tiistai 27. syyskuuta 2011

Miesten Vuoro (2010)

Eri paikoissa eriasteisilla karvoitusprosenteilla varustetut eri-ikäiset miehet kertovat pääosin surumielisiä hetkiä elämästään. Välillä mukaan pääsee myös onnellisuutta, mutta melankolia on näiden mumisevien hiljaisten miesten pääaihe.

Siinä lyhykäisyydessään tämän hyvin koskettavan dokumentin sisältö.

Miesten Vuoro kokoaa siis ihmisten ja kuten nimi paljastaa, nimenomaan miesten jutustelua saunomisen ohessa. Tosin tämä jutustelu on pitkälti joukko monologeja ja lähes jokainen tarina esitetään samalla tavalla. Aluksi miehet istuvat hiljaa ja sitten toinen kertoo kuinka vaimo kuoli, kuinka joku sairastui, kuinka aikoi tappaa itsensä ja toinen mies, tai miehet ovat turpa rullalla siinä vieressä. Ei se mitään, sillä nämä miehet ovat todellisia oikeita ihmisiä ja heidän tunteensa ovat niin aitoja, ettei samaistumiselta voi välttyä siinäkään tapauksessa ettei ole kokenut samoja asioita. Miesten Vuoro on rehellistä puhetta oikeasta elämästä.

Olin hieman pettynyt siihen, että tuntui kuin kaikki olisi vain ja pelkästään mollivoittoista, mutta olin hyvin onnellinen siitä ettei tässä ollut mitään isosuita egoilemassa ja hekin jotka edes hieman vaikuttivat sellaisilta, että saattaisivat olla rehvakkaita olivat lopulta yhtä hauraita kuin surumieliset tarinansa. Se että kaikki toimi melkein saman kaavan mukaisesti, eli että oli aluksi se hiljaisuus ja sitten toinen miehistä puhui aiheutti hieman, ei nyt varsinaisesti harjoitellun tuntua, mutta jonkinlaista toisen oton fiilistä. Sillä useamman tarinan jälkeen vaikutti hieman erikoiselta, että jokainen noin helposti kertoisi kameran edessä elämänsä synkimmistä hetkistä, olkoonkin vain että oltiin lihan lisäksi myös henkisesti paljaaltaan. Tuo tunne tuli enemmänkin siitä, että välillä vaikutti siltä että tarinan alku puuttui. Olisi nimittäin ollut hyvin mielenkiintoista seurata alusta loppuun jonkun tietyn miesparin tai -ryhmän saunareissua, eikä vain sitä hetkeä kun he avautuvat. Miten vaikealta joistakin saattoi tuntua omasta elämästään avoimesti puhuminen ja kuinka siihen avoimuuteen päädyttiin. Joten osittain sitä toivoi, ettei Miesten Vuoro olisi ollut aivan niin monikossa kuin se oli, vaan enemmän yksilötasolla. Koska jos tämä jotain osoitti niin sen, että tavallinen ihminen on huomattavasti mielenkiintoisempi tutkimuskohde kuin joku julkkis. Hitto! Jonkun mainoskanavan Lähikuvassa-ohjelman pitäisi Tom Cruisen sijaan kertoa jostain Matti Meikäläisestä.

No kuitenkin. Useampaan tarinaan keskittyminen aiheutti sen, että ainakin osa tuntui menevän ohi turhan nopeasti, siitäkin huolimatta että koko dokumentin rakenne oli varsin verkkainen. Luulen kuitenkin että saunareissuja on kuvattu tuntitolkulla ja olisikin mieluista jos esimerkiksi tämän dvd:n uusintapainokseen laitettaisiin ekstroihin yksi ainakin lähes uncut-versio yhdestä saunatarinasta. Alusta loppuun, eikä vain siitä tärkeimmästä, ikävä sanoa mutta raflaavimmasta osasta. Tämä nimittäin saa janoamaan lisää pituutta dokumentille.

Kuitenkin ainoa oikeasti jonkinlainen miinus dokumentissa on sen loppu jossa on sitä kuorolaulua. Se oli liian näytellyn oloinen verrattuna sitä edeltävään koivuntuoksuiseen, maantuntuiseen, ihmisläheiseen miesten elämään, jossa osoitettiin että putkiaivot ja karkea ulkokuori saattavat harhauttaa uskomaan tunteettomuuteen, mutta kyyneleet ne meilläkin tulevat muustakin kuin vain kivusta.

Itselläni tämä herätti muistoja lapsuudesta, kuinka selkä pestiin harjalla joka tuntui repivän koko ihon irti, kuinka happi tuntui loppuvan isoisäpuoleni pistäessä koko ajan lisää löylyä peliin ja kuinka hyvältä jopa uimataidottomasta tuntui kun savusaunasta pääsi pulahtamaan järviveteen. Ne ovat hyviä muistoja.

Vaikka tosin on huomautettava, että saunomisesta huolimatta Miesten Vuoro ei kyllä sitten esittele saunakulttuuria, vaan nämä miehet olisivat voineet olla jokainen vaikkapa linja-autossa, sillä ihmiselämää tässä käsitellään ei erilaisia saunarakennuksia. Sauna toiminee enemmän metaforana, jossa riisuminen tapahtuu muidenkin kuin vaatteiden osalta.

Okei, nyt kun tämä dokumentti on nimeltään Miesten Vuoro ja ymmärrettävästi siis keskittyy miehiin. Niin uskon myös naisten pystyvän helposti samaistumaan dokumentin henkilöihin, sillä emme me nyt niin erilaisia ole ja parempi olisi jos osaisimme myös kasvotusten myöntää sen, vaikka vaikealta se saattaisi tuntuakin.
Joten naiset, katsokaa tämä. Tämä kertoo myös teistä.

Tähdet: ****
Miesten Vuoro

Ei kommentteja: