maanantai 26. syyskuuta 2011

Movie monday: Lainsuojaton

Panokseni Movie Monday-haasteeseen jossa aiheena Lainsuojaton
.
.
.
"Kuka lainsuojattomista on sinun suosikkisi?"

Uskomatonta, tämä niin helpolta kuulostava kysymys osoittautui tämän mennessä vaikeimmaksi Movie Monday-haasteeksi.
Lainsuojaton? Siis niin kuin rikollinen, vaiko vain antisankari, vaiko rikollinen joka on sankari ja eikö se ole antisankari?
Siispä rupesin miettimään sopivia hahmoja. Snake Plissken, Josey Wales, Leon, Nikita, Conan, Cobra, Harry Callahan, ja näin pois päin. Jokainen mieleen tullut hahmo on joko heti alkujaan tietystä näkökulmasta rikollinen, tai tekee tarinansa aikana jotain oikeudessa tuomittavaa, mutta tekee sen oikeista syistä ja minulla tuli vaikeuksia ajatella heitä oikeasti lainsuojattomina, varsinkin kun osa oli ainakin virallisesti lainsuojelijoita.
Siispä miten minä tulkitsen mikä on elokuvallinen lainsuojaton? No, William Munny on minusta lainsuojaton, koska hän on "killer of women and children" ja vaikka elokuvan lopussa suorittamansa kosto onkin oikeutettu, niin rahastahan hän alunperin lähtee tappamaan ihmisiä.
Mutta ajatellaanpa lainsuojattomuutta siitä suunnasta ja sitten minua hieman rupesi vaivaamaan se, että pidin kaikesta huolimatta Munnya "hyvänä" ja sitten hän ei oikein istunutkaan takaraivossani kytevään ajatukseen, että haluan lainsuojattoman olevan rikollinen, joka ei nyt ehkä vastenmielinenkään ole, niin ei kuitenkaan tee elokuvan aikana mitään sellaista joka tavallaan puhdistaisi sielun. Siispä minun lainsuojattomani tekee jotain rikolliseksi luokiteltavaa, ei vaikuta todisteita tarkastellessa mitenkään sankarilliselta, mutta hänessä on silti jotain sellaista jonka vuoksi hahmon puolella on, vaikka ei tosiasiassa haluaisikaan antaa hänelle kotinsa avaimia jotta hän kastelisi kukkaset.

Enter The KOWALSKI


Eli Vanishing Pointin pilleripää joka ajaa autoa kovaa ja kuolee. Heppu rikkoo lakia ja järjestystä ilman syytä, ei tee mitään minkä vuoksi häntä pitäisi ajatella positiivisena esikuvana, mutta voi pojat, siltikin...

"The question is not when's he gonna stop,
but who is gonna stop him."

2 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Erittäin hyvä valinta :D Liittyen muuten Barry Newmaniin, tulin hommanneeksi Alistair McLean boxin, joka sisältää 4 kyseisen kirjailijan tuotoksiin pohjautuvia elokuva. Yksi niistä on Pelko on Aseeni ja pääosassa... Barry Newman. Leffan alkupuolella on sen luokan autotakaa-ajo, että hetken jo luulin katselevani Vanisihing Point 2sta :D Yhtäläisyyksiltä kun ei voinut välttyä...

...noir kirjoitti...

En muista nähneeni, mutta äkkivilkaisu elokuvan posteriin tuo hauskasti mieleen Bond-leffat. On helikopteria, kung fua, sukeltajaa ja beibiä.