keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

The Cabin in the Woods (2012)

Ryhmä nuoria aikuisia siirtää maalliset kehonsa mökkeilemään metsän keskelle. On nätit ja komeat ja pilviveikko. Metsässä on meneillään myös eräänlainen sanoisimmeko katastrofikokeilu jossa esitellyt nuoret ovat tietämättään osallisina, taikka paremminkin todettuna uhreina sillä testin tarkoitus on syöstä tietämättömien päälle kaikenlaisia kauhuelokuvista tuttuja uhkakuvia ja tämä ei ole spoileri sillä elokuva käytännössä alkaa kertomalla sen. Se tuntuu aluksi hieman masentavalta tietää heti alusta asti mistä on kyse, mutta toisaalta kyseinen ratkaisu istuu erittäin hyvin elokuvan itsetoiseen kauhukliseiden tuunaustyyliin. Siispä kunhan aluksi ollaan tavattu outo takametsien bensiinimies ja kuultu purutupakan sylkemisen ohessa tavanomaiset pelottelut voidaankin kohdata muita tapahtumapaikkoja sekä kohtauksia jotka ovat tuttuja jokaiselle joka on perehtynyt elokuviin kuten Evil Dead, Friday the 13th, Texas Chainsaw Massacre ja you name it, we got it.

Jos Scream oli ironinen rakkauskirje slashereille niin The Cabin in the Woods on sitä samaa vähän kaikelle kauhuelokuvalle, sillä tämä tekee niin uskomattoman paljon rakastavan piikikkäitä viittauksia etenkin kasarikauhuihin, että laskuissa menee sekaisin. Toisin kuin Screamissa niitä ei sanota ääneen vaan ne toimivat enemmänkin visuaalisesti. Tämä tribuuttimaisuus, tuosta Screamistakin tuttu nuorten hahmojen eräänlainen näsäviisasteleva nokkeluus ja varsinkin tapahtumia ohjailevien henkilöiden (etenkin Richard Jenkins ja Bradley Whitford) Konttori-sarjan mieleen tuova kynäniskavitsailu aiheuttaa sen, että takakannessa mainittu lajityypitys kauhu/jännitys on lähes bullshittia, koska The Cabin in the Woods on kaikkea muuta kuin pelottava elokuva. No, kenties se on pelottava heille jotka eivät normaalisti kauhua katsele, mutta muiden kohdalla epäilen sitä suuresti. Riivatun viihdyttävä tämä kyllä on ja pidän kovasti sekä elokuvan katastrofitesti-ideasta (varsinkin siitä kuinka sitä kohdellaan virkamiesportaassa kuin mitä tahansa arkiduunia), ja tottakai niitä leffaviittauksia on erittäin mukava bongailla, varsinkin kun elokuvan toteutus on sanamääräisesti runsasta dialogia myöten mukavan reipas. Sitten siellä on tilanteita kuten se kun porukka menee kellariin ja silmille heitetään miljoona genreviittausta kerralla, eikä tälläisen jälkeen enää ole juuri mitään merkitystä sillä kuinka irrallisena onnistuneen oloista kauhuskenaariota ja goreilua tarjoillaan kun kokonaisuudessa ne ovat kuin vain irtonaisia nonparelleja komiikasta koostuvan jäätelön päällä.

En ole täysin samaa mieltä niiden kommenttien kanssa jotka sanovat tämän olevan jotenkin uniikki näkemys kauhuelokuvasta sillä onhan näitä tosi-tv-ideoita, kokeita sun muita ollut kauhussa (taikka jännityselokuvassa) jo iät ja ajat, ja itseironinen suhtautuminenkin on kulutettu jo kuoliaaksi, mutta The Cabin in the Woods on täynnä hauskoja (ei hah hah-hauskoja kuitenkaan) hahmoja, tekstiä, kliseitä ja ylipäätään kyseessä on erittäin suositeltavaa viihdettä joka ei aliarvioi kauhufaneja saati heitä jotka jo muutenkin pitävät käsiteltävää lajityyppiä typeränä. Käytännössä kyseessä on siis samanlaista pilkettä silmäkulmassa kuin mitä tuottajana/kirjoittajana toimiva Josh Whedon harrastaa hyvällä osumatarkuudella muutoinkin. Tekijät ovat siis kunnioitettavan ahkerasti tehneet taustatyötä ja jo pelkästään elokuvan nimen iskeytyessä ruutuun tietää sen punaisista palkkikirjaimista, että nyt ollaan oikeilla jäljillä.
Tämä onkin varmasti niitä elokuvia joiden kohdalla harrastetaan ahkerasti pausen painallusta ja etenkin loppupuolella se tulee tarpeeseen jos haluaa nähdä mitä kaikkea on tarjolla.
Mutta ettäkö kauhuelokuva? Suurelta osin kauhukomedia kylläkin ja enemmän kuin vertailussa olleen Screamin kohdalla lienee syytä painottaa hieman tarmokkaammin tuon genremäärityksen jälkimmäistä osaa, vaikka keskiosa elokuvasta ei olekaan yhtä täyteen ahdettu niitä vinkkauksia ja pysyttelee lähempänä selvää kauhua.

Silti kaiken tämän joukossa vain Cthulhu-osuus vaikuttaa liialliselta, sen ollessa jonkinlainen motiivi koko jutulle. Parempana olisin pitänyt ajatusta siitä, että se on vain ja ainoastaan pelkkä kokeilu samalla tavalla kuin "sinä valitsin Pepsin."

Tähdet: ***
The Cabin in the Woods

Ei kommentteja: