Poliittisiin salamurhiin sun muihin jekkuihin panostaneen erikoisryhmän jäsen Danny (Jason Statham) päätti eläköityä hommista vuonna 1980 ja nyt määräämättömän kuluneen ajan jälkeen hän saa viestin, että kollega Hunter (Robert De Niro) on arabisheikki Amrn (Rodney Afif) vangitsema, jolloin hänen hengellään kiristetään Danny takaisin tappamiskeikoille. Arm haluaa Dannyn etsivän ja onnettomuuslavastusmurhaavan hänen poikiensa kuolemista vastuussa olevat SAS-miehet, joten nyt pakotettu mies pyytää rahapalkkiolla houkutellen entiset kaverinsa Meierin (Aden Young) ja Daviesin (Dominic Purcell) avuksi kolmeen elämänlyhentämiseen. Luonnollisesti tieto tästä salaisesta operaatiosta leviää kulovalkean tavoin ja kohta SAS lähettää Dannyn perään omat tappajansa viiksekkään Spikeyn (Clive Owen) johdolla ja tottakai kaiken pitää tapahtua salassa jolloin ammuskelua riittää täältä ikuisuuteen.
Mahdollisesti tositapahtumiin pohjautuva Killer Elite on varsin nimekkäällä porukalla tehtyä tehokasta toimintaa, ollen hieman kuin München adrenaliinipiikillä ja...
no, kaipa siinä tulikin jo tärkein esille.
Tykkäsin ideasta jossa ns. pahis pakottaa hyvikset etsimään poikansa tappajat ja jälkimmäistä ryhmittymää edustavat olettavat mainittujen hyvisten olevan pahiksia ja lähettävät omat tappajansa (ts. hyvät heebot) heidän peräänsä. Kyseessä on aika mainio kissa ja hiiri ja kissa-leikki, mutta kyllähän se silti aika pitkälle tuntuu jo kuluneelta kaikkien niiden jokainen pettää jokaista eikä kehenkään voi luottaa koska pomot ja valtio ne vasta kaikkia pettävätkin-temppujen vuoksi. Ei se huono pohja Bourne-toiminta kohtaa München-salamurhapoliittisuuden yhdistelmälle ole ja Killer Elite onkin varsin mainio valinta heille joiden mielestä edellinen oli liiaksi toimintaa ja jälkimmäinen liian vähän, mutta ei tässä kuitenkaan ole mukana mitään niin sykähdyttävää jotta se nousisi vertailukohtien yläpuolelle. Onpahan vain hyvännäköistä toimintaa sopivan kiinnostavalla tarinalla ja osuvia roolituksia, osoittaen jälleen kerran kuinka Purcell osaakin näytellä muutakin paksuniskaa.
Owenin ja Stathamin kisailussa oli ajoittain mainiota De Niro/Pacino Heatissa-energiaa.
Ajankuva on hieman kompuroivaa. Vaikka tämä ei ilmeisesti sijoitu liian kauaksi introsta ja on siten edelleen 80-lukua niin Purcellin leveät kaulukset ja pornoviikset vievät ajatukset 70-luvulle, The Clashia soittava soundtrack ja alueella näkyvät punkkarit tuovat mieleen ajan juuri ennen aloituksen vuosilukua (1980) tai venytetysti juuri sen hetken, mutta eivät todellakaan myöhempiä vuosia, mutta toisaalta automallit sun muut saattavat tuoda mieleen 80-luvun puolivälin ja Statham taas 2000-luvun. Onko nyt siis 1977, 1980, 1983 vaiko 2011?
Hyvä on, itse pääjuonen tapahtumavuotta ei kylläkään kerrota, joten ehkä tässä onkin meneillään Scott Bakulan aikahyppy.
Tähdet: ***
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti