lauantai 10. syyskuuta 2011

Vacancy 2: The First Cut (2008)

Ensimmäinen Vacancy oli elokuva jota minulle oli suositellut oma sisareni, mikä ei siis ole mikään laadun tae, puhummehan nyt kuitenkin ihmisestä joka on aikoinaan maksanut aitoa rahaa Pinkin levystä. Brr!
Elokuva antoi odottaa vuoroaan kun jatkuvasti ei tee mieli katsella elokuvia joissa ihmiset menevät metsään ja pakenevat puukkohulluja. Ja kun elokuvan pääosassa olivat Hollywoodin keskikastin näyttelijät, niin se ei ainakaan auttanut asiaa. Ei siis siksi, että olisin automaattisesti tyrmännyt elokuvan esiintyjien vuoksi, vaan koska liian tutut Hollywood-tähtöset harvemmin ovat plussaa kauhuelokuvalle jossa pitäisi toivon mukaan jännittää mitä heille tapahtuu, eikä toivoa että saavat kirveestä heti.
Lukematta tuohon ensimmäiseen osaan liittyvää arvostelua, en olisi muistanut elokuvasta tuon edeltävän kirjoittamani osan lisäksi muuta kuin, että olin ollut jokseekin positiivisesti yllättynyt.
Ensimmäinen Vacancy ei räjäyttänyt tajuntaani, mutta se olikin ollut siedettävämpi kuin oletin ja sen innoittamana ostin elokuvan kakkososan, mutta otetaan huomioon että kirjoitin ensimmäisestä elokuvasta vuonna 2009 jolloin ostin kakkososankin, eli en ole pidätellyt hengitystäni.

Elokuvan alussa kerrotaan, että se motelli siellä jossain hevonkuusessa suljettiin poliisitutkimusten vuoksi vuonna 2007, eli siis mitä ilmeisemmin ensimmäisen osan aiheuttamien paljastusten vuoksi. No kuitenkin, nyt mainitaan että samaisessa paikassa oli kuvattu jo vuosia snuff-elokuvia ja tämä kertoisi ensimmäisistä uhreista vuonna 2004. Okei, siis prequel ja heti saamme eteemme ongelman jonka myös Texas Chainsaw-remaken prequel aiheutti. Jos tiedämme jatkon ja tiedämme etteivät sitä edeltävät tapahtumat olleet siis paljastuneet, niin tiedämme jo myös senkin ettei prequelissa voi jäädä todistajia henkiin, tms. ja siinä meillä sitten onkin jo loppuratkaisu valmiina.
Olemme siis vuodessa 2004 ja Gordon (David Moscow) sekä Reece (Brian Klugman) kuvaavat salaa motellinsa vieraita petipuuhissa ja myyvät kopioita videoista rekkakuskeille, koska rekkakuskeilla on ihan mieletön libido. Videot eivät tee enää suuremmin kauppaansa, mutta pian löydetään uusi elokuvan lajityyppi jolle löytyisi markkinoita. Motelliin saapuu herra Smith (Scott G. Anderson) joka tappaa huoneeseensa viemän naisen. Salakuvaajat ovat aluksi kauhuissaan, kunnes päättävät palkata herra Smithin elokuvatähdekseen joka tappaisi porukkaa ja videot myytäisiin varmaan niille samoille rekkakuskeille.
Pian motellin uuden palvelusopimuksen synnyttyä paikalle ilmaantuvat nuori pari Caleb (Trevor Wright) ja Jessica (Agnes Bruckner), sekä heidän idioottiystävänsä Tanner (Arjay Smith.) Ahaa, siinä se suuri ero edelliseen elokuvaan on, että kahden sijaan paikalle saapuukin kolme kokonaista ihmistä. Vau!
Gordon ja kumppanit epäröivät hetken tappopuuhiin ryhtymistä, mutta sitten vieraat huomaavat tulevansa kuvatuksi joten mitäs jos tarjottaisiin heille puukkoa. Sitten juostaan motellin ympäristössä ympyrää ja Caleb pääsee hengestään. Jessica ja Tanner löytävät metsän keskeltä omakotitalon jonka asukkailta pyytävät apua, mutta Smith pistää avunantajat maatuvaksi tavaraksi ja Tannerkin saa kuolla siinä sivussa.
Jessica viedään takaisin motellille kuvattavaksi ja kidutettavaksi, mikä alkaa aiheuttamaan Gordonissa ja Reecessa hieman omatunnon kolkutusta, mutta eikös vaan Jessica pakene ja herrojen pahuuden toimien epäluulot jätetään sikseen.
Reece naulataan hengiltä, Gordon kokee Syvä Joki-kansikohtalon ja herra Smith palaa poroksi.
Mutta hetkinen? Jäikö Jessica siis henkiin kertomaan tapahtumista ja esti Marty McFly-metodilla ensimmäisen Vacancy-elokuvan syntymän. No joo, paitsi että herra Smith palaa avaamaan motellin ja jatkaa bisneksiä. Vai niin.

Tässä on tosi rasittava huojuva kamera jolla kuvataan koko elokuva. Se ei ole sellainen pätkivä ja sätkivä kuin jossain Cloverfieldissa, vaan siitä tulee mieleen että tekijöillä ei olisi jalustaa kameralleen, mutta he eivät tarkoittaneet tehdä käsivaraelokuvaa ja sitten koetettaan pitää kameraa tasapainossa, mutta siihen tulee jännittämisen vuoksi sellaista taukoamatonta vapinaa. En muista oliko edellisessä osassa sama kuvaustapa käytössä, mutta ainakaan se ei sitten häirinnyt siinä koska en siitä ollut maininnut, mutta tämän perusteella olisin kyllä vinkunut siitä silloinkin.

Vacancy 2 on ihan tyypillinen keskitason kauhuelokuvan löysempi jatko-osa, jossa on pienemmät tähdet, veltto ote ja yksi laimeimpia ikinä näkemiäni psykomurhaajia. Herra Smith? Herra Limp pikemminkin.
Vacancy 2 on myös niitä elokuvia joiden hahmot ovat sen verran ärsyttäviä, että sitä ei jännitä selviytyykö kukaan, vaan oikein toivoo että ei.
Gordonia esittävä David Moscow oli kyllä sen verran kelvollinen, että en jätä elokuvaa valitsematta jos hänen nimensä kannessa näen.

Pidin kyllä siitä ideasta minkä vuoksi motellinpitäjät rupesivat tekemään snuffia. Koska ostava kansa ei jaksanut enää tumputtaa salaseksivideoiden tahtiin. Aukotonta logiikkaa eikö.

Tähdet: *
Vacancy 2: The First Cut

Ei kommentteja: