keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Zombie Apocalypse (2011)

Vai pitäiskö se olla kuten kannessa lukee 2012 Zombie Apocalypse? Kyseinen vuosiluku ei tosin ole mainittuna missään muualla kannessa, ei edes kyljessä nimen ohessa. Eikä se myöskään ole teoksen valmistumisvuosi, eikä itse elokuvassa edes mainita mitään tapahtumavuotta ja silti se on ehdottomasti kiinnostavin asia koko leffassa, sillä kuulostaako muka tämä jotenkin sykähdyttävältä: virus muuttaa valtaosan maapallon asujaimistosta kiukkuisiksi eläviksi kuolleksi ja sitten meillä on ryhmä ihmisiä jotka samoilevat ympäriinsä etsimässä turvapaikkaa.

Lainataanpa hieman takakannen tekstejä:
"viihdyttävä, kekseliäs ja jännittävä..."
"piristävän vauhdikasta zombie-elokuvaa..."
Öö, okei. Missä?
Puolustettakoon Zombie Apocalypsea nyt sen verran ettei se ole missään nimessä kehnoin zompparileffa mitä on maailmaan putkautettu, ei lähimainkaan, mutta se on vain se kolmastoista tusinassa-tapaus ja tyypillinen selvästi nopeasti kasattu SYFY-tuotos (ei huumoripainotteiselta puolelta kuitenkaan) ja siten juoni sekä dialogi ovat ohuet, näyttelijäsuoritukset harmitonta liukuhihnailua, tehosteet arkistokamaa jolloin esimerkiksi kannessa hehkutetut goreilut menettävät huimasti tehoaan kun ovat poikkeuksetta leijuvaa digitaaliverta. Tekokiireet näkee vaivaannuttavasti efektien ohella typeristä aukoista tarinankulussa jolloin tietyt epäloogisuudet puheissa ja teoissa tulevat liiaksikin silmille. Esimerkiksi heti elokuvan alkupuolella on hetki kun seurattava ihmisryhmä jää zombiehyökkäyksen kohteeksi ja yhtä heistä purraan, jolloin nykytyylin mukaisesti hän muuttuu ihmislihaa kaipaavaksi eläväksi kuolleeksi heti eikä kohta. Silti kun taisto on loppunut kysyy eräänlainen ryhmän johtaja muilta onko heitä purtu ja sitten suoritetaan hammasjälkitarkastus. Tuolla muutosnopeudella pureman kohteet olisivat zombeja jo ennen kuin tarkastus ehdittäisiin tekemään ja sen he kaikki näkivät ja kokivat juuri äsken kun oma frendi zombiutui ja he joutuivat siksi lahtaamaan hänet. Ja he ovat ilmeisesti olleet tiimi jo jonkin aikaa, zombiepidemian alkamisestakin on tarinan mukaan jo puoli vuotta jolloin heidän tulisi jo tietää mitä, missä ja miksi. Lisäksi se tarkastus on pelkkä tekosyy esittää katsojille jonkinlaista vastuuntuntoa, tms., sillä se suoritetaan vain yhdelle heistä ja ryhmässä on kuitenkin tällä hetkellä kuusi henkilöä. Eikä sitä esimerkiksi osoiteta, että tämä yksi henkiö olisi syytä ottaa erityistarkkailuun, koska sellaista ei ole. Tällainen ei muutoin kenties vaivaisi ellei sen esitettäisi olevan muka tärkeää ryhmän selviytymisen kannalta: he ovat elossa vain koska ovat huolellisia. Mutta kun eivät ole ja tottakai rutiinizomppailun tavoin koko leffa onkin oikeasti  vain kulkemista hyökkäyksestä toiseen joka harventaa joukkoa. Kannattaa siis unohtaa tyystin maininnat mistään kekseliäisyydestä ja katsoa tätä vain eräänlaisena shoot 'em up-putkijuoksuna sillä sellainen Zombie Apocalypse on ja joo okei, sellaisena ihan siedettävää ajantappoa.

Hienoa on se, että ilmeisesti oikeassa ulkoilmassa kuvatun elokuvan tapahtumapaikoiksi oli löydetty sopivan ränsistyneitä slummeja kuvastamaan urbaania rappiota sekä maailmanlopun meininkiä. Samalla se on hivenen masentavaa tajua, että hei, tältähän maailma näyttää joka puolella jo nyt.

Tähdet: **

2 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Pitäskö tehä semmottis leffa, jossa ihminen puree zombbaria ja sit siitä tulee niinku ihminen. Ei varmaankaan..

...noir kirjoitti...

Ei hullumpi idea. Tai no... idea ainakin.