maanantai 16. lokakuuta 2017

Roope-setä 1978-2017

Lokakuun ja koko vuoden pelottavin uutinen saapui tänään postitse kun Sanoma ilmoitti lopettavansa Roope-sedän nimikkolehden julkaisemisen joulukuun numeroon ja korvaavansa sen uudella Ducktales-aviisilla. Mehän muistamme kuinka pitkän ajan edellinen Ankronikka-albumisarja jatkoi kulkuaan ja tässäkin tapauksessa todennäköistä on, että uusi lehti on Ducktales vain koska se koki äskettäin uuden tulemisen aika kehutun animaation muodossa ja on suht' trendikäs ilmiö, mutta kaikesta muusta viis, tämä on aikakauden loppu. Lepää rauhassa, sinä rahamaailman selkärankaisin kaakattaja.

7 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

No voi kehveli minkä menivät tekemään.

...noir kirjoitti...

En ymmärrä miksi se uusi lehti on nimeltään Ducktales eikä aiemman inkarnaation mukaisesti Ankronikka, kun se oli varsin mainio käännös.

Tuoppi kirjoitti...

Ilmeisesti kaiken pitää nykyisin olla lontoon murteella nimetty, jotta se kuulostaisi hienommalta... muka.

Graduated Cylinder kirjoitti...

Kääk, minkä tekivät.

Anonyymi kirjoitti...

Täytynee lukaista vuosikerran 1978 näkkäri vaihteeksi.

Muistan ensimmäisen Ropo-sedön numeron jonka sain käsiini, oli numero 228, vuoden 1998 numero 8. Sen jälkeen lähinnä 80 ja 90-luvun tekeleitä on tullut hankittua, ja aitona versiona se numero 2/1978. Muistan etten tykännyt siitä kun isonsivat kokoa pari vuotta sittes. Hyvän lehden (onko enään kovinkaan?) lopettavat sittes, kas kun eivät muuta nimeä U₦¢£€ $₡ROOG€:ksi.

...noir kirjoitti...

En minäkään pitänyt siitä kun muuttivat kokoa jo siksikään, että aikaisemmin lehden lukeminen ja sivujen kääntely onnistui yhdellä kädellä, mutta uuden koon ja kovemman kansipaperin vuoksi se ei enää ollutkaan niin helppoa. Roope-sedässä on viime vuosina päädytty aika kovalla vauhdilla kierrättämään vanhaa materiaalia uudestaan ja vaikka säännölliset teemanumerot ovatkin olleet ihan kiva idea niin ne yhdistettynä ulkoasumuutokseen ovat kielineet ongelmista pysytellä kaupallisesti relevanttina, jolloin tämä tuleva hautaaminen ei sinänsä tullut yllätyksenä. Hieman tosin pelottaa tulevaisuuden osalta se, että koska Ducktales selvästi on nyt hip-juttu ja varsin hauska se uusi animaatio onkin niin se kuitenkin on samanoloinen trendi-ilmiöltä vaikuttava seikka kuin keskittyminen Mortin ja Vertin jalkapallojoukkueeseen taikka kuka muistaa veljenpoikien nettisakin ja yhteen numeroon pysähtyneen kovan tohinan AKU-aikakausilehden. Roope-sedällä on kuitenkin pitkä perinne ja kunnon tukijalka, jolloin ehkä olisi ollut parempi jos sen lopettamisen sijaan Ducktales oltaisiin sisällytetty osaksi Roope-setää kuin otettu sen tilalle kokonaan uutena. Mitä jos se ei eläkään yhtään sen kauempaa kuin edellinen Ankronikka-sarjakuva, sitten me menetämme kaksi Disney-ilmiötä yhden sijaan. Mene ja näe, minulla se tilaus jatkuu Ducktalesina ja Disney-keräilijänä en sitä jättäisikään huomioimatta, mutta kova ikävä Roopea kohtaan jää. Uudesta Ducktalesista vielä sen verran, että hieman sen tulevaisuuden kannalta huolettaa myös se saako se yleisöä koska vaikka ainakin animaatio on tekstiltään kovin hauska on se myös sen osalta sen verran nykykieleen tukeutuva, että saattaa pitää old schoolit loitolla ja jäädä siksi aikansa ilmiöksi heti kun uudissanat valtaavat puheen. Tämän ohella modernisoitu piirrostyyli vaikuttaa sekin myös siltä, että ei varmastikaan miellytä kaikkia, ollen myös tyylisuuntauksena kovasti tietyn hetken osoitus, mutta kun näiden lisäksi Ducktales on aina ollut hieman enemmän amerikkalainen juttu jo hahmojensa vuoksi, eikä aiemminkaan sen edustama näkemys karhukoplasta iskostunut eurooppalaiseen makuun niin onko sellaisella mahdollisuuksia kunnolliseen läpimurtoon tälläkään kertaa?

...noir kirjoitti...

Hei Kvaakilaiset, kyllä se lehden lukeminen onnistui yhdelläkin kädellä eikä se edellyttänyt toisen amputointia.

Jotkut ihmiset.