torstai 16. maaliskuuta 2017

Poliisit - End of Watch (End of Watch, 2012)

Poliisipari Brian (Jake Gyllenhaal) ja Mike (Michael Peña) toteuttavat ammattiaan kuvaavaa tositelevisiota ja niinpä tämä on kuin mikä tahansa kamera kulkee kuvattavien mukava tv-ohjelma, mutta vain ilman kiroilun sekä kasvojen sensuroimista, ja tottakai luontoambienssin sijaan ääniraita on katu-uskottavan cool. Niin ja vaikka mukana ovatkin arkiset vitsailevat kaverikeskustelut kuten myös normaalit tehtäväjakokokoukset, niin luonnollisesti jokainen missio joita on jokin 100 per päivä on silkkaa ammuskelutäyteistä toimintaelokuvaa, joten vaikka End of Watchin onkin kerrottu olevan kovinkin realistinen kuvaus poliisin toiminnasta niin otetaan se aikamoisella epäilyksellä. Tällaisen arjen perusteella nämä kytät kun olisivat itse täyttämässä vankiloita asukkaiden muodossa, sillä sen verran paljon he rikkovat ylläpitämiään lakeja.

End of Watch on niin sanotulla found footage-metodilla toteutettu Training Day-tyylinen kyttäelokuva ja pidinkin aika paljon siitä kuinka poliisien näkökulmasta kuvattu osuus on toteutettu ns. dokumentaariseen tyyliin, mutta vastaavasti en oikein ymmärtänyt miksi päähenkilöistä erillään tapahtuvat kohtaukset olivat tehty samalla tavalla. Se muidenkin osuuksien kuvaaminen huojukameralla ei tuo sitä realismia mukaan vaan tuntuu turhalta hei, keksimme muka uuden idean ja siksi väännämme sitä rautalangasta-temppuilulta ja se ei siksi sovi muka dokumentaariseen tositelevisioon koska he jotka ovat mukana kytistä erillään olevissa kohtauksissa eivät ole osallisina siinä televisiotuotannossa. End of Watch olisi siis mielestäni pitänyt kuvata kahdella eri tavalla: tavallisesti ja huojuvasti, riippuen siitä mitä ja missä kuvataan. Kovasti tulee mieleen saman ohjaajan eli David Ayerin Harsh Times, mutta vain vaihtaen pikkunilkit kyttiin ja kyllä tästä huomaa, että Ayerilla on kokemusta tällaisista elokuvista (kirjoittajana ja/tai ohjaajana: Training Day, Street Kings, Dark Blue), minkä vuoksi tuntuukin hänen pelaavan hieman liikaa varman päälle, varsinkin kun nämä kaikki ovat tulleet lopulta aika lyhyellä aikavälillä.
Hyvin näytelty, kokonaiskasasta irroitettuina varsin uskottavan oloinen tapahtumiltaan ja henkilöiltään, mutta ehkä kuitenkin kameratempustaan huolimatta ja juuri sen trendin loppuunpalamisen vuoksi liiankin tavallinen. Eikä tässä tapauksessa ainakaan auttanut se, että tekstitys ei toiminut ja siksi vähän väliä sekoitti suomen ja ruotsin, jonka vuoksi elokuvan sijaan rupesi miettimään miten se tekstiys oikeasti toimiikaan.

Tähdet: ***

4 kommenttia:

Waltsu kirjoitti...

David Ayer pelottaa minua. Vähän mitä jotain huhuja olen kuullut hänen työskentelytavastaan, niin en ehkä edes halua tukea hänen elokuviaan...

...noir kirjoitti...

En ole kuullut mitään erikoista, mutta on tyyliltään sellainen joka tuo mieleen öykkärin.

Graduated Cylinder kirjoitti...

Ihan kelpo found-footage leffaksi.

Näköjään Ayerilta on tulossa elokuva jossa Will Smith buddyilee örkkikytän kanssa.

...noir kirjoitti...

Tommy Lee Jones vai Martin Lawrence?