torstai 8. syyskuuta 2011

Ladattu Ase 1 (Loaded Weapon 1, 1993)

Itsetuhoinen kyttä Colt (Emilio Estevez) ja by-the-book-kyttä Luger (Samuel L. Jackson) pistetään yhteen tutkimaan huumausainejuttua jonka vuoksi Lugerin entinen pari York (Whoopi Goldberg) tapettiin ja Coltin koira Claire kaapattiin.
Selviää että kenraali Mortars (William Shatner) salakuljettaa kokaiinia partiolaistyttöjen kekseissä, minkä vuoksi ne ovat niin hyviä. Apunaan kenraalilla on euroaksenttinen tappaja Jigsaw (Tim Curry), joka ei ehkä ole Coltin pahin painajainen mutta ainakin top kympissä. Kenraali Mortarsilla ja Coltilla on yhteinen historia, sillä kenraali oli ollut Coltin esimies Vietnamissa sodan aikana ja varmaan ainoa mies jonka kanssa Colt ei ollut seurustellut.
Avukseen sekä vaivakseen Colt ja Luger saavat liikaa puhuvan rahanpesijä Beckerin (Jon Lovitz) ja kohta päädytäänkin huumetehtaalle, estetään kenraalin toimet, pelastetaan Claire ja valmistaudutaan jatko-osaa varten jota ei ikinä ilmaantunut elokuvan saavuttaman pienen tuoton vuoksi.

Ladattu Ase 1 on huti ja osuma-parodiaelokuva jonka pääjuoni vitsailee Tappavan Aseen kustannuksella, mutta myös muun muassa Uhrilampaat saa piikkejä osakseen. Elokuvan vitsimäärä on niin uskomattoman suuri, että vaikka osa niistä on selkeästi nolostuttuvan huonoja, niin hyviä, jopa loistavia kohtauksia on niin paljon, että täytyy olla silkkaa kiveä jos Ladattu Ase 1 ei missään vaiheessa naurata. Edellyttäen siis, että Hot Shots-tyylinen huumori on katsojan mieleen. Varmaa on, että jos elokuvan huumori on mieleen niin elokuva kestää uusintakatselun jos toisenkin, ainakin jos haluaa huomata kaikki elokuvan vitsit, sillä väitän olevan mahdotonta pistää niitä kaikkia merkille yhdellä kertaa. Itse asiassa uskallan todeta, että juuri vitsien määrä oli osittainen syy siihen, miksi elokuva alunperin epäonnistui teatterikierroksellaan, sillä jos ei ehti kaikkea huomaamaan (varsinkin jos nauraessa yhdelle vitsille jää huomaamatta jotain kahdesta neljään muuta) menettää siinä aika paljon. Joten tämä elokuva toimii paremmin kotikatselussa jossa voi hyödyntää kaukosäätimen magiikkaa.

Ja jos vitsien määrä voi ottaa voimille, niin entäpä sitten tutut näyttelijät joiden roolien koko koostuu pienestä, pienemmästä ja pienimmästä kohtauksesta. Elokuvasta voi bongata esimerkiksi seuraavat henkilöt: Bill Nunn, Corey Feldman, Charlie Sheen, Bruce Willis, J.T. Walsh, Denis Leary, F. Murray Abraham, Phil Hartman, James Doohan, Charles Napier, etc.

Näyttelijät ovat myös aiemmin mainittuja osumia ja huteja, sillä vaikka pääosa näyttelijöistä ymmärtää antaa tilanteen olla hauska ja välttää selkeän tietoisesti itse tekemästä hassuja ilmeitä ja ääniä, niin kaikkea ei voi saada.
Pidin Estevezia hauskana valintana Mel Gibsoniksi, sillä Estevezin lapsekkaat kasvot ovat hyvä vastakohta Gibsonin "miehekkyydelle", mutta Jacksonin rinnallaa korostuu hieman liikaa se, että Estevez on Roskakuski Jacksonin ollessa Jules Winnfield.
Tim Curry oli erinomainen kuten aina ja William Shatner esitti aivan loistavasti William Shatneria.

Elokuvassa on muuten mainio Tappavien Aseiden tyylinen musiikki, jossa on mukana ne pakollisen melankoliset saksofoniosuudet ja noin ajassa 1:10 kuullaan niin pirun hieno cue, että olisikin kiva saada elokuva scorelevy itselle.

Ladattu Ase 1 vaatii katsojalta ehkä aika laajaa elokuvatietämystä, vaikka siellä onkin hyvin paljon helposti tunnistettavia parodian kohteita kuten se loppuun asti kaluttu Basic Instinct-kuulustelu, mutta vähintäänkin Tappavien Aseiden tulee olla katsottu jotta vitsit osuvat kunnolla kohteeseensa.

Järjetön määrä leffoja parodioivia vitsejä, niihin liittymättämät vitsit ja camerotulva. Bongattavaa ainakin riittää.
Tämä onkin niitä elokuvia joita tulee kaveriporukassa usein siteerattua ja omasta mielestäni sisältää niin paljon hauskoja kohtauksia, että on vaikea tehdä valintaa mikä olisi niistä hauskin. Useamman katselukerran jälkeenkin muun muassa seuraavan listauksen kohtaukset naurattavat edelleenkin. Elokuvan nähneet ymmärtänevät mitä tarkoitan, tai sitten eivät:
- "hey! i said after after the beep!"
- Tim Curry partiolaistyttöasussa
- "Remember. You saw nothing"
- Muistuttaa itsemurhaa ja sen myöhempi Denis Learyn kohdalla tapahtuva toisto.
- Perunapää.
- Tappavan Aseen "gun!"-kohtaus.
- "we're being followed now" ja sen ratkaisu.
- Amerikkalainen megafoni.
- Sumennetut kasvot.
- "Not so fast! That's better."
- Tulitikut.
- "Suojelemme sinua", "olet tuota pikaa kunnossa" ja molempien lopputulos.
- "Nämä ovat lompakkomme."
- "Drop your gun. Pick up the gun."
- Nallen kanssa juokseminen.
- Bruce Willisin cameo.
- Kippari Kallen cameo.
- Varjo seinällä (ja tämä muuten on kohtaus jota olen joutunut selittämään useammalle ihmiselle jopa niin tarkasti, että olen sormella näyttänyt sen televisoruudusta.)
- Commando.
- Ketsuppipullo.
- "I've been waiting for this moment, mr. Colt."
Joten elokuva sisältää paljon minua naurattaneita kohtauksia.
Okei, se elokuvan päättävä Wayne's World-kohtaus on todella nolo. Siis TODELLA nolo

Ladattu Ase 1 ei ole parodiaelokuvien klassikkosarjaa jonkun Hei Me Lennetään tavoin, eikä se ole edes yhtä paljon mielessä kuin paljon paljon huonommat lajityyppinsä edustajat kuten Scary Moviet, mutta unohdettu tai ei niin Ladattu Ase 1 naurattaa siihen malliin että toivoisin elokuvan vielä saavan ansaitsemansa huomion ja toivomani jatko-osan.

Otetaanpa tähän esimerkki elokuvalle tyypillisestä vitsistä ja jos se ei lainkaan kutittele nauruhermoja, niin silloin Ladatun Aseen kannattaa antaa pysyä siellä unohduksissa.


Tähdet: ****
Ladattu Ase 1

5 kommenttia:

Mörri kirjoitti...

Tosi hauska elokuva, pitäisi katsoa useammin.
Ja tämä oli vähän turha kommentti.

...noir kirjoitti...

Aluksi ajattelin, että neljä tähteä on hieman ylimitoitettu, mutta jos se näin monen katselukerrankin (ehkä kymmenes) jälkeen saa nauramaan ääneen, niin kyllä se tähtensä ansaitsee.

Tuoppi kirjoitti...

Kippari-Kallen ryöstö satamassa kirvoittaa joka kerta pienimuotoisen nauruun hörähdyksen :D

Pitäisikin katsoa tämä taas. Vaan missähän mahtaa olla. Luultavasti jossakin tuolla miljoonan muun VHS:n seassa... Argh!

...noir kirjoitti...

Minullakin tämä on kasetilla ja se alkaa olla jo sen verran kulunut, että pitäisi päivittää se.
Näemmä sinisäde-versiokin olisi saatavilla, mutta enpä muista nähneeni täkäläisissä kaupoissa sitä vielä dvd-levynäkään (tosin en ole etsinytkään). Vaikka tuskin se mikään mahdoton löydettävä on.

Anonyymi kirjoitti...

Paras kokaiinin virkistysblogi.

Kokaiinin verkkomyyjä, paras kokaiinin verkkomyyjä, Fishscale kokaiinin verkkokauppa, mistä ostaa Fishscale kokaiinia, puhallushuumeita, Bolivian Cocaine Canada, Bolivian Cocaine myytävänä, Bolivian Cocaine Online , Osta Perun vaaleanpunaista kokaiinia, kokaiinia, myytävänä kokaiinia, kuinka voin ostaa perulaista kokaiinia, kuinka ostan perulaista kokaiinia, tilaa perulaista kokaiinia, tilaa puhdasta kokaiinia verkosta, osta perulaista kokaiinia, osta perulaista kokaiinia verkossa, myy perulaista kokaiinia, perulaista kokaiinia , Perun vaaleanpunainen kokaiini, vaaleanpunainen kokaiini, vaaleanpunainen kokaiini verkossa, vaaleanpunainen perulainen koksi, jauhe kokaiini, jauhe myydään verkossa, osta jauhe kokaiini verkossa, puhdas bolivilainen kokaiini verkossa, mansikkakokaiini, mistä voin ostaa perulaista kokaiinia, mistä ostaa Perulainen kokaiini, Mistä ostaa perulaista vaaleanpunaista kokaiinia verkosta, mistä ostaa aitoa perulaista vaaleanpunaista kokaiinia verkossa

Kokaiinin tukkumyyjä verkossa
Bolivian kokaiini
Kokaiini myytävänä
Kolumbialainen kokaiini
Heroiini Myynnissä
Kilokaiinijauhe
Perun kokaiini
Volkswagen kokaiini

Sähköposti; info@cocaineonlineshop.com
Wickr; cocainecoca1
WhatsApp; +1(612) 524-8285