sunnuntai 10. syyskuuta 2017

Reduce, Reuse, Recycle

Tässäpä hieman hyvän mielen juttua.

Alueella jossa asun on ostarin edustalle asetettu niin sanottu kierrätyskaappi, joka siis on paikka jonne kuka tahansa voi viedä uskoakseen edelleen käyttökelpoista pientavaraa jolle ei enää itsellä ole tarvetta, mutta jonka kohdalla uskoisi jonkun muun löytävän syyn jatkokäyttöön. Kuka vain voi viedä, kuka vain voi ottaa.
Pidän ideaa varsin mainiona vaikka pessimisti minussa sanookin, että tuo ulkosalle laitettu kaappi ei pysy kauaa puhtaana, ehjänä ja ihmiset jotka käyttävät sitä tulevat tekemään sen ahneus sekä idiotismi silmissään, jolloin siitä muodostuu liaan helposti roskakori ja jos joku vie sinne mitään jälleenmyyntiin sopivaa niin ihan taatusti joku ahne sika rupeaa hamstraamaan sieltä tavaraa välittämättä mistään muusta kuin siitä, että ne voi myydä eteenpäin. Tämä ei oikein istu omaan asenteeseeni (ts. positiivinen kyynikko. Ei kun ihan oikeasti) joten mielummin uskon optimistista puoltani ja luotan siihen, että ihmiset tekevät kuten kuuluukiin ja jos kuitenkin on sanottava "mitäs mä sanoin" niin tehdään se vasta kun siihen on syytä.
Itse otin sieltä levyllisen afrikkalaista musiikkia koska paikalla ollut Scooterin levy on saatanasta ja se jos mikä olisi pitänyt heittää roskiin, todistaen vain ettei jonkun muun roska ole aina toisen aarre.
Vastaavasti vein kaappiin kasan elokuvia, joista jokaisen sisään laitoin vielä jonkinlaisen pienen viestin mahdollisesti ilostuttamaan niiden ottajaa/ottajia.
Toki luulen, että joku kuitenkin kaappasi koko pinon välittämättä mitä siinä on, kunhan vain ovat ilmaisia elokuvia ja ehkäpä sitten parin päivän päästä näen koko nipun kirpparilla myynnissä. Kuitenkin kun aamusella aikaisin viemäni pino oli iltapäivään mennessä kokonaan huvennut tahdon luottaa siihen, että ehkäpä ne menivät useammalle ihmiselle ja jokaiselle syystä että enpä ole tuota nähnyt, mutta kiitos tämän toiminnan sekin asia korjaantuu. Mistä syystä toinenkin pino on piakkoin löytämässä paikkansa sieltä kaapista.

Näin sitä pistetään hyvää kiertämään, että eat your heart out Haley Joel Osment.

Rethink, Reuse, Recycle

Tätä kirjoittaessani taustalla soi Bauhaus - In the Flat Field

7 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Oivallinen idea, jonka soisin poikivan samantyyppisiä pisteitä muuallekin. Ehdottomasti jatkoon.

...noir kirjoitti...

Toivottavasti vain ihmiset käyttävät sitä oikein.

Waltsu kirjoitti...

Meillä on taloyhtiössä samanlainen tsydeemi, rappukäytävän aulassa on teline, johon ihmiset jättävät (yleensä kirjoja) ja toiset saavat ottaa siitä omaan hyötykäyttöön muiden ylijäämät. Itsekin bongasin siitä kerran täysin ehjän ja käyttökelpoisen korin, jonka nappasin itselleni ja olen ollut todella tyytyväinen sitä aina kämpässä katsellessani, kun olen sen muiden nurkista pölyä keräämästä saanut itselleni oikeaan käyttöön :D

Waltsu kirjoitti...

...tosin kerran joku oli sitten ottanut sen itse telineen ja vähän aikaa sitä saatiin sitten huudella takaisin, mutta sekin oli positiivinen loppukaneetti hienolle idealismille, että se saatiin kuin saatiinkin takaisin. Eli optimismia suosittelen sinullekin ;D

...noir kirjoitti...

Noita kirjanjättöpisteitä (tai yleensä kirjoja) olenkin nähnyt useammassa paikassa ja olen itsekin niitä hyödyntänyt, mutta en oikein tällaista jota nyt käytin avukseni, eli suurta ulkotiloissa olevaa kaappia jota voivat käyttä muutkin kuin vain jossain tietyssä talossa asuvat. Siksi olenkin hivenen huolissani sen pysyvyydestä (ts. vandalismi aiheuttaa poiston, tms.) kun se ei ole sisätiloissa, mutta vastaavasti sen pitäisi nyt olla hieman kutsuvampi juuri sen vuoksi. Kirjastossa tosin on myös sellainen ota/jätä-hylly, mutta sekin aika kirjapainotteinen varmasti osaksi sijaintinsa vuoksi.
Bookcrossingiahan täällä harrastettiin aika paljonkin jokunen vuosi sitten, mutta se hiipui näkymättömiin.

Graduated Cylinder kirjoitti...

Tuollainen tarvittaisiin omaankin naapurustoon kun usein taloyhtiön roskiksesta löytyy kirjoja, leluja, astioita yms.

...noir kirjoitti...

No, jos ne levyt olivat Scooterin niin sinne ne kuuluvatkin.