maanantai 15. syyskuuta 2008

Robot Monster (1953)

"You sound like a hu-man, not a Ro-Man."

(Jos et ole nähnyt Robot Monsteria, mutta haluat, niin älä lue eteenpäin. Juoni käydään nimittäin paljastuksineen läpi kirjoituksessani. Tosin se tarina on niin sontaa, että lue vain... Arvostat elokuvaa sitten enemmän.)

Robot Monster on roskaelokuva, mutta se on loistava roskaelokuva. Olen katsonut Robot Monsterin edellisen kerran pikku muksuna, jolloin sitä piti vain yhtenä mustavalkoisena halpisscifistelynä muiden joukossa. Tuolloin se oli vain huono elokuva, mutta siinä sentään oli gorilla avaruuskypärä päässään jahtaamassa maapallon infestaatiota, ihmisiä. Nyt katsoessani elokuvaa uudemman kerran, osaan arvostaa sen trashestetiikkaa huomattavasti enemmän ja mikä parasta ymmärrän sen tarinan aiempaa syvällisemmin... ja sitä Robot Monsterin tarina onkin, paljon syvällisempi kuin mitä sen imago antaa ymmärtää. Päällisin puolin Robot Monster on vain halpa roskaelokuva, mutta sen sisältä löytyy oikeaa yritystäkin, jonka koetan saada esille tuonnempana.

Tarina on yksinkertaisuudessa seuraavanlainen: Avaruuskypäräpäinen gorilla nimeltä Ro-Man on lähetetty maaplaneetalle tuhoamaan ihmiset, jotta hänen rotunsa voisi kansoittaa terran itse. Kun jäljellä on vain kourallinen ihmisiä, on Ro-Man pulassa ja kuten aina näissä tapauksissa, kaunotar toimii tuhon airueena Ro-Manin kohtalossa. King Kongia siteeraten "it was the beauty that killed the beast." Mikä on osuvaa, sillä kuten jo mainitsin, Ro-Man on gorilla,,, jolla on avaruuskypärä!
Mutta kenties Robot Monster ei olekaan vain gorillamonsterifilkka. Ehkä Robot Monsterilla on enemmänkin sisältöä kuin pää kumarassa huhkiva gorilla. "Klaatu barata nikto" kuten Gort sanoisi ja tottahan toki, Robot Monster osoittaa sielun veljeyttä elokuvan The Day The Earth Stood Stillin kanssa. Kuten The Dayssa, myös Robot Monsterissa Ro-Man on lähetty tuhoamaan ihmiskunta, koska ihmisiä pidetään uhkana muulle universumille. Ro-Manin toimet ovat vain ennalta ehkäisevää hyökkäystä. Koska on syytä epäillä, että ihmisten innostus aseteknologiaan ja avaruuden kartoittamiseen johtaa vääjäämättä tilanteeseen jossa kosmonautit ja astronautit kohtaisivat Ro-Manin rodun. Niin on myös syytä olettaa, että ihmiset kuljettaisivat aseistusta mukanaan, ihan vain varmuuden vuoksi, olisi myös edessä pelko että "ammu ensin, kysy sitten"-tapaa käytettäisiin. Ro-Man ei voi odottaa tälläisen tapahtuman alkua, joten hän saapuu pyyhkimään vaaratilanteet ennen niiden syntyä. Me ihmiset emme tietenkään voi ymmärtää tätä, vaan koetamme luonnollisesti vastustaa Ro-Manin aikeita, sen sijaan että vain kuolla kupsahtaisimme suosiolla. Koska ihmiset eivät usko vaaran saapuvan taivaalta, ratkaisemme ongelmat pommittamalla muita maita ja täten helpotamme Ro-Manin maailmanvalloitusaikeita.

...Mutta ei huolta, emme pääse noin helpolla.

Tarina onkin useammassa kerroksessa kuin vain jossain The Day The Earth Stood Still-apinoinnissa. Robot Monster nimittäin tekee lopussa sellaisen twistin, joka saa kaiken aiemman vaikuttamaan huomattavasti järkevämmältä kuin ehti uskomaankaan. Robot Monster nimittäin hyödyntää myös Ihmemaa Oz-ideaa ja paljastaa lopussa kaiken edeltävän olleen vain kuvitelmaa, jossa läheiset ihmiset ovat kukin edustaneet jotain kuvitelman kohdetta. Kaiken alku ja loppu onkin vain Johnnyn, elokuvan "gee whiz"-pikkupojan liian lennokasta mielikuvitusta. Johnny on hän joka alussa leikkii olevansa avaruusolento tuhoamassa ihmiskuntaa, mutta ilmoittaa kohtapuolin olevansa ystävällismieliseltä planeetalta. Sitten Johnny menttää tajuntansa ja herää vasta kun Ro-man on jo tuhonnut valtaosan ihmisistä, ja Johnny kuuluu uhanalaiseen lajiin. Lopussa Johnny kuitenkin herää ja huomaa kaiken olleen unta "sinä olit siellä, ja sinäkin olit siellä." Ennen fantasiaosuutta, eli itse päätarinaa, oli paljastunut että Johnnyn isä on edesmennyt ja hän asuu äitinsä ja kahden siskonsa kanssa. Johnny oli myös leikkiessään tavannut lyhyesti charmantin pepsodenthymymiehen, jota hän katsoi ihaillen. Fantasiaosuudessa tämä pepsodenthymymies ja Ro-Man olivat oikeasti yksi ja sama henkilö. Pepsodent edusti miehessä sitä jota Johnny toivoi mahdolliseltä isäkorvikkeeltaan ja Ro-Man puolestaan oli se puoli mitä Johnny pelkäsi näkevänsä mahdollisessa isäpuolessaan. Tämä selittää sen miksi Ro-man ei pystynyt tuhoamaan Johnnyn isosiskoa, tunsi himoa tätä kohtaan ja koettaa elokuvan aikana väkisin maata hänet. Ro-man tiedostaa että suorittaakseen tehtävänsä kunnialla tulee hänen tappaa myös Johnnyn isosiko, eikä hän itsekään oikein ymmärrä miksi se ei luonnistu. Ro-Man ei voi tappaa Johnnyn isosiskoa, koska Johnny rakastaa isosiskoaan ja Ro-Man on loppujen lopuksi vain Johnnyn mielikuvituksen tuote.

Robot Monster on syvällinen tutkielma isänsä menettäneen pojan todellisuuspaosta ja keinosta löytää tie takaisin realiteetteihin ja hyväksyä isän poismeno. Jos Bruce Willis olisi pukeutunut gorillaksi, olisi Kuudes Aisti suora kopio Robot Monsterista. Ja jotta Robot Monster vetäisi vielä kerran maton jalkojen alta. Juuri kun kaikki edeltävä oli paljastunut kuvitelmaksi, tulee Ro-Man katsojaa kohti kädet kuristusasennossa uudestaan ja uudestaan. Me kaikki kohtaamme Ro-Manin, muodossa tai toisessa.

Suosittelen elokuvaa kaikille Ed Wood-faneille, yleensäkin roskaelokuvien ystäville,,, etenkin heille roskaelokuvien ystäville, jotka näkevät niissä muutakin kuin gorillan avaruuskypärässä... Ja se avaruuskypäräkin on vain vanha syvänmerensukeltajan kypärä jossa on antennit.

Ja älkää miettikö sitä miksi Ro-Manin rotu lähetti maahan vain yhden gorillan, joka pystyi kylläkin yksinään tuhoamaan kahdeksaa ihmistä lukuunottamatta kaikki muut kertavedolla, ja siltikään muut Ro-Manin rodusta eivät uskalla tulla maahan ennen kuin loputkin on lahdattu. Tai miksi jäljellä olevista ihmisistä löytyy sellaista logiikkaa kuin
"olemme yrittäneet kaikkemme, se on tuhoutumaton..."
"...Ellemme löydä sen heikkoa kohtaa."
Eikös se ollut tuhoutumaton?

Robot Monster on juuri sitä mitä Death Proof ja Planet Terror voivat vain unelmoida olevansa, roskaa joka on enemmän kuin sisäpiirin vitsi.Tähdet: *****


Robot Monster

...NOIR

2 kommenttia:

Occo kirjoitti...

Ei ole sillä naispääosallakaan helppoa - sukurutsa pois luettuna viimeiset Telluksen uroot ovat joukkomurhaajagorilla ja miesseikkailuistaan tunnettu Jerry Cotton -mies.

...noir kirjoitti...

Gorilla # 1