sunnuntai 31. joulukuuta 2017

Coco & Drila: Joulupukin yllätys (Coco & Drila: il Sacco Magico di Babbo Natale, 1998)

Sisarukset Coco ja Drila (hei, he ovat krokotiileja joten tottakai) elävät jonkinlaisessa Dark Souls-maailmassa jossa demonimaiset eläinihmisritarit temmeltävät varsin synkkämielisessä (paljon tummia, kylmiä sävyjä) inkvisitioajassa. Elämä on silti aika kivaa, että vastassa ei ole toistuva ilmoitus siitä kuinka "you died" ja näin ollen lapset jaksavat iloita varsin harmahtavassa lumessa. Eräänä päivänä Coco, Drila ja ystävänsä joka myös on jonkinlainen muinaispeto kelkkailevat päin lumiukkoa jonka Joulupukille osoittama kirje katoaa sen seurauksena. Kirje päätyy noidan käsiin joka vangitsee koko poppoon pakottaakseen lapset tiskaamaan ja pyykkäämään ja alistaa heidät muidenkin torquemadamaisten kauheuksien alle kuten kirjoittamaan puolestaan kirjeen Joulupukille: "rakas pukki, haluaisin tiskikoneen..." Hän saattoi sanoa haluavansa sen tiskikoneen äidilleen, mutta suomidubbaus kuulostaa siltä kuin nasaalisella ääninäyttelijällä olisi kurkkusyöpä, kasa nauloja suussaan ja rykisi limaa ulos, joten osa sanoista jäi siis hivenen epäselviksi. Cocon ja kumppaneiden varsinainen missio on viedä Joulupukille hänen univormunsa sekä myös löytää Petteri Punakuono rekineen joten noidalta on paettava ja se tapahtuukin Yksin kotona-metodilla, eli asettamalla ansoja joihin noita voi loukata kehonsa. Lapset löytävät flunssainen aikamiespojan ja antavat hänelle kuljettamansa vaatteet mikä tarkoittaa yhden ihmisen perusteltua auttamista, mutta myös joulun peruuntumista koska Joulupukki ei saakaan päheitä kuteitaan. Oletus kun ilmeisesti on, että nyt pukki on jossain lumihangessa kelteisillään eikä voi toimittaa kyläläisillä lahjoja, joten Coco et cetera koettavat pelastaa tilanteen kerjäämällä naapureiltaan. Ilkeä vouti aikoo kuitenkin kieltää joulun (Alan Rickman, sinäkö siellä?) joten kenties se on parempi vain luovuttaa ja vajota masennuksen valtaan. Nyt suutari tekee hemmotellulle prinssille uudet kengät ja pyytää palkkioksi voudin siirtämistä eläkeputkeen. Perään vielä hyvin ilkeämielistä naurua. Aah, joulun henki valtaa meidät kaikki. No nyt se Joulupukki tulee lentävine kärryineen ja industrial light and magic-valoefekteineen. Ymmärrättehän, että se aikamiespoika jota lapset auttoivat oli Joulupukki joka tahtoi vain koetella lapsia. Valkoparta harrastaa sellaista mielipeliä joka oli ajaa Michael Douglasinkin itsemurhaan. Lopuksi Joulupukki lentää kuuhun ja räjähtää. Häh?
.
..
...
HÄH?!

Tämä on aika sanoisinko erikoinen lastenanimaatio. Sen piirros on aika ekonomista jolloin taustat ovat maalauksellisen pysähtyneitä ja kovin jäykkiä, etualan liikkuvat hahmot hyvin pelkistettyjä ja väreiltään silmiinpistävän erilaisia edellä mainittuun taustaan verrattaessa jolloin kuvassa on koko ajan kaksi selkeästi toisistaan irrallaan olevaa ulottuvuutta. Näin ollen kyseessä on aika tyypillinen halvemman puolen lastenelokuva jossa on hirveästi nyansseille tilaa, mutta niitä ei ole, kunnes sitten kuitenkin rupeaa ihmettelemään että se se ns. maalauksellinen tausta on lapsille sopivaksi elokuvaksi sävyltään hämmentävänkin likainen (tarkoituksella, ei printin vuoksi) ja miljöö on koleassa keskiaikaisuudessaan enemmänkin Hiidenpataa kuin mitään sen iloisempaa niin ehkä tässä onkin vahingossa jotain muutakin kuin vain liukuhihnatuotantoa. Surkea dubbaus toki korostaa sitä poistokorifiilistä, mutta siltikin keskittymiskyvytön juonenkuljetus jossa koko ajan toinen toistaan friikimmät hahmot (mm. jonkinlainen drag queen-versio Maija Mehiläisestä) tekevät asiaanliittymättömiä asioita saa miettimään, että joo, varmasti tarkoitus olikin tehdä pikaisesti vain simppeli pikaruokamainen lastenelokuva, mutta odota hetki, vedän ensin happoa ja rupean sitten töihin.

Sekava kuin hedelmäsoppa, mutta kaikessa tolkuttomuudessaan aika hauskaa katseltavaa.

Enpä löytänyt tästä elokuvasta juuri mitään muuta infoa kuin alkuperäisnimen, tuotantomaan (mahdollisesti Espanja) ja sekä Suomen että Englannin aika vajavaiset tarkastustiedot, mutta muutoin tiedot tuntuvat tyrehtyvän siihen että se on julkaistu. Enkä oikein ole varma kaikista noistakaan. Minulla se kuitenkin on joten se riittäköön, vaikka en nyt tähän hätään osaakaan linkittää sitä mihinkään IMDb-sivustoon, tms.

Tähdet: **

Hyvää uutta vuotta kaikille.

3 kommenttia:

Franco kirjoitti...

Samoin! Uudet Vuodet! Sinulle! Kaikille! - Krokot ja Joulupukki! Vähän kuin Asylum-Syfy-porukat olisivat ideoineet Joulupiirrettyä. Varmaankin hyvin vähän. Seuraavaksi Santa-Shark! Elokuva- arvostelujesi genrejen monipuolisuus on taas tänä vuonna piristänyt mieltäni ja arkeani kummasti.

...noir kirjoitti...

Santa Shark kuulosti sellaiselta että jonkun on täytynyt tehdä jo jotain sillä idealla, se on aivan liian hyvä jotta olisi jäänyt huomioimatta.

Franco kirjoitti...

:-D No, niinpä tietenkin!