keskiviikko 27. marraskuuta 2019

Citizen Toxie: the Toxic Avenger IV (2000)

Kun jäterikollisuus on saatu poistettua päiväjärjestyksestä voisi olettaa kaiken olevan hyvin, mutta Tromaville vetää puoleensa uutta pahuutta edellisen paikkaajaksi kun Vaippamafia eli aikuiset psykopaatit pukeutuneina vauvoiksi aloittavat terrorisoinnin. Pelastusoperaation aikana Toxic Avenger (David Mattey) saa selville, että korruptoituneet poliisit ovat kaiken takana ja samaan aikaan aika-avaruusjatkumossa tapahtuu repeämä jonka vuoksi Tromavilleen päätyy sen käänteisen version eli Amortvillen näkemys Toxiesta: Noxious Offender (David Mattey). Lyhyemmin Noxie ja joka tietenkin on paha hiphopversio sillä todellinen pahuus löytyy juurikin rytmikkäästä puhelaulusta. Luonnollisesti hyvä Toxie päätyy puolestaan Amortvilleen ja molemmilla on lieviä sopeutumisvaikeuksia uusissa ympäristöissään. Toxien on nyt siis mopattava rikollisuus pois kahdessa ulottuvuudessa. Tai no, tuntuu kuin kaikki sivuhahmot saisivat niin paljon tilaa irtovitseille, että niin sekä Toxie kuin Noxiekin tekevät vain satunnaisia vierailuja aina siihen saakka kunnes on lopputaiston aika.

Toxic Avenger kolmosen perään hahmo seikkaili vielä animaatiosarjassaan vuonna 1991, mutta varsinaisesti Toxie vetäytyi taustalle viettämään hiljaiseloa aina vuoteen 2000 saakka kunnes tämä nelososa julkaistiin. Tässä vaiheessa niin sekä Toxic Avenger kuin Troma olivat kasvaneet jo sen luokan popkulttuuri-ilmiöiksi, että enää sieltä ei tarvitse erikseen etsiä uransa alussa olevia tulevia tähtiä vaan nyt heillä oli mahdollisuus ottaa elokuviinsa jo tunnettuja nimiä... no, entisiä tähtiä jotka varmaan tekevät mitä vain pelkällä ruokapalkalla, mutta jonkinlaista nimitunnettavuutta saatiin silti mukaan. Himmeneville tähdille on tarjolla uutta elämänlankaa trendikkäissä roskaelokuvissa, kysykää vaikkapa Ian Zieringilta joka sai pitkästä aikaa mediahuomiota Asylumin Sharknadoilla.
Citizen Toxien näyttelijälistauksesta löytyvät muun muassa Corey Feldman, Ron Jeremy, Stan Lee, Julie Strain, Lemmy Kilmister, Eli Roth ja myöhemmin Marvel-menestykseen noussut James Gunn, jolle Troma-historia aiheutti hetkeksi ongelmiakin. He eivät ehkä valtavirtaelokuva-aktiiveille kuulosta juuri miltään, mutta aikoinaan Troma olisi varmaan päätynyt korviaan myöten velkoihin jos olisi palkannut yhdenkin edellä mainituista heidän vuoden 2000 nimimaineellaan. Ja tuo vuosiluku on siitäkin merkittävä, että jos kolmososan ongelmaksi muodostui jonkinlainen identiteetin puute niin nelosella se voisi olla enemmänkin ajankohta. Kolmosta voidaan sentään tavallaan puolustella sanomalla, että on heikko elokuva koska se tehtiin äkkiä ja materiaalista joka ei ollut edes siihen alunperin tarkoitettua, kun nelonen puolestaan ilmestyi 11 vuotta myöhemmin ja tuntuu silti hieman kiireessä tehdyltä eikä siten edelleenkään oikein tunnu täysin omilla jaloillaan seisovalta. Ehkä siihen on syynä liian monen tutun naaman mukanaolo joilla viedään huomiota muualle kuin sisältöön (vrt. Simpsonit jo monen vuoden ajalta) taikka sitten se, että Citizen Toxielle ei kenties kuitenkaan ollut tilausta muualla kuin vahvasti nousussa olevassa trendissä tehdä itsetietoisia roskaelokuvia (vrt. muun muassa jo mainittu Asylum) ja aika osoitti ettei Toxie enää ollutkaan järin poikkeava, mitä se suhteessa naapurielokuviinsa aikoinaan oli. Mutta ilmiö oli lähempänä mainstreamia kuin aiemmin ja Citizen Toxie oli ainakin suhteessa kahteen edeltäjäänsä pidetympi sekä ilmeisesti myöskin kaupallisesti menestyneempi, että puheet viidennestä osasta alkoivat nousta pinnalle. Siitä on nyt 19 vuotta ja pelkästään vuosien 2013 ja 2018 välillä on Asylum pukannut markkinoille kuusi (6!) Sharknadoa, että vaikka Troma edelleenkin tuottaa elokuvia niin jokin syy siihen täytyy olla miksi ei yhtiön tunnetuin hahmo ole esiintynyt elokuvissa aikana jolloin ne olisivat merkkien mukaan myyneet parhaiten. Toxie ei ole enää uniikki vaan massaa jossa myydäkseen tarvitaan muutakin kuin pelkät radioaktiiviset lihakset.

Citizen Toxie on tuttua Toxieta, että vaikka aikaa on kulunut ja kehitystä on kenties tapahtunut lateksinaamareiden laadussa ja muissa tehosteissa niin edelleen samaa visvaa, ulostetta, verta ja muuta on tarjolla samantasoisen huumorin puitteissa. Kuten jo aiemmin totesin niin Troman kohdalla raha, oppineisuus tai muu elokuvasta muka ns. parempaa tekevä elementti ei muuta heidän trash-ajatteluaan ja maku pysyy aina yhtä huonona. Esimerkiksi Toxien kasvomaskeerauksesta näkee jonkinlaista kehitystä tehosteiden osalta, mutta en sen perusteella sanoisi sen olevan oikeaan suuntaan sillä nyt enemmän kuin koskaan se näyttää pelkältä naamarilta.
Mukaan on pistetty jonkinlaista ajankohtaista satiiria kouluampumisuutisointikritiikkinä kun syyllistä haetaan peleistä, musiikista, etc. ja uskontoa käytetään poliittisena aseena, ja tottakai se on täsmälleen niin onnistunutta kuin niistä puhuminen on oikeassakin elämässä. Ei!
Lisäksi elokuva on täytetty julkkiscameoilla (heitä joista mainitsin aikaisemmin) sekä Troman omasta filmografiasta otettujen hahmojen vierailuilla, jolloin sisältö vaikuttaa osittain eräänlaiselta fanipalvelukselta kuin keskittymiseltä uuteen elokuvaan. Mikä ei tosin tarkoita etteikö Citizen Toxiessa olisi ihan veikeä tarina käytettävänään, sillä kyllä minä pidän tästä kaksoisolentoideasta ja kyseessä lieneekin ainoa Toxic Avenger-leffa jossa vaikuttaisi olleen käsikirjoitus apuna, mutta esimerkiksi kaikki nuo cameot ovat siellä aivan turhaan viemässä huomiota varsinaiselta sisällöltä. Niin joo, miten se muka on ongelma kun kyse on Troman elokuvasta? Troman, jonka keulakuva Lloyd Kaufman on sanonut "plots are for pussies!" On se siten, että tässä on viitteitä siitä kuinka ollaan haluttu tehdä oikea jatko-osa ja vieläoä tarinalla, mutta sitten päätettykin siirtyä johonkin The Force Awakens-moodiin ja kallistuttu liiaksi miellyttämään faneja antamalle heille se mitä he muka haluavat. Joskaan se käänteistodellisuus ei muutoinkaan ehkä toimi täysin odotetunlaisesti, koska vaikka se onkin helppo sanoa, että tuo hyvis onkin nyt pahis, tms. niin monilla hahmoilla ei ole historiaa joka kertoisi heidän alkuperäisestä luonteestaan ja monen kohdalla se luonne on ihan yhtä mulkero molemminpuolin, eikä erottamisessa apuna ole edes pahiksien ilkeää partaa kuten Spockilla:
Spock tiesi miten erottaa hyvä pahasta. ILKEÄ PARTA!

Se oli kyllä aika nokkela veto kuinka tässä elokuvassa hyvän Toxien puoliso on Sarah (Heidi Sjursen) joka erilaisesta kirjoitusasustaan huolimatta on olevinaan ensimmäisen osan Sara ja pahan Noxien maailmassa hän onkin Claire kuten kakkos- ja kolmososassa. Tämä on aika kiva jippo jo siksikin, että heti alussa huomautetaan Citizen Toxien olevan muka suoraa jatkoa ensimmäiselle elokuvalle eikä välissä olevia ole tapahtunutkaan ja kuitenkin ne vaivaudutaan huomioimaan jollakin tavoin, mutta vinkaten että ne ovat ns. pahoja elokuvia kun nyt ykkösen jatko on se hyvä.

Citizen Toxie on lopulta kuitenkin ihan sitä mitä Tromalta odottaakin eli silkkaa itsetietoista trashia, mutta Toxieksi se jättää kaiken hälinän keskellä päähahmon liiaksi sivuun, mikä on koomista ottaen huomioon kuinka samainen hahmo on tuplaroolissa. Huumori on tuttua, ällöttävyyden aste samaten ja kyllä minä pidän tätä enemmän kokonaisena elokuvana kuin kolmososaa, mutta muistettavuudeltaan ja merkitykseltään se jää selvästi kahden ensimmäisen jälkeen.

Tämä seuraava ei sitten ole varsinainen valitus, mutta hivenen nuriseva huomio kuitenkin. Katsoin Toxicit bluraykokoelmalta jossa mukavasti on kaikki neljä elokuvaa ja aikamoinen läjä ekstramateriaalia, että varsin mainiota sanoisin. Hiukan vain harmittaa se, että kaikki (kts. kuva) lisämateriaalit ovat jotain tv-promohassutteluja, tms. ja vaikka osa niistä onkin varsin huvittavia niin ne eivät liity mukana oleviin elokuviin. Jopa trailereistakin on tasan nolla (0!) Toxic Avengereita. On ihan kivaa että tuollaisia irrallisia sekoiluja pistetään mukaan, mutta jos kerran tosiaankin vaivaudutaan laittamaan niitä noinkin kattavasti niin eikö mukaan olisi voinut laittaa myös jotain itse mukana oleviin elokuviinkin liittyvää? Edes kaikkien neljän teoksen trailerit? Lisäksi määrästään huolimatta ekstramateriaalit paljastuvat varsin laiskaksi toiminnaksi kun tajuaa, että täsmälleen samat lisät ovat pistetty useammankin Troma-leffan oheen. Heillä nyt vain sattuu olemaan tiedostokansio jossa kaikki nuo ovat ja pistävät sen levyjensä täytteeksi olettaen, että katsojat ovat tyytyväisiä kun saavat paljon ihan mitä vain. Citizen Toxiesta kuitenkin on tiettävästi tehty making of-dokkarikin, että niin...

Tähdet: ***

3 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Tarttis katella nämä Toxic Avengeritkin uusiksi. Edellisestä kerrasta on meinaten vierähtänyt vähän liiankin pitkä tovi. Jospa sitten kun saan Candymanin jatkeet katsottua ja arvosteltua.

...noir kirjoitti...

Oli siitä aika tovi kun itsekin olin ne edellisen kerran katsonut.
Lisäksi tämä oli ensimmäinen kerta kun näin nelososan suomiteksteillä koska aiempi versioni oli import ilman mitään tekstejä ja tuuminkin, että enpä olekaan nähnyt Citizen Toxieta aiemmin suomessa myynnissäkään. Liekö sitä ennen tätä kokoelmaa täällä julkaistukaan?

Tuoppi kirjoitti...

Voi muuten olla, että ei. Varmaksi en mene kuitenkaan sanomaan, kun en tarkkaan muistakkaan.