maanantai 8. syyskuuta 2008

Uhka Tuntemattomasta (The Puppet Masters, 1994)

Uhka Tuntemattomasta kuuluu siihen sarjaan elokuvia jotka eivät saaneet julkaisuvuonnaan huomiota ja ovat sittemmin tyystin unohtuneet. En tiedä itseni lisäksi kuin yhden ihmisen joka tietää heti mistä on kyse jos mainitsen tämän elokuvan nimen, muut joille tulee yhtään mitään mieleen tulee mieleen Dustin Hoffmanin ebolaleffa, tai elokuvasarja kiukkuisista nukeista. Ja jos vihjeeksi antaa sen että kyseinen leffa on onnistunut paranoiascifistely jonka yhdessä pääosassa kekkuloi Donald Sutherland, niin he harvat joiden mieleen tulee mitään tulee mieleen Ihmispaholaiset.

Toisaalta ehkä tämän elokuvan piiloon jääminen, etenkin massayleisöltä on ymmärrettävää. Donald Sutherland on loistava näyttelijä, mutta on vaikea kuvitella että hänen nimensä liikuttaisi suurinta osaa siitä Tiedän Mitä Teit Viime Kesänä-yleisöstä ja kun kanteen ei oltu vaivauduttu edes laittamaan muiden nimiä, niin itse kuvan tulisi houkutella yleisöä... Ja se kansikuva ei ole kaikkein onnistunein.

Entäpä elokuvan varsinainen miespääosaesittäjä Eric Thal. Siis kuka?

No, mutta onhan naispääosassa sentään kaikkien tuntema Julie Warner. Siis kuka?

Ei se mitään kun ohjaajana kuitenkin on niinkin iso nimi kuin Stuart Orme. Siis kuka?

Ehkä tuo oli kohtuutonta, koska varmasti he ovat joillekin tuttuja nimiä ja itsekin olen nähnyt tämän lisäksi muitakin tuotoksia edellämainituilta tekijöiltä. Mutta tämä kuitenkin osoitti että Sutherland oli suhteessa niin paljon isompi nimi muihin verrattuna, että elokuvaa myytiin hänen nimellään.
Eikä saa tietenkään unohtaa Robert A. Heinleinia, jonka tarinaan Uhka Tuntemattomasta pohjautuu. Onhan teille kaikille ainakin Starship Troopers tuttu?

Elokuva kertoo Iowan takahikiällä alkaneesta tapauksesta jossa jotain maan ulkopuolista on syöksynyt metikköön. Paikalliset tiedotusvälineet uutisoivat tapauksesta, mutta pian peruvat puheensa ja kohta jokainen paikalla käynyt tuntuu kokeneen asennemuutoksen elämässään. Paikalle saapuvat luonnollisesti jokin valtion salaisen järjestön agentit ja huomaavat paikalla vain lasten rakentamat leikkiufon, joka kuitenkin tuntuu kovin kiinnostavan paikallisia. Piakkoin agentit huomaavat ihmisten muutokselle syyn löytyvän eräänlaisesta osterirapuloisesta joka tarttuu ihmisten selkään ja johtaa jonkinlaisen suonikaapelin aivoihin, ottaen näin ihmisen hallintaansa. Osteriravut lisääntyvät kuin viagralla voidellut kanit ja kohta ei kukaan enää tiedä kuka toimii osteriravun orjuuttamana ja kuka ei.

Aika perinteisen kuuloista paranoiascifiä eikä vain? Ja kun vielä elokuvan pääpari Sam (Eric Thal) ja Mary (Julie Warner) tuovat eittämättä mieleen Mulderin ja Scullyn, niin liikutaan aika turvallisella maaperällä mitä tulee lajityypin ystävien tietoisuuteen. X-Filesin ystävät varmasti nauttisivatkin tästä elokuvasta, sillä tämä onnistuu tuomaan X-Filesin teemat paremmin esille kuin ne viralliset leffaversiot. On avaruusolentoja, on valtion agentteja, on salaliittoja ja kaikkea sellaista josta X-Files tuli tunnetuksi. Tässä vain toteutus paria kökköä efektiä lukuunottamatta on kaikinpuolin onnistuneempaa kuin jossain Fight The Futuressa.

Uhka Tuntemattomasta tekee fiksusti siinä että vaikka kyseessä on avaruusolentoleffa, niin kaikki efektit on pidetty minimaalisina ja täten tarina saa lisää uskottavuutta kun ei kurotella liian pitkälle. Pääpaino on ihmisten pelkotilojen kuvauksessa ja siinä kuinka pelko on oikeutettua.
Näyttelijät tekevät kukin pätevää työtä ja etenkin Donald Sutherlandin ulkoisesti jäätävän kylmä agenttipomo on onnistuneesti toteutettu.

Elokuvassa esiintyy useampikin näyttelijä joka oli tätä ennen tehnyt kukin erinomaisen ”tuntematon uhka”-elokuvan:
Yaphet Kotto, Alien
Keith David, The Thing
Donald Sutherland, Ihmispaholaiset.
Ja onpa mukana myös Marshall Bell joka myöhemmin esiintyi toisessa Heinlein-leffassa, Starship Troopersissa ja ennen tätä oli mukana sellaisessa pikkupikkuelokuvassa kuin Total Recall. Joten scifisteille elokuvassa riittää bongattavaa.

Lajityypin ystäville Uhka Tuntemattomasta ei tarjoa tarinallisesti yhtään mitään uutta. Tylysti voisikin sanoa elokuvan olevan vain X-Files kohtaa Ihmispaholaiset. Elokuva kuitenkin tuttuudestaan huolimatta sisältää hyvän tarinan, onnistuneet roolisuoritukset ja rutinoituneen varmasti tehdyn ohjauksen ja on siksi erittäin miellyttävää katseltavaa ainakin ihmiselle joka olen minä... Vai olenko?

Tähdet: ***


...NOIR

Ei kommentteja: