maanantai 15. helmikuuta 2010

Superman (1941-1942)

Koska Teräsmies on ilmaantunut maailmaan myös useamman animaation kautta, niin on vain sopivaa että Teräsmiesputkeeni sisällytetään ainakin yksi sellainen. Siispä otetaan esille mielestäni eniten katselukertoja kestävä 40-luvulla ilmestynyt Max ja Dave Fleischerin luoma Teräsmies-sarja.
Moni on varmasti nähnytkin näitä, sillä aina silloin tällöin niitä on esitetty Suomen televisiossa ja usein jaksojen lyhyen kestonsa vuoksi, niillä on paikattu ohjelmien väliin jääneitä taukoja.


Näitä Fleischereiden Teräsmies-animaatioita on ymmärtääkseni tehty yhteensä 17 kappaletta, mutta aion kertoa tässä tarkemmin vain yhdestä niistä ja loput saavat kohtalokseen nauttia yhteenvedosta.


Sarjan aloittaa jakso The Mad Scientist joka toimii myös introna. Jokaisen jakson alkuteksteinä on se vanha tuttu ”nopeampi... vahvempi...”-esittely, mutta tässä käydään pikaisesti myös Teräsmiehen syntytarina läpi. Eli muutaman kuvan avulla kerrotaan kuinka Krypton tuhoutui ja sieltä lähetettiin lapsi turvaan Maahan, ja että tästä lapsesta kasvaa Teräsmies.
Sitten siirrytään itse varsinaiseen jakson tarinaan.


Hullu tiedemies lähettää uhkauksia Metropolisin kaupungille. Näissä uhkauksissa tämä hullu tiedemies sanoo tuhoavansa kuolemansäteellään kaikki jotka nauroivat hänelle ja hänen varoituksilleen. Jaksossa ei tosin kerrota mistä varoituksista on kyse, joten ilmeisesti se varoitus josta hän varoitti on se varoitus että ei saa nauraa varoituksille.
Vuoren huipulla olevassa laboratoriossaan oleva hullu tiedemies, ilmeisesti hullun korppikotkansa kanssa käynnistää kuolemansädetykkinsä ja sopivasti paikalle osuu Lois Lane. Hullu tiedemies vangitsee Loisin ja rupeaa tuhoamaan kaupunkia säteellään. Teräsmies estää joustavaa taloa kaatumasta ja astuu kuolemansäteen eteen. Teräsmies nyrkkeilee säteen takaisin, sitoo tykin piipun solmuun ja tuhoaa hullun tiedemiehen laboratorion.
Lois pelastuu ja hullu tiedemies heitetään vankilaan.


Jaksoissa esiintyy aina muutamia toistuvia juttuja, joista osa on hivenen huvittaviakin. Esimerkiksi joka kerta kun Clark Kent lähtee Teräsmiehenä pelastamaan Lois Lanea (joka on jokaisessa jaksossa ajautunut sen kertaisen uhan tielle) niin hän aloittaa vaatteiden vaihdon jo ennen kuin ehtii vieraiden katseilta piiloon. Ja joka kerta vaihtaessaan vaatteita Clark Kent sanoo kuuluvasti asian olevan Teräsmiehen heiniä. Ollakseen kaksoiselämää elävä supersankari, hän on hämmästyttävän huolimaton sen kaksoisminän salaamisen suhteen.
Joka jakson rakenne on samanlainen. Oli kertomuksessa sitten harvahampainen dinosaurus, mielipuoliprofessori, tai naamioidut ryöstäjät, niin aina Lois Lane on sopivasti paikalla. Joko Lois itse hankkiutuu vaaran tielle, tai hän vain sattuu olemaan jo etukäteen paikalla. Sitten Teräsmies tulee paikalle ja heittelee tavaraa ympäriinsä. Lopuksi vielä esitellään Daily Planetin tuoreinta numeroa ja Lois Lanen kirjoittamaa juttua kulloisestakin tapahtumasta. Tai vastaavasti Clark tai Lois kertaavat tapahtumat katsojalle.


Tämä samankaltaisen juonirakenteen toisto ei ole kovinkaan häiritsevä, johtuen jaksojen lyhykäisyydestä. Tietenkin jos katsoo jokaisen jakson putkeen, niin eihän sitä toistuvaa kaavaa voi olla huomaamattakaan.


Muutaman kerran näkyy hahmojen anatomiassa vääristymiä, mutta muutoin animaatio on pääosin hienoa. Etenkin värit ovat upeita. Hahmot ovat kyllä välillä hieman ilmeettömiä.


Koska nämä animaatiot on tehty 40-luvun alussa, niin sarjan ulkoasua ei voi oikein sanoa retroksi, mutta paremman sanan puutteessa se kelvatkoon. Etenkin kaikkien niiden hullujen professorien käyttämät robotit sun muut ovat samanaikaisesti futuristisia että vanhoja. Samaan tapaan kuin miten Flash Gordonissa olleet alukset sun muut ovat. Tai siten millaista Sky Captain And The World Of Tomorrow pyrki olemaan. Ja tämä retrofuturistinen ilme on juuri sopiva tälle kyseiselle animaatiosarjalle.


Ja koska sarja tosiaan on tehty näinkin varhaisessa vaiheessa Teräsmiehen elämää, niin luonnollisesti sarjasta puuttuvat kaikki myöhemmin sarjaan vakituisiksi ilmestyneet hahmot. Esimerkiksi vuonna 1940 sarjakuvissa ensiesiintymisestä tehnyt Lex Luthor loistaa poissaolollaan. Siispä tässä sarjassa hullut professorit sun muut ovat varta vasten keksittyjä.
Teräsmies-hahmokin on jokseekin erilainen kuin millaisena se varsinaisesti opittiin tuntemaan. Tosin ainoa huomattava ero on se, että tässä vaiheessa Teräsmies ei osaa lentää, ainakaan kunnolla, vaan kuten alunperin sarjakuvissa, hän pystyy pikemminkin loikkimaan korkeimmankin talon ylitse.

Vaikka välillä Teräsmies selkeästi lentääkin, tai ottaa hyppyvauhtinsa ilmasta.

Jos aikoo ostaa itselleen näitä Fleischereiden Teräsmiehiä, niin ostitte sitten minkä julkaisun tahansa, niin pysykää kaukana Scanboxin julkaisemista painoksista.
Ensinnäkin niissä on aivan helvetin rumat kannet.
Toiseksi niissä on vain muutama jakso per levy, mikä hinnasta riippumatta on levyn haaskausta, jaksojen ollessa vain noin 10 minuutin pituisia.
Kolmanneksi niissä on vain dubbaukset ja ne ovat todella masentavan kuuloisia. Ne kuulostavat koko ajan siltä kuin joku lukisi väsyneenä kirjaa. Erityisen rasittavan dubbauksista tekee sen, että alta voi kuulla alkuperäistä ääniraitaa.
Joten hankkikaa mielummin kaikki 17 jaksoa sisältävä The Complete Superman Collection.


Erinomainen animaatiosarja joka hahmojen ajoittaisesta ilmeettömyydestään huolimatta on edelleenkin realistisemman näköinen kuin moni myöhempi, isompi animaatio.


Tähdet: ****
Superman

...NOIR

Ei kommentteja: