maanantai 22. syyskuuta 2008

Vieraat Ulkoavaruudesta (It Came From Outer Space, 1953)

Olen viime aikoina katsonut pääosin sellaisia elokuvia jotka ovat olleet syystä tai toisesta huonoja. Onneksi osa niistä on ollut sentään hyvällä tavalla huonoja, mutta nyt oli otettava katsottavaksi jotain jonka tiesin jo aiemmista katselukerroista olevan vain ja ainostaan hyvä elokuva, ja sitä Vieraat Ulkoavaruudesta totta vie on.

Vieraat Ulkoavaruudesta kertoo, no, vieraista ulkoavaruudesta.

Arizonaisen pikkukaupungin lähettyville syöksyy meteoriitti, jota paikallinen tähtitieteilijä John Putnam (Richard Carlson) lähtee uteliaana tutkimaan. Pian Johnille selviää että meteoriitti onkin jostain kaukaa avaruudesta tullut alus, mutta kukaan ei usko häntä, etenkin kun alus peittyy maavyöryn alle ja täten piilottaa mahdolliset todisteet. Sekä katsoja että John kuitenkin tietävät että nyt maan päällä kulkee jotain joka ei ole tästä maailmasta, mutta se paljoa Johnia lohduta kun kaikki muut kuittaavat hänen horinansa kylähulluuden piikkiin.
Kun kaksi puhelinlaitoksen työntekijää rupeaa käyttäytymään jotenkin poissaolevan oloisesti, alkaa John epäilemään viimeaikaisten tapahtumien olevan vaaraksi ihmisille. Jokin pystyy ottamaan ihmisen muodon, mutta mikä ja miksi.
Osa maahan syöksyneen aluksen miehistöstä oli ehtinyt ulos, ennen kuin alus jäi maavyöryn alle ja nyt he vain tahtovat saada aluksensa esiin, ja lähteä kotimatkalle.
Avaruuden muukalaiset näyttäytyvät Johnille ja hän ymmärtää miksi nämä ovat toimineet siten että jopa John uskoi niiden olevan vaarallisia. Kyseiset avaruuden muukalaiset ovat ihmisten silmissä kammottavia ja aika varmaa olisi, että ihmiset ensireaktiona koettaisivat tuhota heidät. Siispä muukalaiset ajattelivat olevan helpompaa toimia salassa ja siellä he olisivat pysyneet, jos John kaikesta hurskastelustaan huolimatta ei olisi tunkemassa nenäänsä joka paikkaan.
John nimittäin kyllä puhuu siitä kuinka muut ihmiset tappavat tuhoavat kaiken mitä eivät ymmärrä ja hän toimii toisin, mutta lopulta Johnillekin on vain tärkeintä todistaa olevansa oikeassa eikä jättää itselleen kuulumattomia asioita rauhaan.
Ihmisten ja muukalaisten yhteenotolta ei vältytä, mutta väärinkäsitysten jälkeen jonkinlainen yhteisymmärrys löydetään ja muukalaiset pääsevät jatkamaan matkaansa.

Vieraat Ulkoavaruudesta on hyvin tyypillinen Jack Arnoldin ohjaustyö siinä suhteessa, että hän usein hyödynsi ideaa jossa ihmisten ymmärrys tuntematonta kohtaan laitettiin koetukselle. Ja Vieraat Ulkoavaruudesta kuuluukin Jack Arnoldin parhaimpien elokuvien joukkoon, sinne Mustan Laguunin ja Shrinking Manin luokse.

Vieraat Ulkoavaruudesta ja E.T. ovat hyvin samankaltaisia elokuvia. Molemmissa elokuvissa avaruusolennot ovat rumia kuin synti ja täten olisi helppo ajatella heidän olevan olevan tyypillisesti vaarallisia. Lähes poikkeuksetta scifeissä ruma olento on paha ja söötti/komea/kaunis olento on hyvä, mutta harvoin pelottavan näköinen, tai Arvo Ylpön näköinen olento on ystävällinen tapaus.
Niin Arnoldin kuin Spielberginkin elokuvissa molemmissa avaruuden vieras/vieraat ovat jääneet maahan vain vahingossa ja tahtovat kotiin enemmän kuin mitään muuta.
Arnoldin näkökulma on aikuisten silmistä ja aikuinen on usein ennakkoluuloisempi ökkömönkiäisiä kohtaan kuin lapsi, ja Spielbergin näkökulma omassa elokuvassaan on lapsien. Joten E.T. onkin, mitenkään sitä väheksymättä, tavallaan vain peilikuva Vieraista Ulkoavaruudesta. Onkin hauska ajatella, että jos Spielberg tekisi E.T.:n vasta nyt, kun hänen elokuvansa ovat muuttuneet kyynisemmiksi, olisiko E.T. samanlainen lapsekkaan naivi elokuva, kuten millaisena se todellisuudessa on olemassa, vaiko uusintaversio Arnoldin elokuvasta. Sillä on todennäköistä että Spielbergin E.T. vuosimallia 2008 ei olisi yhtä kiltti kuin mitä se nyt on ja tällöin se kenties olisi Vieraat Ulkoavaruudesta.

Vieraat Ulkoavaruudesta on erinomainen scifistely jossa efektit ovat kohdillaan, roolisuoritukset onnistuneita ja tarina harkitun oloinen.
Tälläisiä elokuvia ei enää tehdä.

Niin ja kannessa etualalla oleva blondi esiintyy noin minuutin pituisessa sivuosassa, joten kovin tärkeä hän ei elokuvan kannalta ollut. Ja ne elokuvan avaruusolennot eivät todellakaan ole kannessa olevan näköisiä. Lieneekö kannen olento elokuvan tuottaja? Joten voimme vain spekuloida miksi blondi on siinä... hmm...

Tähdet: ****
Vieraat Ulkoavaruudesta
...NOIR

Ei kommentteja: