavikolle vilkaisemaan Jackin ostamaa tonttia jonne hän kaavailee ties mitä bisnesideoita. Huvitellaan hieman kännäämällä ja ammuskelemalla tölkkejä taikka lintuja ja fiilis on super! Sitten ilmeneekin, että koska Jack oli se murtomies on tämä koko matka vain juoni päästä tappamaan Nelson, joten hupsista keikkaa ja tönäisy jyrkänteeltä. Sitten esitetään surevaa poliisille ja täydellinen murha on suoritettu. Paitsi että ruumis ei olekaan kuollut ja etsiessään Nelsonia uudelleentappaakseen hänet saavat Jack sekä Margo huomata olevansa itse metsästettävinä. Tai no, se lienee ainakin ajatuksena sillä eipä Nelson juuri muuta tee kuin juoksee hourupäisenä ympyrää, että jos joku tässä kuolee niin todennäköisimmin naamapalmuiluun.

Varsin perinteinen B-tason jännäri jossa yllätyksiä ei ole kuin yhdessä suhteessa ja se onkin varsin riemastuttava: kun Jack ja Margo joutuvat kohtaamaan aavikolle kuolemaan jätetyn Nelsonin, ei hän vain ainoastaan ole tuttuun tapaan kovettanut luontonsa vaan hyödyntänyt ympäristöään muuttumalla jonkinlaiseksi post apokalyptisen elokuvan Mad Max-klooniksi. Fuck yeah!
Kohtaus jossa hän muodonmuutoksensa kokee on kuin jokin Commandon taikka Rambon varustautuminen taistoon, mutta tiedättehän... huono.
Juonen osalta kenties hivenen kiintoisaa on se, että lähikaupungin sheriffi on heti Jackin ja Margon pahojen aikeiden jäljillä ja työntää siten nenäänsä tielle kun he yrittävät saada Nelsonin lopullisesti hengiltä, johon sukeutuu parikin yritystä jotka he omaa kömpelyyttään mokaavat. Siitä sheriffi on jo jäljillä-ideasta olisi voitu kehittää parempikin kuvaus amatöörien murhasuunnitelmasta kuin koettaa väkisin väittää kahden puupään olevan rationaalisen juonittelevia. Muuten kyseessä on pitkälti puuduttavan tylsää liukuhihnajännäröintiä jossa näytteleminen on parhaimmillaankin vain ihan siedettävää ja enimmäkseen nolostuttavan kehnoa, ja samaa linjausta noudattelee kaikki muutkin teoksen osat. Siksi ei yllätäkään tuo alussa osoittamani IMDb-sivulle asetettu kuvaus elokuvasta, mutta mikä yllättää on noinkin hyvä pisteytys kuin 5,5. Sitä melkein voisi kallistua nauttimaan elokuvasta sen huonouden vuoksi, mutta vaikka mukana onkin lähes kaikki tarvittava surkeasta käännöksestä ("oh my god!" on sitten "huh huh!" ja "save the bullets" on "säästä voimia") ja kohtauksiin kuten koetan ajaa kaverin päälle autolla samaan aikaan kun hänen vaimonsa ottaa minulta suohin, mutta kolaroin ja auts! hampaat!, mutta valitettavan hidas tempo tyrehdyttää innon kun hölmöydessä ei siten ole todellista energiaa.
Valitan, ei tarpeeksi huono. Mutta oikealla suunnalla oltiin.

Tällä dvd:llä on muuten harvinaisen ruma kansikuva, mutta toisaalta sen tilalla olisi saattanut olla tämäkin hirvitys:
Kenen muun mielestä tuosta tulee mieleen Son of the Beachin Notch Johnson?

Tähdet: *

2 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

"...resonating with originality."

Hieman tuota kyllä epäilen.

...noir kirjoitti...

Ehkä se "inferior" on se originaaliosa.