Tunnetaan myös nimellä Jumalan ruoska.
Mutta nimeä ehdottomasti tärkeämpi on Attilan kansikuva jonka vuoksi on kyllä nostettava nimettömäksi (tai ei kenties niin nimetön, koska olen näkeväni nimen Castaro) jäävälle taiteilijalle molemmat peukut, koska edes Drew Struzan ei yltäisi samanlaiseen yhdennäköisyyteen näyttelijän ja lopputuloksena olevan maalauksen suhteen. Tuohan on niin Anthony Quinn etten edes aluksi huomannut kumpi oli oikea ihminen ja kumpi pelkkä maalaus.
Mahtaisiko olla niin ettei tuo nimenomaisen kansiversio olekaan alunperin tätä elokuvaa varten tehty ja otettu käyttöön vain viemään mielikuvia jonnekin Conan barbaarin suuntaan. Lisäksi olenkin aika varma jotta olen nähnyt saman kuvan jonkin toisen elokuvan yhteydessä, mutta nyt mieleen tulee vain Erik viikinkisoturi, joskaan siitä ei kuitenkaan ole kyse.
Vuosi on 450 ja hunni Attila (Anthony Quinn) valloittaa maita sekä mantuja, tuhoten kaiken tieltään koska mitä hittoa niillä mailla ja mannuilla nyt tekisikään. Barbaarien invaasio huolettaa Roomaa, joten Attilaa ja hänen kanssaan vallan jakavaa veljeään Bledaa (Ettore Manni) tapaamaan lähetetään kenraali Augius tai versiosta riippuen Aetius (Henri Vidal), jolla onkin kaverillinen historia Attilan kanssa ja hän olisi siten hyvä neuvottelija rauhan suhteen. Bleda onkin sitä mieltä ettei hunnien tule taistella roomalaisten kanssa, mutta Attila janoaa verta ja sotakorvauksia aiemmista roomalaisten hirmuteoista, vaikka aika vahvasti elokuva esittääkin roomalaisten edustavan sivistyneistöä joka vain haluaa, että kaikilla on kiva olla ja Attilaan kiteytyvä hunnismi on pää pölkylle ja heti! Siispä Bleda voi pitää suunsa kiinni kun kohta se on sota ja damn, son! Attila pitää niin tiukkoja pöksyjä ettei mikään jaa arvailujen varaan. "Stupid sexy Flanders".
Attila tapattaa veljensä jotta saa vallan tyystin itselleen ja johtaa sitten miehensä tappamaan roomalaisia. Sophia Loren tulee tarjoamaan itseään Attilalle ja kunhan ollaan paneskeltu on Loren aivan lääpällään Attilaan, miestä joka kohtelee naista kunnioittaen nyrkillä sekä hellalla. Jep jep. Tapetaan lisää porukkaa ja Augiuskin menee kuolemaan. Lisää Attilan tuttujen kuolemia ja ilmeisesti opetus on, että barbarismi johtaa vain turmioon. Ei kun sori, se opetus onkin että kristinusko pysäyttää suurimmankin vihollisen. Ei kun ihan oikeasti, SE ON ELOKUVAN OPETUS!
Miksiköhän elokuvan suomennos on Jumalan ruoska kun Attila on vahvasti uskontoa vastaan? Varsinkin kun muunmaalaisissa versioissa lisänimi taitaa poikkeuksetta viitata päinvastaiseen.
Älkää antako nimien kuten Anthony Quinn, Sophia Loren taikka Irene Papas hämätä, kyllä tämä on aika tuttua B-tason italialaista miekka ja sandaali-meininkiä, että joukosta puuttuu vain Steve Reeves sekä vaihtoehtoinen nimi joka väittäisi kyseessä olevan Hercules-elokuva ja läpi menisi kuin kuuma veitsi voista. Näyttelijävalinnat ehkä vaikuttavat eniten siihen, että aivan suurimpiin ylilyönteihin ei mennä, mutta kyllä mukana on tarpeeksi juustoista esiintymistä ja esimerkiksi vaikka Quinn onkin täydellä höyryllä mukana niin olisi kenties paremmin kotonaan jos tarkoitus olisi ollut tehdä parodiaa taikka Attila olisi hullu tiedemies aikeissa tehdä atomisupermiehiä. Huvittuneisuutta herättää myös Attilan kireät trikoot ja paita joka huutaa Saturday Night Feveriä, ja tietenkin maailman valkoisimmista näyttelijöistä koostettu hunnirotu. Onneksi dubbauksessakin on ajateltu kalpeanaamaisuutta ja ilmeisesti haalittu näyttelijät briteistä sekä jenkeistä jotta mielikuva olisi tiukasti herrarodussa. Luojan kiitos dubbaus on juuri sopivasti epäsynkassa. Siispä jos Attilan löytäisi jostain 50 elokuvan public domain-boksista sitä kenties ihmettelisi miten näin nimekkäällä porukalla tehty elokuva on päässyt sinne, mutta missään vaiheessa sitä ei pysty kuvittelemaan suurteosten kuten Ben Hur, Spartacus taikka Cleopatra seuraan, vaan nimenomaan jonkin Hercules Against the Moon Menin kumppaniksi ja siispä paikka public domaisissa olisi vain looginen. Ei Attila mikään huono elokuva ole, joskaan ei kovin hyväkään. Se nyt vain on ajoittain valitettavan hupsu, usein varsin epäuskottava ja saa epäilemään liiran kurssin olleen tekoaikana hyvinkin alhaalla. Lisäksi heti kun päättää ottaa elokuvan vakavissaan esiin astuu räikeä kristillinen propaganda vetämään maton jalkojen alta.
HUOM! vakuutan etten tiennyt tätä päätekstin kirjoittamisen aikana, mutta Attila tosiaankin on saanut teattereissa osakseen tuplajulkaisun jossa toisena elokuvana oli Steve Reevesin Hercules. Näin ollen epäilenkin, että jossain päin maailmaa oli otettu se tärkeä askel ja Attilaa myyty suoraan Hercules-teoksena.
Tähdet: **
4 kommenttia:
Löytyy itseltänikin. En ole saanut katsotuksi. Liekö niin väliäkään.
Kyllä minä säästän sen. Pitkälti kylläkin kansikuvan vuoksi, mutta kuitenkin.
Samana vuonna myös Jack Palance oli Attilana elokuvassa Sign of The Pagan eli Attila, hunnien kuningas.
No huh huh, siinäpä vasta turkinsukuinen paimen.
Lähetä kommentti