torstai 18. syyskuuta 2008

Busted (1997)

Tämä elokuva maksoi uutena 1,90 €.
Maksoin puolet liikaa.

Ajattelin elokuvaa ostaessani että kai nyt Corey Feldmanin ja Corey Haimin elokuvasta voi edes tuon verran maksaa, ilman että raha menisi täysin hukkaan. Ja onhan mukana sentään Elliot Gould, että edes joku oikeasti hyväkin näyttelijä olisi tasoa nostamassa. Pakko myöntää että ensikatselulla luulin olevani tajuntaa laajentavien aineiden vaikutuksen alaisena, sillä Busted on sellainen trippi että heikompia hirvittää.
Kyseessä tosin on surkuhupaisan huono trippi.

Elokuvan tasosta kertoo se, että lähes joka ainoa nainen elokuvassa esiintyy joko yläosattomissa tai bikineissä. Miehet puolestaan ovat joko läskihuumorin kukkasia, tai kiimaisia kiilusilmiä. Elokuvan komiikka koostuu pääosin tissihuumorista, mutta mukana on myös sellaisia neronleimauksia kuten nainen (bikineissä) kulkemassa ison J-kirjaimen kanssa kadulla, ja joutuu pidätetyksi. Tajuatteko? Jaywalking? Eikö? No, ei se mitään, en minäkään nauranut.
No, kun elokuvan alkuteksteissä ääniraita nousee ja laskee holtittomasti, niin eipä sitä hirveästi jaksa odottaa loppuosaltakaan. Kyseessä on siis selkeä virhe elokuvan äänessä ei dvd-levyssä itsessään.
Ja lupaankin että jos elokuvalta ei odota yhtikäs mitään, niin saa odottamansa.

Busted kertoo Amityn poliisiaseman poliiseista, jotka eivät vain ole häpeäksi virkamerkeilleen, vaan saavat myös Poliisiopiston vaikuttamaan Harvardilta.
Asemalla pyöritetään bordellia, porataan puujalkavitsejä ja valmistaudutaan suureen muutokseen kun asemalle on tulossa uusi päällikkö. Tämä uusi päällikkö on tietenkin nutturapäinen, silmälaseja käyttävä nainen, jonka kohdalla vain odotetaan koska lasit lentävät kuuseen, nuttura aukeaa ja tissit tulevat esille (mikä luonnollisestikin tapahtuu elokuvan aikana.) Samalla kaikkien irtosketsien joukossa etsitään jotain hiiviskelijää joka on elokuvan toistuva vitsi. Sillä aina kun sana ”hiiviskelijä” mainitaan kuuluu elokuvassa kiertävä syntikkaulvahdus ja kuvassa olevat henkilöt katselevat epäluuloisina ympärilleen. Joka johtaa siihen että Corey Feldman eräässä kohtauksessa huomauttaa että hiiviskelijä on saatava pian kiinni, koska tuo hiiviskelijän ääniefekti tekee hänet hulluksi. Ooh! Itseironinen vitsi joka kertoo elokuvan olevan vain fiktiota.
Pääosin elokuva on vain irtovitsien kavalkadi jossa punainen lanka esiintyy vain villasukissani.

Se aiemmin mainitsemani jaywalking-vitsi ei todellakaan jäänyt ainoaksi vastaavaksi elokuvan aikana. Joka ainoa kerta kun elokuvassa sanottiin jokin sananlasku, tai vastaavalla tavalla hyödynnettävä lause, niin siitä tehtiin yhtä huono vitsi.

Esimerkiksi nämä kaksi:
-Kun henkilö sanoo ”speak of the devil” niin kuvaan tulee mies jonka otsaan on kirjoitettu luku 666.
-Kun henkilö sanoo ”show her the ropes” niin mies näyttää köysiä.

Tälläistä se on koko ajan ja taso on yhtä laadukasta tauotta. Plussana elokuvalle siis on se että vitsien lukumäärä on niin suuri, että niihin meinaa hukkua, mutta sääli ettei yksikään elokuvan vitseistä ole joko hauska ja jos se on hauska, niin sitä ei huomaa huonon toteutuksen vuoksi.
Uskon että tässä elokuvassa on todellakin ollut usko tehdä vakavissaan jotain genreparodiaelokuvaa, jonka esikuvina ovat olleet kannessakin mainitut Airplane ja Naked Gun, mutta kyvyt eivät vain ole riittäneet samaan tasoon. Ainoaksi yhdistäväksi tekijäksi jääkin oikeastaan vitsien nopeus, ei niiden hauskuus.

Vaikka Busted ei missään nimessä ole hauska elokuva, tai hyvin tehty elokuva ja siltä osin sen luulisi menevän samaan sarjaan joidenkin Date- ja Epic Movien, sekä Mitäs Me Spartalaisten kanssa, niin noihin kurahousuihin verrattuna Busted tuntuu sentään rehelliseltä elokuvalta. Tarkoitan tällä sitä, että vaikka periaatteessa Bustedin vitsit ovat huonoja ja niiden esittäjät samaa tasoa, niin toisin kuin jossain Mitäs Me Spartalaisissa, Bustedissa ei ole hyödynnetty vain sen hetken ”kuumimpia” pop-trendejä ja suoranaiseen alkuperäislähteen apinointiin ei ole sorruttu. Tämä antaa Bustedista sellaisen mielikuvan, että tässä on sentään ollut jonkinlainen ajatus tehdä omaa originelliä elokuvaa, eikä vain rahastaa ottamalla jokin fuckin' Shrek-nukke kuvaan ja pistää se oksentamaan. Vaikka väliäkö sillä, koska Busted ei ole hauska elokuva ja se on aika suuri miinus kun kyseessä on komedia.

Tähtimääränsä Busted ansaitsee kahdesta syystä:

A. Vitsien määrä on niin suuri, että vaikka ne eivät ole hauskoja niin kaipa niissä jotain yritystä on ollut. Joku ainakin on nähnyt vaivaa kirjoittaessaan sivukaupalla lahoja puujalkavitsejä, jotka ovat jopa huonompia kuin minun keksimäni.

B. No, tissit on aina tissejä.


Ai niin, huomasin vasta skannatessani kantta että siihen on kirjoitettu Corey Haimin nimi väärin ja siitä syystä olisi pisteytystä melkein nostettava,,, mutta en nosta.

Tähdet: *
Busted
...NOIR


Ei kommentteja: