sunnuntai 16. kesäkuuta 2019

Armour of God 2: Operation Condor (Fei ying gai wak, 1991)

Alunperin piti ottaa jonkinlaiseen leffaputkeen vain Jackie Chan Vintage Collection-boksi, johon siis myös tämä Armour of God kakkonen lukeutuu, mutta paketin kahdeksan leffan sekaan ajautui fiiliksen myötä muitakin Jackie Chan-teoksia venyttämään kokonaisuutta. Hetken tuuminkin, että josko tässä nyt kävisi läpi kaikki ne valikoimistani löytyvät Jackie Chanit joista en ole jo aiemmin kirjoittanut, mutta niitä olisi vielä aikamoinen liuta katsottavaksi ja tällä nopeudella olisimme niiden parissa vielä vuoden päättyessäkin, että ehkäpä tämän jälkeen siirrymme toviksi muiden pariin. Varsinkin kun tässä pari päivää sitten tuli hankittua pari uuttakin Jackie Chania, että koeta siinä nyt päästä loppuun saakka kun samalla työntää päätepistettä kauemmaksi. Nyt siis kuitenkin boksin viimeinen teos ja loput joskus toiste. Sitä ennen kuitenkin jotain minkä unohdin pistää Wheels on Mealsin oheen eli maininta siitä, että kuka ikinä keksikään sille suomennokseksi Tupla-karate juustolla on okei minun silmissäni.

Seikkailijavaras Asian Hawk (Jackie Chan) on jälleen kerran nyysimässä jotain Sankaran kiviä kun on vaarassa joutua luolakarhan klaanin tukevimman neidon aviomieheksi. Onneksi vikkelät kintut ja kyky heittää volttia pelastavat miehen. Kotona espanjassa Asian ei ehdi kauaa chillata kun eteen tulee työtarjous matkata afrikkaan etsimään kulta-aarretta jonka perässä ovat ilmeisesti myös talebanit(?) ja multikansalliset natsitkin, sillä tokihan kyseinen aarre on natsikultaa. Nuo piknikaterian poskiinsa vetävät karhut ovat hekin aika epäilyttävän oloisia.
Apunaan Jackiellä on ilmeisen italialaiset espanjalaiset heebot, mutta heistä viis kun ainoat huomionarvoiset tuet ovat aasialaisneito Ada (Carol Cheng) joka on afrikkalaisen kulttuurin vähätietoinen asiantuntija sekä Elsa (Eva Cobo de Garcia) joka luonnollisestikin on aarteen piilottaneen natsin lapsenlapsi ja sukulaisuutensa vuoksi epäilty vakooja. Ada ja Elsa eivät tietenkään tule aluksi toimeen keskenään ja kaikki haluavat päästä Asian Hawkin pöksyihin, sellaisella kiinalaisella häveliäisyydellä tietenkin.
Ajassa 57 minuuttia: Mitsubishi. Myöhemmin lisää vaaroja ja vaarallisia tilanteita.

Eli Armour of God 2 taikka Armour of God 2: Operation Condor, ellei sitten pelkkä Operation Condor riitä, sehän se nimi oli kun elokuva julkaistiin jenkeissä ennen ykköstä. Sekin titteli juontuu näköjään siitä, että versiosta riippuen Jackie Chanin esittämä hahmo onkin Asian Hawkin sijaan Asian Condor. Mikä on sinänsä huvittavaa koska ymmärtääkseni Asian Hawk nimi on nimenomaan jenkkijulkaisun perua, mutta silti ensimmäistä osaa saa siellä edelleenkin nimellä Operation Condor 2: The Armour of God.
Sinänsä onko ykkönen ykkönen taikka kakkonen jos kakkonen on ykkönen ei juonellisesti haittaa koska tämä Jackie Chanin Indiana Jones-variaatio on kuitenkin tehty siten, että sama hahmo uudessa seikkailussa, mutta ei suorassa jatkossa. Näin ollen katselujärjestyksellä ei ole tarinankuljetuksen kannalta suurtakaan merkitystä. Paitsi no, koska Chanin hahmo työskentelee tälläkin kertaa saman rosvoparonin laskuun, saattaa se ettei häntä esitellä vaan hänen tulisi olla jo tuttu aiheuttaa hetkellistä päänvaivaa, mutta koska hänkin on vain pistämässä tarinan liikkeelle ei se pahemmin haittaa.
Operation Condor on sen verran linjasssa edellisen osan kanssa, että vaikka juonellista jatkoa ei olekaan niin jopa viiden vuoden erosta ensimmäiseen tuntuu tämä alkavan kuin suoraan aiemman perästä. Eli hieman kuten Indyjen (kolmen ensimmäisen) kanssa, että vaikka tiedostaakin aikaa elokuvien ja tapahtumien välillä kuluneen niin yhtä hyvin ne voisivat olla viikon välein toisistaan.

Operation Condor on hauska, vauhdikas ja täsmälleen yhtä nautinnollinen kokemus kuin ensimmäinenkin Armour of God. Poislukien se että muoti ja toteutustekniikka ovat hiukan muuttuneet sitten vuoden 1986 jolloin visuaalisessa ilmeessä on siten nyt enemmän ysäriä kuin kasaria, lienee kuitenkin merkittävin muutos aiempaan se kuinka vaikka Chan edelleenkin suorittaa näyttävimmät temput ollaan kuitenkin aika vahvasti triossa kuin soolossa, jonka vuoksi vahva komediapainotteisuus saa tehokasta tukea elokuvan naisista (joita kyllä on lopulta kolme, mutta vain kaksi vahvasti mukana) eikä heitä jätetä syrjään.

Suorimmat indyviittaukset lienevät tietenkin natsit ("Nazis. I hate these guys."), mutta myös se miten aarten luokse pääsemiseksi on ratkaistava ansoja muistuttaa ettei siitä nyt kovin kauaa ole kun Viimeinen ristiretki ilmestyi. Nämä tosin ovat ehkä enemmänkin epäsuoria viittauksia ja jos haluaa nähdä selvempiä niin niitä on muutama, kuten vaikkapa tappelu natsin kanssa jolloin vaarana on päätyä jättipropellin pilkkomaksi, parodinen versio Indyn "kaksintaistelusta" jossa toinen osapuoli heiluttelee miekkaa (nyt keihäs) ja toinen vastaa siihen omalla tavallaan. Alussa Indiana Chan noutaa alkuasukasheimon omistuksessa olevia mystisiä hehkuvia kiviä ja tietenkin jos ajattelee nimenomaan Viimeistä ristiretkeä innoittajana niin toki vanha mies jää romahtavaan luolaan-loppu toistetaan ja todetaanpa kulta-aarteen vaarantaessa hengen, että jätä se, ei se ole sen arvoista. Joten tätä menoa Jackie menettää youtuberahansa kun saa tekijänoikeushuomautuksen.

Mitä tulee Operation Condorin eri painosten kansivariaatioihin olen fyysisinä versioina törmännyt vain seuraavan kuvan vasemmalla ja oikealla oleviin, joista tuo oikeassa reunassa oleva on aina tuntunut kovin väärältä. Ei pelkästään siksi ettei Chan näytä itse elokuvassa tuollaiselta, kuva kun vaikuttaa olevan jostain random valokuvasessiosta ja vain oikeamman puutteessa isketty leffan kanneksi, mutta myös koska koko kuvasta tulee enemmänkin mieleen 007 kuin indianajonesmainen seikkailu.
Toinen oikealta on hauska jo pelkästään siksi, että näköjään Hawk ja Condor eivät riittäneet vaan piti saada vielä Eagle peliin, mutta sisältöä ajatelleen toinen vasemmalta on kenties eniten mieleeni sen tuodessa eniten rentoa seikkailufiilistä peliin. Jackie tosin näyttää kuvassa enemmänkin Robert Culpilta, mutta mitäpä tuosta.

Ja mikäs The Wind and the Lion tämä sitten on?

Tähdet: ****

5 kommenttia:

Franco kirjoitti...

Tuo Tupla-karate juustolla pelasti päiväni! :-)

...noir kirjoitti...

Minunkin.

Tuoppi kirjoitti...

Chinese Zodiac lienee seuraava arvostelun kohde?

...noir kirjoitti...

Ei nyt, olen saanut Jackiesta tarpeekseni vähäksi aikaa. Mutta pakkohan sekin on jossain vaiheessa ottaa käsittelyyn.

Tuoppi kirjoitti...

No hyvä. Sillä kurin saadaan sitten Armour of God kokonaisuudessaan käsitellyksi. 👍