maanantai 19. joulukuuta 2016

Scouts Guide to the Zombie Apocalypse (2015)

Teinipojat kävelevä stondis Carter (Logan Miller) ja kiltti Ben (Tye Sheridan) ovat aikeissa lopettaa partiossa olemisen kun taas heidän ystävänsä lempeä pullukka Augie (Joey Morgan) ei voisi olla enempää innostunut tuosta edellisten nynnyilynä pitämästä touhusta, varsinkin kun hän juuri nyt saamassa partiolaisten suurimman arvomerkin. Carter ja Ben eivät halua pettää ystäväänsä ja aikovatkin kertoa partiosta eroamisesta vasta kun Augie on merkkinsä saanut, mutta kompastuskiveksi nousee samaan aikaan pidettävät coolien ihmisten bileet johon yllättäen myös he olisivat pääsemässä. Ben on tietenkin se suoraselkäisyyden esikuva joka koettaa painottaa ystävyyden merkitystä, mutta kun siellä bileissä olisi mukana hänen ihailunsa kohde niin kenties sitä voisi ainakin hetkiseksi poiketa kaljoittelun pariin. Ah! nuoret ja heidän ongelmansa saada alaikäisinä olutta taikka päästä sisään strippibaariin. Niin ja tietenkin samaan aikaan zombievirus leviää muuntaen ihmisiä raivokkaiksi verta janoaviksi eläviksi kuolleiksi. Nyt ne partiolaiskyvyt vasta pääsevätkin tulikokeeseen, joten katsokaa kun sytytän tulen hieromalla keppejä yhteen tai teen naruun solmun. No, onneksi pojat saavat seurakseen strippibaarin hehkeän Denisen (Sarah Dumont) joka taitaa haulikon käsittelyn.

Moderni zombieleffa (vrt. Zack Snyderin Dawn of the Dead) kohtaa Superbadin, siinä tiivistetysti Scouts Guide to the Zombie Apocalypse.

Ja se toimii.

Härski panohaluinen teinikomedia ja ystävyyteen liittyvä kasvukipuilu ovat hieman rutiininomaisia, mutta tehty ehdottomasti niiden vaatimalla vakaumuksella, kuten samoin zombismi (zombielu? zommartiden hej hej?) on vakuuttavan veristä kauhistelua. Suurin osa huumorista on silkkaa alapäätasoa jolloin sen suhteen ei kannata odottaa mitään edes teeskennellyn älykästä, mutta jos esimerkiksi Zombieland tuntui liian nyhveröltä niin tässä on sopivan ilkeämielinen ja estoton vaihtoehto. Oikeastaan Scouts Guide on kuin Zombie Strippersin teiniversio ja siten suunnattukin varsinaisen massayleisön ulkopuolelle, mutta juuri se kuinka hyvin kieltämättä tehokkaasti peittelemätön nivushuumori on istutettu näyttävään goreiluun tekee siitä hetkittäin jopa erinomaisen kauhukomedian. Joskin myönnettäköön, että koska se vetoaa huumorintajuun aika yksinkertaisilla tempuilla (ts.kaveri istuu kakalla) niin se toimii parhaiten kun katsojan mieli on sopivan väsyneessä ja unohdusta kaipaavassa tilassa. Onnistuneimmillaan elokuvan zombiekaaoksessa on samanlaista riehakkuutta kuin Return of the Living Deadissa, mutta tottakai Scouts Guide on silti pääosin verellä kuorrutettu tissikomedia.
Nauroin pari kertaa. En hersyvästi, vaan arvokkaasti kuten golfaplodit.

Erehdyin aluksi luulemaan, että kannessa peruukilla varustettu David Koechner olisikin ollut Andy Serkis.

"It's the zombie apocalypse! Come on, we're scouts! We're trained for this!"

Tähdet: ***

Ei kommentteja: